PRIZNANJA ZASLUŽNI

“Kratko a slatko” pismo učiteljice Melite Ogrinšak iz Bedekovčine.

prilog: Uredništvo HGB

Ne znamo tko, veleposlanstvo, konzulati, udruge, državni uredi, vlada, kongresi, sabori ili koja druga institucija, no uvjerni smo kako bi netko s puno opravdanja i iz tisuću dobrih razloga mogao i trebao odati priznanje, istaknuti i pažnjom nagraditi bračni par Karačić, Ankicu i Antu, naše umjetnike iz Iserlohna koji već puno godina organiziraju, kreiraju i provode likovno-literarni natječaj za hrvatsku djecu širom svijeta.

Njihov trud i volonterski, nesebičan rad na vođenju i ostvarenju natječaja koji povezuje hrvatske umjetnike, djecu, učitelje, škole i roditelje nije ni u Njemačkoj prošao nezapaženo. Pozornost im svake godine daju i lokalni njemački mediji kao i njemački umjetnici u žiriju natječaja te Gradska galerija u Iserlohnu gdje se vrši izbor najboljih radova i priprema i provodi izložba nagrađenih nakon koje uobičajeno slijedi i niz susreta i predstavljanja i u u Hrvatskoj.

Pandemija je smanjila i zaustavila bliske susrete, točnije organiziranje izložbi i osobne kontakte organizatora natječaja i nagrađenih i pohvaljenih učitelja i njihovih mentora. Ipak, komunikacija nije prestala, samo je prešla u drugi oblik i ostavlja pisane tragove koje i mi prenosimo svjesni koliko ovaj natječaj znači za zbližavanje iseljenika i domovine kao i očuvanje i njegovanje identiteta kod najmlađih.

Lijepim temama poput ove iz posljednjeg natječaja naslova (“Mudrost osmijeha  a ne podsmijeha”) intrigira se dječja mašta i oslobađa kreativitet a time i jača samouvjerenost i osjećaj posebnosti, vrijednosti i pripadnosti.

Evo što organizatorima likovno – literarnog natječaja, Ankici i Anti Karačić, piše Melita Ogrinšak, učiteljica u OŠ Bedekovčina.

Poštovani, hvala na poslanim zahvalnicama  za učesnike i nagrađene. Majka učenice  koja je nagrađena  od sreće  je  zaplakala. Tu  njenu radost trebalo je doživjeti. Zbog tih trenutaka  sreće u očima mojih učenika  poštivam Vas  i Vaš volonterski rad sve ove godine. Čuvajte se. Mi ćemo se svojim radovima sigurno javiti i na sljedeći natječaj kojeg ćete objaviti.

Pozdrav iz lijepe Hrvatske

Učiteljica  Melita Ogrinšak, OŠ Bedekovčina, općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija”

Bravo za Ankicu i Antu Karačić koje naš Hrvatski glas Berlin pomno prati već dugo vremena i medijski podupire i natječaj koji organiziraju. Bravo i za učiteljice i učitelje spremne svojim učenicima pomoći u strpljivom radu i kreativnom izražavanju. I bravo za djecu, njihov rad, trud i volju bez kojih ne bi bilo niti natječaja a niti velikog zadovoljstva koje višestrano (organizatoru, učiteljama i školama, djeci i roditeljima), pruža. U konačnici, i nama u medijima koji s puno zadovoljstva i dugi niz godina pratimo kako se u divnom pravcu razvija, održava i širi jedna i ideja, umjetnost koja povezuje ljude.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments