PRIČA O NESHVATANJU

UMJESTO DNEVNIKA

piše: Ognjenka Kalajdžić

Ovo je u stvari priča o neshvatanju. Koliko puta sam bila neshvaćena samo zato što sam nešto više znala. Zbog toga sam i danas od nekih odbačena, ali ne želim da iko od njih završi ovako.

Ustvari ipak ću vam iz dnevnika ispričati samo jedan detalj. Spremala sam malo ladice i nađem neki lak za nokte. Zaboravila na njega. Haj, rekoh, da vidim kakav je. Namažem samo nokat na jednom prstu. Dobro, mislim, kad ovo prođe, nalakirat ću lijepo nokte, fin je.…

više

DNEVNIK IZ ŠVEDSKE

piše: Ognjenka Kalajdžić

Växjö/ 21.03.2020./ Grad u kojem živim je grad i sjedište općine Växjö, okrug Kronoberg, Švedska. Imao je 66.275 stanovnika (2016) od općinskog stanovništva od 90.721 (2017). Administrativno je, kulturno i industrijsko središte okruga Kronoberg. Grad se proteže na 30, 28 km kvadratnih, gustina stanovništva je 2, 011/ km kvadratnom.

Naziv Växö je dobio od riječi väg (“cesta”) i sjö (“jezero”), što znači put preko zaleđenog jezera Växjö koji su poljoprivrednici zimi …

više

GUDRUN

piše: Ognjenka Kalajdžić

ognjenkaDivno vrijeme, ni vruće ni hladno. Svjež vazduh poslije kiše pa mi je baš prijao. Sjedila sam na balkonu, u stvari na maloj terasi jer je stan u prizemlju.

Posmatram sve oko sebe. Ptice se usproletale. Lete s drveta na jedno drugo drvo. Malo bolje pogledah, nose nešto u ustima. Čupkaju svoje gnijezdo.

Svašta, nikad to nisam vidjela. Grančice i otpatke slažu na drugo…

više

SMISAO ŽIVOTA

piše: Ognjenka Kalajdžić

Växjö /21.05.2019./ Växjö  je zaista lijep grad, skoro na jugu  Švedske. Ako se može reći da je igdje u Švedskoj lijepa klima,  to se može reći za Växjö. Niti ima vjetrova kao na priobalnim mjestima, a niti hladnoće i leda kao na sjeveru. Inače to je najzeleniji grad u Evropi.

Dana je bila veoma zadovoljna kad je u prihvatilištu za izbjeglice ”I 11”  se zvalo, 1993. godine dobila baš taj grad za nastavak svog življenja  s jedinim, dvadesetdvogodišnjim sinom Mišom. …

više

OSOBENJAK

tekst: Ognjenka Kalajdžić
Mešak se već malo navikao na samoću u Växjö, gradu u kojem je živio, nakon izbjeglištva. Divan grad, pun zelenila i lijepih raznovrsnih građevina. Kažu da je najzeleniji grad u Europi. Šveđani se s tim baš ponose.

Tu je imao samo sestru. Majka je umrla prije dvije godine, a otac davno, skoro da ga nije ni zapamtio. Mnogo mu je nedostajala majka, još se nije navikao živjeti bez nje.…

više

PUTOVANJE U NEPOZNATO

2. dio

piše: Ognjenka Kalajdžić

ognjenkaGrad u koji su nas dovezli zvao se Vaxjo. Pitala sam šta to znači da malo dobijem sliku o gradu. Niko od prevodilaca nije znao. Prvo što me iznenadilo, još dok smo se vozili u autobusu, bilo je da na livadama krave leže. Site sigurno. Jadne naše krave, nikada nisam vidjela da leže. Treba u kamenu naći travu. Kod nas u Hercegovini, kamen na sve strane, kamen i kamen, lijep, prelijep, ali nevalja za krave, mislila sam.

Skoro cijelim putem do Vexjo, bile su šume i livade, zeleno, sve…

više

PUTOVANJE U NEPOZNATO

1. dio

piše: Ognjenka Kalajdžić

Evo je malo ljepše vrijeme. Mislim da više neće biti leda. Kraj je aprila. Lijepa je Švedska kad je proljeće tek počne dodirivati, kad se ono u zimu šunja i sama zima ima mnogo čara.

Joj, kad se sjetim aprila 1993. Tad smo došli u Švedsku. Oslobođeni smo. Divno je, kad ti ništa neće puknuti iznad glave i kad ne misliš na smrt. To je bilo sigurno, al`u duši poče pucati.

Pa, ovi nemili događaji u Ukrajini. Nerazumno, kao i naš rat. Ma,…

više

DOLAZI PAPA

piše: Ognjenka Kalajdžić
Kuća, velika kao zgrada, izgrađena 1900. Imala je podrum, visoko prizmlje, sprat i potkrovlje. Klasika je virila iz svakog njenog ćoška. Austrougarska je u to vrijeme bila na vrhuncu graditeljstva.

Posebno su se isticala luksuzna, lijepa ulazna vrata, koja su od gornje polovice imala male, staklene baklave ugrađene u drvene okvire. Na tim baklavama su bili ručno izrađeni motivi prelijepih boja. Sve je to imalo neki poseban sjaj, vjerovatno je tome doprinijela neka specijalna tehnika izrade.…

više