PJESNIK VJEČNOSTI

Roko Dobra i ja…
tekst: Dijana Jelčić-Starčević
roko dobraVrijeme došašća i sjećanje na divne trenutke… uzvišene… tada napisah… hvala vam dragi prijatelju Roko Dobra…  nema ga više među nama… ostala je uspomena na čovjeka, pjesnika… ostali su njegovi soneti i neizbrisiva slika njegova lika… bio je i ostao pjesnik vječnosti..
Roko Dobra
22. srpnja 2014 · Zadar, ·

Dijana Jelčić-Starčević po zanimanju je terapeutkinja, a po vokaciji – pjesnikinja, koja je, uz svoj nadahnuti pjesnički prvijenac „Odakle dolazi ljepota“, s popratnim tekstom hrvatskog velikana poetske riječi Jure Kaštelana, nedavno objavila i svoju drugu čudesno lijepu lirsko-poetsku zbirku-sagu s naslovom „Mostovi pod kojima se budim“.

više

TRINAEST CRNIH BISERA

Dijana Jelčić-Starčević
crni biseri 1Davno su okopnili snjegovi s kojima su nestali tragovi naših koraka. Na vjetrometrini tuge su davno , shrvani vihorom vremena, umirali pupoljci ruža.

Srca su pokušavala održati zajednički ritam, ali u disonancama nije bilo razmaka da ostvare konsonacu čežnji. U naborima satenske haljine je ostao miris šampanjca kojim smo zaljevali usnulost grada vjerujući da će bogovi zanosu udahnuti ljubav.…

više

KNJIGA SNOVA

Dijana Jelčić-Starčević
Zaustavih misli da se ne utopim u strahovima.  Otvorih knjigu snova i iz nje mi se nasmiješi
vila ljubavi, treperava, lepršava ljepotica leptirovih krila. Osjetih uzbuđenje i šapnuh
Neka ljubav pleše u mojem glasu,
neka se odmara u tvojoj tišini,
neka kroz moje srce stiže
do svih tvojih trenutaka.…

više

DIJANINO SJEĆANJE NA “SJAJ ORIONA”

IN MEMORIAM: Roko Dobra ( 28. listopada 1930. – 23. svibnja 2017.),
 .
Dijana Jelčić-Starčević
logo
Danas sam tužna… sa suzom u tužnom oku čitam davno napisano mi pismo i darovan mi sonet…
.
Draga suputnice i pjesnikinjo Dijana,

poslali ste mi svoju knjigu osebujne pjesničke proze s blistavim naslovom MOSTOVI POD KOJIMA SE BUDIM, a tek Vam se, evo, sada javljam, oprostite. Znam, bilo čime se opravdavati (godinama ili pak boleštinama, a kojih se naslagalo i kojih je, uvijek, napretek …), bojim se da ne bih, uza sav napor spisateljski mi i uza svu iskrenost, bio bih, svejedno, bar za vršak nokta neuvjerljiv.

Pa, kad sam već spomenuo iskrenost, reći mi je da sam, ponajviše, ovoliko zakasnio, jer sam računao na ono što najviše volim kad je riječ o cijenjenoj i dragoj osobi, a to je – napisati opširniji prikaz knjige Vam i ugodno Vas iznenaditi, jer ste takvog što ovom svojom knjigom izvrsnicom i zaslužili.

više

ONO ŠTO SVIJET TREBA

“Filosofirati znači u ljubavi težiti prema ljepoti, istini i dobroti, nastojati oko njihovog stalnog posjeda te napokon začinjati i rađati u njima, za volju besmrtnosti. Takav je tajni nauk o erosu – ta erotika – kojim Sokrat biva podučen od Diotime, svećenice iz Mantineje…” (Marijan Cipra 1978.)

piše: Dijana Jelčić-Starčević
eros-psyche-chalonJezik tvojih dlanova otvara okna moje kože i tišinom razbija zvučni zid iza kojega se krije šapat vječnosti. Volim bezvučje tvojih milovanja koje uranja u disonance uzbuđenja i pretače ih u suglasje tkiva i žudnje.

Osluškujem tišinu i čujem pjev barskih ptica koje nahranismo u dolini zelene rijeke. Slika Arkadije izranja iz  galerije sjećanja i prelijeva se rapsodijom boja krvnim žilama i preslikava u srži ovog trenutka ljuvene divote. Mjesec tihuje nježnim osmijehom …

više