GEOPOLITIČKO PRESLAGIVANJE EUROPE

Tekst: Đuro Ružičić

IMG_20160218_195441Kao i svake godine tijekom korizme u Požegi se održavaju tribine četvrtkom u Dvorani sv. Terezije Avilske. Prva je bila na temu Geopolitičko preslagivanje Europe, a  gost umirovljen admiral Davor Domazet-Lošo. Tribine se održavaju u organizaciji Požeške biskupije, a punu dvoranu je pozdravio kancelar Požeške biskupije preč. Josip Krpeljević.

U uvodnom izlaganju gost-predavač je istakao kako će po prvi puta reći nešto o  cjelovitom geopolitičkom preslagivanju Europe i svijeta kao i o migrantskoj krizi koja dovoljno govori sama po sebi.

Niti europski i određeni svjetski političari ne razumiju o čemu se ovdje radi. Nisu svjesni da je to jedan dalekosežan plan i strategija kojom se žele dotući ostatci kršćanskog identiteta Europe. Iza svake strategije postoji interes, a kada odgonetnete koji su čiji interesi onda se možete pozicionirati unutar tih velikih sila. Hrvatska u ovim trenutcima prelamanja svijeta ima izuzetnu geostratešku poziciju, a kakvo je bilo u predvečerje prvog svjetskog rata i kakvu nije imala u posljednjih 200 godina. Moram naglasiti da je Hrvatska danas bitan čimbenik na geopolitičkoj karti Europe odnosno Sredozemlja jer se nalazi na početku prvih vrata Euroazije – naglasio je predavač Davor Domazet Lošo.

Što se tiče migrantske krize treba se zauzeti ispravan stav prema migrantima i izbjeglicama i da se u tom smislu vodi asimetrični rat, dakle ne rat oružjem. Kaže admiral da ni naši političari nisu svjesni što se u pozadini zbiva.

Ako malo bolje pogledate tu nema vojnika niti bojišnice, samim time nema niti pobjede, ali ima poraza. Rat je zato i ima posljedicu što se osvaja prostor. Ovo što se zbiva to je pakleni plan kako dotući Europu onakvu kakva je danas. Vjerovali ili ne, i to ponavljam dva puta, za jedan duži period u pripremi je pedesetak milijuna izbjeglica, ponavljam pedesetak milijuna izbjeglica sa srednjeg i bliskog Istoka te iz srednje i sjeverne Afrike koji će preplaviti Europu. Upravo bi to u konačnici u potpunosti promijenilo vjersku, kulturnu i civilizacijsku sliku Europe. Da bi se suprotstavili asimetriji to ne možete činiti jedino simetrijom jer su to potpuno različite razine ratovanja – istakao je  predavač na prvoj korizmenoj tribini Davor Domazet Lošo.

Admiral Davor Domazet –Lošo je posebno naglasio Hrvatsku kao važan geopolitički položaj u svjetskim preslagivanjima jer imamo najveći bazen pitke vode u Europi, najbolje uvjete za obnovljive izvore energije i zdravu hranu, odnosno raj na zemlji.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments