ŽENA JE POKRETAČ PROMJENA

tekst i foto: Sonja Breljak
CAROLINEZagreb/ Uoči Međunarodnog dana žena a u susret večerašnjoj dodjeli nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice, u organizaciji Mreže hrvatskih žena (Croatian Women´s Network, u prostorima Hrvatske matice iseljenika održana je konferencija naslova “Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” uz moto: “Žene kao pokretači promjena”

Bio je to divan dan, svojevrsni nastavak susreta, razgovora i upoznavanja 23 nagrađene žene iz cijelog svijeta koje su se susrele i dan prije u Hrvatskoj kući “Materina Priča” koju vode Mina Petra i Mirko Petričec.

Njima su se na ovoj konferenciji pridružili i uglednici iz političkog i društvenog života Hrvatske kao i žene koje su za svoj rad nagrađene prethodnih godina.

Konferenciju je otvorila osnivačica Mreže hrvatskih žena, Caroline Spivak. Govorio je Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika koja je usko surađivala na ostvarenju Konferencije. Sve je pozdravio i Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji podupire akcije i rad Mreže hrvatskih žena. Govorila je i izaslanica zagrebačkog gradonačenika  Tanja Horvatin kao i izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, Velibor Mačkić te veleposlanik Kanade Alan Bowman.

Iznimno zanimljivo bilo je izlaganje i predstavljanje dviju nagrađenih žena, Delfe Kostić iz Austrije, nagrađene nagradom Utjecajne hrvatske žene 2017., zastupnicom austrijske Narodne stranke u Općinskom vijeću Grada Salzburga te Liliane Čanadić iz Kanade, ovogodišnjom dobitnicom nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020., Glavnom izvršnom direktoricom  Vlade Sjeverozapadne teritorije, Zdravstva i socijalne usluge regije Yellowknife, Kanada.

Vjetar u leđa konferenciji dala je svojim govorom i Ruža Tomašić, Zastupnica u Europskom parlamentu, opisujući svoj životni put, rad, volju i želju potrebnu ostvariti svaki postavljeni cilj kao i potrebu slijediti u svakodnevnom životu pozitivno zakonodavstvo koje postavlja mjere i vrijednosti ravnopravnosti spolova.

PANELPotom je o ženama u politici i diplomaciji bilo govora u panel diskusiji koju je moderirala Mirjana Piskulić, rukovoditeljica  informacijskog odjela za iseljeništvo Hrvatske matice iseljenika.

U raspravi i diskusiji sudjelovale su: Irena Petrijevčanin Vuksanović, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, političarka, vanjska članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, Vera Tadić, Hrvatski diplomatski klub te Delfa Kostić, dobitnica nagrade Utjecajne žene 2017., austrijka političarka.

O radu, aktivnosti i mogućnostima žena u Hrvatskoj i svijetu svjedoče svojim životima i sudionica panel diskusije te i sve do sada nagrađene žene. A o potrebi i većeg angažmana na ravnopravnosti  i otvaranju novh polja rada i utjecaja sposobnih žena, složili su se svi sudionici.

-Trebamo poticati i podržavati jedna drugu. Dosta je postignuto ali je i još dosta posla pred nama. Sad je naše vrijeme, svaki novi dan je naš dan. Sve trebamo poticati krenuti hrabro u nepoznato, tako možemo naučiti i spoznati što je u nama i da nam je sve moguće, rezimirala je na kraju dana Caroline Spivak, iznimno zadovoljna sadržajem i tijekom Konferencije.

ANKICANo, to nije bio kraj dana za sudionice Konferencije. Kao šlag na tortu, ovom danu je došlo otvaranje izložbe slika Ankice Karačić, akademske slikarice, Iločanke koja dugi niz godina živi u Iserlohnu, zajedno sa suprugom Antom, inicijatorice i organizatorice likovnog natječaja za hrvatsku djecu širom svijeta, jedne od ovogodišnjih dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene.

Izložba Ankice Karačić naslova “Moj životni put ODER NICHT” privukla je veliki broj zainteresiranih. Slikarica je komunicirala s publikom podjelom svojih radova te potpisima na njenom radnom mantilu koji zajedno s njom obilazi svijet i prati ju na izložbama i susretima s publikom i drugim umjetnicima.

Izložba Ankice Karačić na drugom i trećem katu Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radić 3, ostaje otvorena do 06.04.2020. godine.

Ankicu Karačić kao i preostale 22 nagrađene žene očekuje večerašnja svečana dodjela nagrada Utjcajne hrvatske žene i Buduće liderice u Westin Hotel Zagreb.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
4 years ago

Žena je i više od samo poketača pomjena,žena je i žena i majka u obitelji.I, to je ono što je vrlo važno spomenuti.