OSLONCI SU ODMORIŠTA ŽIVOTA

Iz naše arhive/ objavljeno 23.11.20116piše: Vikorija Banić
ljubav-na-neki-nacinNa vratima ureda pojavio se stariji bračni par. Kad kažem „stariji“ mislim 70-ak godina.

Muškarac je vrlo vitalan, mršav, uredan i zakopčan. Izuzetno simpatičnog lica i potpuno bijele kose. Premda na uhu ima zakačen slušni aparat, priča ugodno i relativno tiho. Žena je od onih za koje je odmah jasno da ne živi u Hrvatskoj. Hlače, jakna, torba, marama, način kako sve to nosi, sve mi nekako izgleda „njemački“, izgled koji prepoznajem od djetinjstva. Teško je…

više

PROMAŠENA TEMA

piše: Marija Juračić

Moj je unuk dobio komad iz školske zadaće jer je promašio temu. Što je on, osnovnoškolac, napisao na temu Moja domovina i zaslužuje li zadaća negativnu ocjenu, prosudite sami.

Moja je kći već dala svoj sud i rekla da bi none, kakva sam ja, trebalo zakonom zabraniti jer loše utječem na njenog sina, a zet je dodao da je malac na svoj dječji način preslikao ono što čuje od mene.…

više

18. TRAVNJA

Na današnji dan 1874. godine rođena je hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić.

Marica Žanetić Malenica

rođene smo istoga mjeseca na isti dan
to je biografski podatak, ništa pretenciozno
ti, Ivanna Cornelia Emilia Henrietta, stoljeće prije mene
kao izdanak dobrostojeće građanske obitelji
djeda bana, političara i pjesnika
oca povjesničara, odvjetnika i pisca
pero ti je suđeno bilo…

više

BIRĐA

Kako se u životu nositi s nedaćama 

piše: Ruža Silađev

Na fotografiji je Brigita r. Kuruc, Kraljeva (23.IX 1898 – 15.V 1987), udana Đanić, Solarova, sa četvorogodišnjom unukom Maricom Đanić (r.1947).

Brigitu u Sonti nitko nije poznavao po krštenom imenu već kao Birđu. Sonćani su sve Brigite „prekrstili“ u Birđe. Po njoj je cijela obitelj dobila novi nadimak Birđini, pa se i za unuku i njezinu sestru, oca i majku govorilo Birđini.

Birđa je još u djetinjem uzrastu od sedam godina ostala sama. Njena majka, otac i dva brata su otišli u Ameriku za boljim životom, a nju je američka ambasada odbila.…

više

BIG BROTHER U MOJOJ GLAVI

iz naše arhive/ objavljeno 18.11.2010.

SANJINE PRIČE
piše: Sanja Pilić

Ovako je to bilo: odlučila sam smršavjeti i o tome šutjela kao noć. Vidjela sam da sve moje oduke nemaju smisla ukoliko bilo kome, zapamtite, bilo kome ispričam što sam naumila. Jednostavno sve padne u vodu: pljas! Isti tren kad izgovorim rečenicu:

Smršavjet ću!
Ispravit ću trojku!
Ozbiljno ću porazgovarati s Ljubicom!
Prati ću zube obvezno svaku večer!

više

PRSTEN

Iz naše arhive/ objavljeno 10.05.2010.

tekst: Emil Cipar

Šetam ulicama grada. Bez nekog posebnog cilja.  Tragovima prošlosti …nazivam te šetnje, koje nemaju nikakvo realno opravdanje, a ipak su potrebne kao lijek, bez njih život ne bi bio ono što jest.
I grad je u štimungu kao i ja. Izlozi, koji više govore o umiranju nego o životu, ljudi sa zabrinutim licima, poneki pas lutalica, koji prividno slijedi neki cilj, nekoliko Roma, koji svoje prenatrpane bicikle guraju pored sebe. Na biciklima su …kao i u muzejima, ostaci neke bolje civilizacije …plastične ambalaže, stara odjeća, …

više

ĆUNDRO

Iz knjige “Stipine priče i pjesme”  tiskane 2007. godine, koju je priredio sin autora priča, danas 93-godišnji  Filip Ćorlukić, naš suradnik u rubrici “Prorok prošlosti”.

napisao: Stjepan Ćorlukić

Grad sa tri tisuće raznolikih obitelji i isto toliko najraznovrstnijih pripovijedaka, koje se nikada neće napisati i nigdje objaviti – raskošno je odsijevao pod zlatnim plaštem jesenjeg predpodnevnog sunca.

U jednoj mirnijoj ulici pušila se je Hasan-agina kuća, iz čijih se prizemnih odaja, poput pastirske frule, čula umilna djevojačka pjesma. To je agina ljepotica Esma, sjedeći kraj otvorenog džamli pendžera, premda iza tvrde rešetkaste zavjese, vezući sitni vezak, kroz slađahnu davoriju, iznosila najnježnije osjećaje, svoje mladenačke duše……

više

LAPRDANJE

piše: Marija Juračić

U jednim lokalnim novinama čitam kako autor jednog članka hvali izgradnju jedne stambene zgrade i kako, vrlo sugestivno,  biranim riječima, njezin položaj između dvije prometne ceste, proglašava prednošću.

Kažem to zetu, a on odgovara da autor laprda i odmah me pita –  kada se mislim cijepiti?

više

LJULJAJ, LJULJAJ …

Iz naše arhive/ objavljeno 13.03.2013.

U sjećanje na moje drage… 

piše: Sonja Breljak
Držim stari dokument u rukama. Požutjeli papir. Izlizan. Istanjio. Nije ni čudo. Datum izdavanja je 8. 11. 1961. godine. U zaglavlju ćiriličnim pismom piše: Izvod iz matične knjige rođenih. Opština Bugojno, Srez Jajce. Tako tad bilo.

Formular je ispunjen latiničnim pismom. Podaci su upisani rukom, plavim naliv perom. Rukopis lijep, uredan, slova pravilna, pravi krasnopis.

Stoji: 26. 10. 1961. u 20 sati, rođena Kolovrat Sonja, pol ženski. Otac: Stipo Kolovrat, majka Mara rođena Kuna, narodnost: Hrvat i …

više

BISERI KOJI SU U NEVOLJAMA NASTALI

Iz knjige “Stipine priče i pjesme”  tiskane 2007. godine, koju je priredio sin autora priča, naš suradnik Filip Ćorlukić a kojoj na početku stoji ovaj tekst: “Objavljivanje ove spomen-knjige omogućili su Hrvati Bos. Posavine / u znak sjećanja na Stjepana Stipu Ćorlukića, stradalnika i neznanog, a izrazito nadarenog  pripovjedača i pjesnika.”

Predgovor: Sinovi Filip i Anto Ćorlukić

Majka Kata je i tu večer davne 1954. godine grabljama s tavana skidala sjeno da nahrani našu kravicu. Odjednom je pred nju pala nekakva mala pohabana školska bilježnica, iz koje je ispalo nekoliko ispisanih papira. Ukočila se od straha. Kako i ne bi kad su pripadnici Ozne prije samo dana tu pronašli našeg oca, koji se pred njima skrivao preko devet godina. Odnijeli su sve knjige i papire koje su pronašli, a i mnoge predmete iz kuće. Budući da nije znala čitati, nije znala što piše u bilježnici. Onako u strahu htjela ju je baciti u vatru, ali se predomislila i odlučila je sakriti da bi mogla nama pokazati.

Kad smo pročitali, bili smo zaista iznenađeni sadržajem. Čak je i nama koji smo ga dobro poznavali bilo teško shvatiti od kuda je crpio toliku snagu, da u najtežim uvjetima, strahu i svim mogućim psihičkim…

više