PORUKE I ČESTITKA HRVATSKOG VELEPOSLANIKA U NJEMAČKOJ

Gordan Bakota, veleposlanik RH u Njemačkoj: “Ostajte zdravi – moja je najveća želja Vama i Vašim obiteljima! Želim Vam čestit Božić i sretnu novu 2021. godinu.”

Poštovane hrvatske građanke i građani, dragi članovi hrvatske zajednice u Njemačkoj,

u godini koju ispraćamo svjedoci smo do sada nezabilježenih događaja koji su potresli cijeli svijet. Nema gotovo niti jednog pojedinca koji nije osjetio posljedice do sada nezamislive pandemije koronavirusa.

I Vi ste, dakako, osjetili izazove u kojima su se ove godine našli svijet, Europa, Njemačka i naša domovina Hrvatska. Zdravstvene, gospodarske i socijalne posljedice širenja koronavirusa, kao i otežana mogućnost putovanja u Hrvatsku i ostvarivanje kontakata s najbližima, pogodile su i članove hrvatske zajednice u Njemačkoj. Osim s novom vrstom briga vezano uz zdravlje, mnogi su se u ovoj godini morali suočiti i s dodatnim brigama vezano uz socijalni položaj svojih obitelji.

Svjedoci smo da mnoge hrvatske udruge, organizacije i društva u Njemačkoj tijekom ove godine nisu mogli djelovati na uobičajeni način te ostvarivati svoje ciljeve, od kojih su posebno značajni njegovanje i predstavljanje hrvatske kulture, baštine i tradicije, rad s mlađim naraštajima, povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske i pružanje potpore najugroženijim hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu.

Usprkos tome, mnogobrojni pojedinci, udruge i hrvatske katoličke misije nesebično su se angažirali s ciljem pružanja pomoći potrebnima u Njemačkoj i Hrvatskoj, primjerice nakon razornog potresa koji je u ožujku pogodio naš glavni grad Zagreb i njegovu okolicu.

Pokazalo se da hrvatski iseljenici i danas pokazuju domoljublje, solidarnost, empatiju, osjećaj zajedništva i požrtvovnost u pomoći Republici Hrvatskoj kada je najpotrebnije, kao u danima kada je našoj Domovini bilo najteže, tijekom Domovinskog rata. Na tome sam Vam posebno zahvalan, a ovim putem ujedno zahvaljujem i svima koji su u okviru svojeg javnog djelovanja ili privatnog angažmana informirali o mogućnostima pružanja pomoći.

I ovih predblagdanskih dana, inače u znaku druženja s našim obiteljima i prijateljima, pred nama su posebni izazovi pridržavanja svih propisanih mjera radi suzbijanja pandemije koronavirusa. S ciljem zaštite zdravlja sviju nas i naših obitelji, koristim ujedno ovu prigodu zamoliti Vas za daljnje pridržavanje postojećih pravila, kako bismo izbjegli što više situacija koje bi mogle naštetiti svima nama i našim najbližima.

Ovim putem također se zahvaljujem na Vašem razumijevanju zbog prilagodbi koje su uslijed pandemije koronavirusa morale biti napravljene u radu konzularnih ureda veleposlanstava i generalnih konzulata u Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchenu i Stuttgartu –  naši diplomatski i konzularni uredi i njihove djelatnice i djelatnici ostaju Vam, dakako, vrlo rado na raspolaganju i u sljedećoj godini, uz nadu da će ovo složeno i zahtjevno razdoblje što skorije biti iza nas.

Ostajte zdravi – moja je najveća želja Vama i Vašim obiteljima!

Želim Vam čestit Božić i sretnu novu 2021. godinu

Vaš Gordan Bakota, veleposlanik

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments