MOŽEŠ TI TO

(ili priča o prijateljstvu)

autorica: Marica Žanetić Malenica

Kada sam prije nekoliko godina, točnije 2015.  kao suradnica inicijatorice projekta o ženskom ponosu tražila u Splitu potencijalne autorice biografskih priča, koje bi potpisale svojim imenom i prezimenom, o tome na koje su svoje životno iskustvo, pothvat, odluku… ponosne, uglavnom su moje prijateljice i poznanice ili ignorirale danu im informaciju ili me glatko odbile riječima „nisam ja takva“.

Što im je to značilo ne znam, ali pretpostavljam da su pozitivan i poticajan osjećaj opravdana ponosa na neki …

više

SJEĆANJE NA DJETINJSTVO

“Vonji ditinstva” – nova zbirka naše splitske suradnice Marice Žanetić Malenica

U nakladi Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ Vela Luka u lipnju je tiskana poetska zbirka naše splitske suradnice Marice Žanetić Malenica naslova „Vonji ditinstva“.

Pisana je na štokavskoj ikavici, dijalektalnom govoru koji autorica pamti iz ljeta svojega djetinjstva koja je provodila kod majčinih roditelja u rodnoj joj Veloj Luci na otoku Korčuli:…

više

NISAM BILA UME

Iz naše arhive/ objavljeno 18.04.2018.

piše: Marica Žanetić Malenica

Zagreb, kćerkin stan, vrijeme sadašnje… Sjedim sa šestogodišnjom unučicom na tapetu s hrpom igračaka razasutih uokolo. Igramo se. Odjednom ugledam krpena lutku, onu za ruku. Uzimam je, oči mi zasvijetle neobičnim sjajem, samo meni znanim.

Moji prsti, pažljivo nataknuti, oživjeli su u njoj, a glas je dobio neki drugi, piskutav ton. Približavam se unučici i započinjem mali igrokaz. Bujica riječi teče iz mene, a zbunjeni izraz Evina lica govori mi da je ovakva baka pričalica za nju nešto novo.

Krpena lutka koja joj, onako mlitava i beživotna, do sada nije bila zanimljiva, najednom je privukla njezinu pozornost i postala…

više

MASLAČAK

piše: Marica Žanetić Malenica

Laganim hodom, nogu pred nogu vraćala sam se te sunčane travanjske subote doma. Jutarnju kavu, prvu i jedinu u danu, pila sam skoro do podne, polako, s merakom, rekli bi naši susjedi.

A ja zapravo ne meračim toliko u kavi koliko u razgovoru s dragim ljudima. Osobito u ovo virusno vrijeme kada su nam uskraćene geste bliskosti i nježnosti poput stiska ruke, zagrljaja i poljubaca. …

više

18. TRAVNJA

Na današnji dan 1874. godine rođena je hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić.

Marica Žanetić Malenica

rođene smo istoga mjeseca na isti dan
to je biografski podatak, ništa pretenciozno
ti, Ivanna Cornelia Emilia Henrietta, stoljeće prije mene
kao izdanak dobrostojeće građanske obitelji
djeda bana, političara i pjesnika
oca povjesničara, odvjetnika i pisca
pero ti je suđeno bilo…

više

BITI PTICA PJEVICA

piše: Marica Žanetić Malenica

Proba je upravo završila tog četvrtka krajem prosinca 2017.-e. Prva sam se ustala, stala ispred i pogledom prelazila preko njihovih lica. Jedni su mi se smješkali, drugi me upitno gledali vjerojatno misleći kako ću reći nešto o plaćanju članarine, treći su spremali stvari i nisu gledali u mene:

Htjela bih da od mene čujete ono što se već neko vrijeme šuška, a to je da sam odlučila napustiti zbor i prestati pjevati.

više