RADOSNO BOŽIĆNO SLAVLJE U HRVATSKOJ ZAJEDNICI

tekst i foto: Sonja Breljak
028Berlin/ Izvrsno je bilo ovogodišnje slavlje Božića priređeno za članove i prijatelje Hrvatske kuturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

I potpisnica ovih redaka, voditeljica programa, kao malo kada, s ovakve proslave na kojoj obavlja i svoj novinarski posao, doma stiže u kasnim, bolje reći, ranim  jutarnjim satima.

Svjedoči i to, kako je ova večer protekla u dobru raspoloženju, druženju, plesu i pjesmi te proletješe vrlo brzo večernji i noćni sati.

Program večeri bijaše posvećen povijesnom značenju Božića, božićnim stihovima (obično zagrabim u blago stiha dragog Nikole Šopa) te prigodnim božićnim pričama. Držim, nikad nije previše pričati o dobrim djelima. Pažljivo su okupljeni slušali propovijesti o dobroti i strpljenju, o potrebi pomoći bližnjemu, nagradi za vjeru i vjernost.

Okupljene, članove i prijatelje Hrvatske zajednice, pozdravio je dopredsjednik ovog udruženja Ivan Vidović te svima zaželio sretne božićne blagdane.

051Pravi hit večeri bili su naravno mali folkloraši Hrvatske zajednice koje vode simpatične sestre Sučić, Nikolina i Natalija, naše Nina i Nana. Dječica su izvela slavonske plesove, te fascinira kako su to lijepo izvodili, s puno žara nakon tek malo proba i vježbanja. U svakom slučaju, nadam se kako će se grupa djece (koja je već sad veća nego li za Martinjske zabave) održati i povećati. To je budućnost održanja hrvatskog identiteta u Berlinu.

Nakon najmlađih, na scenu je stupio Zbor HKM Berlin koji misna slavlja prati u crkvi na Mehringdammu.

101Naime, ovaj zbor (kojeg  sam i sama dugogodišnja članica) tradicionalni je gost božićne zabave u Hrvatskoj zajednici. Na ovogodišnjoj je, predvođen dirigenticom Matijom Ćosić, zapjevao  pjesme: “Majko divo”, “Sad pjevajmo” i “La pastorella” te na kraju programa i zajedno s djecom i cjelokupnom publikom i svima poznatu pjesmu “Radujete se narodi”.

No, sa završetkom nastupa folklora, zbora, recitacija i pričanjem božićnih priča, nije bio i kraj božićnog druženja u Hrvatskoj zajednici. Za večeru su se pobrinule brižne domaćice ovog udruženja. Oko glazbe je skrbio DJ Nikola Kobel.  Potom se u rukama Damira Kozarića našla harmonika pa je zbor složno zapjevao. Nije prošlu dugo, Đurđa Brozičević, inače vokalna solistica u tamburaškom sastavu Wellebit, preuzela je mikrofon pa su se začuli dobro poznati napjevi starih gradskih pjesama.

I tako, red pjesme, plesa, pjesme, plesa ….dok se okrenusmo bilo je već  dva u noći.

Lijepa Božićna zabava u Hrvatskoj zajednici Berlin!

Galerija slika: Božićno slavlje u Hrvatskoj zajednici Berlin

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments