MAKEDONSKO-HRVATSKO DRUŠTVO U NOVOM PROSTORU

Od Marije Jurić Zagorke do Blaže Koneskog, monografije, priručnike, leksikone… Knjižnica s oko 500 naslova na hrvatskom i makedonskom jeziku, izložbena dvorana u kojoj su izložena djela s posljednje likovne izložbe “Hrvatska kroz vrijeme”, učionica za nastavu hrvatskog jezika… Jučer je u Tetovu Makedonsko-hrvatsko društvo otvorilo novi multifunkcionalni prostor, najveći do sada u proteklih 21 godinu.

prilog: Croatica.mk

Makedonsko-hrvatsko društvo (MHD) jučer je u Tetovu svečano otvorilo novi prostor koji uključuje knjižnicu i izložbenu dvoranu.

Novi prostor otvorio je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gosp. Zvonko Milas, …

više

VELIKI ČETVRTAK

USKRS U HRVATA – SVETO TRODNEVLJE

Iz naše arhive/ objavljeno 18.04.2019.

prilog: Zvonimir Mitar

090409_clip_image002U svakodnevnom govoru navikli smo ubrajati u sveto trodnevlje Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu.

Sveto trodnevlje započinje misom Večere Gospodnje, nastavlja se liturgijom Velikog petka, Uskrsnim bdjenjem, dnevnom misom na Uskrs, a završava službeno večernjom misom uskrsnog dana.…

više

NJEMAČKA RENESANSA VLAČIĆA ILIRIKA

Iz drugih medija/ Matica hrvatska/ Vijenac 750

Pisma iz Mitteleurope

autor: Domagoj Marić

U Njemačkoj su se u razmaku od mjesec dana zbila dva događaja posvećena Iliriku, u drugoj domovini poznatu kao Flacius Illyricus.

Matija Vlačić Ilirik jedno je od imena s kojima smo se upoznali još u školskim klupama. Svaki eventualni kasniji susret s imenom protestantskoga teologa i filozofa rođena u istarskom Labinu u 16. stoljeću moguće je dovesti u vezu ili s uskom specijalnošću – ukoliko je riječ o studentima ili diplomiranim teolozima ili filozofima – ili s pukom slučajnošću, npr. nađemo li se u ulici koja nosi njegovo ime.

Ilirikom se danas u Hrvatskoj bavi uski krug …

više

UNICEFOVA MLIJEČNA STAZA

Mliječna staza za mentalno zdravlje djece i mladih održavat će se od 9. do 18. rujna, a za utrku se već prijavilo više od 5.000 sudionika iz cijele Hrvatske.

Objava za medije

prilog: unicef.org

Zagreb, 31. kolovoza 2022. – Do početka UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza koja se ove godine održava za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama ostalo je još manje od deset dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je više od 5.000, ove su se godine pridružili i mladi iz cijele Hrvatske koji …

više

ZRELA IKAVSKA ZBIRKA “RIČIČKI MEMENTO” VINKA PAVIĆA

U rodnim Ričicama predstavljen “RIČIČKI MEMENTO”, nova zbirka pjesama Vinka Pavića, koji već dugi niz godina ima svoj pjesnički dom i u rubrici POEZIJA Hrvatskoga glasa Berlin.

Iz drugih medija/ Imotska krajina 

autor: Mladen Vuković

U crkvi svetog Ivana u Ričicama 14. kolovoza 2022. predstavljena je šesta zbirka, ukupno osma knjiga Ričički memento Vinka Pavića, objavljena u nakladi varaždinske kuće Tonimir i imotskog ogranka Matice hrvatske.…

više

S UTVRDE ZA UTVRDU

Na Starom gradu Dubovcu otvorena prodajna izložba fotografija Mladena Valjka – sav prihod ide za obnovu Novigrada

Izvor: KAportal

Na Starom gradu Dubovcu svečano je otvorena dobrotvorna prodajna izložba fotografija grafičkog dizajnera Mladena Valjka, fotografa amatera iz Karlovca, pod nazivom “Dubovac za Novigrad na Dobri”.

više

NAŠ VATRENI JOŽA

Iz naše arhive/ objavljeno 21.06.2014.

Naš suradnik, Josip Joža Prudeus, autor je promidžbenog imena kojeg nose pripadnici hrvatske nogometne reprezentacije -VATRENI

tekst: ebrod
10253886_10202777026441110_669192923874452475_nJosip Prudeus, (rođen 1944. u Samoboru) učitelj hrvatskog jezika i povijesti, hrvatski književnik, član DHK, novinar, promidžbeni djelatnik, utemeljitelj programa za djecu i mladež i prvi urednik na Hrvatskom katoličkom radiju i jedan od utemeljitelja Škole za darovite učenike … danas je, nakon raznovrsnog rada i stvaralaštva, u ‘nemirnoj’ mirovini.

U rodnom mjestu živio je tek nekoliko mjeseci a djetinjstvo, osnovnu školu, mladost, i gimnaziju i PA pohađao je u Slavonskom …

više

DIJASPORA SE TRUDI NJEGOVATI SVOJ HRVATSKI

Jim Hlavac, australski lingvist hrvatskih korijena Sveučilište Monash, Melbourne

Razgovarala: Vesna Kukavica/ Vijenac 731

Dopuštamo si procjenu da od 2,9 milijuna naših ljudi u svijetu, koji su obuhvaćeni istraživanjem, možda oko 2 milijuna zna hrvatski jezik / U zemljama u kojima živi razmjerno mlado iseljeništvo (Irska i Švicarska) ili u zemljama u kojima je hrvatska iseljenička zajednica velika sa znatnim brojem pripadnika prve, druge pa i treće generacije, poput Kanade, Njemačke ili Austrije, hrvatski se jezik još dobro čuva / Kod nekih postoji određeni strah, da ne govore hrvatski „dovoljno dobro“, no kod nekih se stvarno radi o ljudima čiji su roditelji govorili neki drugi jezik kod kuće.

Serijska publikacija Language Contact and Bilingualism, koju uređuje…

više

IMAMO LI HRVATSKU

Iz drugih medija/ Irska. ir

piše: Dubravka Lisak

Obilježava se trideseta godina od osamostaljenja Hrvatske. Čitam baš danas u novinama. Da tu i tamo ne bacim oko na Jutarnji ili Večernji list, ne bih to ni znala. Imam vlastitih problema i preokupacija ovdje.

A onda mi je oko zapelo na nekog tamo ministra koji ponosno priča o uspjesima Hrvatske i kako je njemu i njegovoj obitelji dobro.…

više

IŠČITAVANJE VLAČIĆA U NOVOM RUHU

Luka Ilić: “Teološka biografija Matije Vlačića Ilirka”

Piše: Jaroslav Pecnik/ Novi list

Za svoj doprinos izučavanju Vlačićeva djela Luka Ilić je, prigodom 500. obljetnice reformacije, dobio Lutherovu medalju i zahvalnicu Evangeličke crkve u RH, a 2020. nagradu grada Labina za »kontinuirano proučavanje djela M. V. Ilirika«. Prije knjige koja je ovdje prikazana, u Hrvatskoj je 2014. (u Puli) objavio studiju »Milost, vjera i grijeh: teologija Matije Vlačića Ilirika«…

više