NA DAN KAD JE…

Na dan kad je prije 28 godina Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske: – Čestitamo Dan državnosti!

ilustracija: Ivan Juroš

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Prigodom usvajanja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, tadašnji predsjednik dr Franjo Tuđman je rekao:

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

I bi tako!

Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske!

Uredništvo

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments