PRAVA ŽENA

piše: Marica Žanetić Malenica

Ema je sjela na svoje mjesto s cijelim kolopletom misli i osjećaja. I dok sluša glas spikerice pulskog kolodvora, kojim najavljuje skori polazak njezina autobusa, gleda u Tinovo ozbiljno lice. Mašu još jednom jedno drugome uz smiješak koji prije sliči grimasi.

„Šteta što nisi prava“, bile su posljednje riječi koje je od njega čula prije no što je ušla u autobus za Split.…

više

NAJVIŠE VOLIM…

prilog: Marica Žanetić Malenica

U dvoranu GK Marka Marulića u Splitu tog 22. listopada moglo je ući točno 40 ljudi.

Gledam lica s maskama raznih boja i dezena. Sjede na propisanoj udaljenosti. Na ulazu ih je stražar dočekao pištoljem za mjerenje temperature, identificirao ih, uzeo im brojeve mobitela. Sve iz predostrožnosti.

Ovo je promocija moje četvrte knjige, poetske zbirke naslova „Žena svojih godina“. Smirena sam. Napetija sam u sporednoj ulozi, kad vodim promocije drugih ili čitam stihove iz njihovih zbirki. Tad strepim hoće li sve biti kako treba, hoću li opravdati ukazano mi povjerenje.…

više

SIRENA

Marica Žanetić Malenica

Šapnula mi je noćas u snu muza
da mogu bit’ koralj il’ plankton što plovi
bodljikavi ježinac il’ opaka meduza
hobotnica što pipcima plijen vješto lovi.

Mogla bih, reče mi, bit’ i neka od riba
dubine modre vješto svladavati
i dok uzbibano more nježno me ziba
u kolijevci od trave mirno spavati.…

više

IDEMO DALJE

piše: Marica Žanetić Malenica

Popis priloga objavljenih na portalu Hrvatski glas Berlin kazuje da sam ih, tijekom dvije i pol godine, koliko sam suradnica portala, poslala čak 99.

Što odabrati za onaj prvi troznamenkasti broj koji slijedi, razmišljam ovih dana dok svoje misli  „provjetravam“ na balkonu apartmana na Braču i mašem Splitu koji se nazire u daljini. Možda neku biografsku priču, pjesmu, ili… A onda odlučih da to bude tek crtica o tome kako je počela naša „veza“ ujesen 2017.…

više