DAT ĆU TI PRIČU

Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden organizira literarnu tribinu povodom Svjetskoga dana knjige i autorskih prava u ponedjeljak 22. travnja u 18 ati u prostorijama Hrvatske katoličke misije Wiebaden.

prilog: Ivica Košak

Širenje radosti čitanja, dijeljenje priča: 23. travnja ljubitelji čitanja u preko 100 zemalja slave UNESCO-ov Svjetski dan knjige i autorskih prava. Knjižare, izdavači, knjižnice i škole pozivaju vas da se pridružite. Hrvatska kulturna zajednica/ Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/ OMH-Wi) poziva Vas/te na promociju  časopisa Riječ  što je ujedno predstavljanje desetak literarnih radova, knjiga, zbornika…

Dat ću ti priču je ovogodišnja kampanja HKZ/OMH-Wi u prostorijama Hrvatske katoličke misije, Holstenstr. 15A u Wiesbadenu, 22. travnja s početkom u 18:00 sati.

Knjige su vrata u svijet. Omogućuju dijalog između različitih generacija i kultura. Čitanje ili slušanje knjige pomaže nam razumjeti druge ljude izvan kulturnih i geografskih granica. U vrijeme sve veće neizvjesnosti i produbljivanja granica, ova sposobnost je važnija nego ikad. Ključno je za osobni i društveni razvoj, rekao  je dr. Roland Bernecker, glavni tajnik Njemačke komisije za UNESCO.

Knjige imaju mogućnosti koje su danas traženije više nego ikad: prenose obrazovanje i znanje, promiču razumijevanje i sposobnost kritiziranja te omogućuju sagledavanje tema iz različitih perspektiva. Istovremeno vas vode u čudne svjetove i nude utočište mira u našem multitasking društvu za kojim čeznu mnogi. Zbog toga je Svjetski dan knjige još važniji jer već više od 20 godina naglašava važnost i potencijal knjiga i čitanja.

Čitanje otvara obrazovne i životne perspektive. Zato zajedno s našim partnerima 23. travnja djeci četvrtih i petih razreda poklanjamo više od milijun knjiga. Ovom i drugim dobrim pričama svake godine oduševljavamo učenike za čitanje – često po prvi put u životu,” rekao je dr. Jörg F. Maas, generalni direktor njemačke Zaklade za čitanje.

Prvotnu ideju osmislio je 1922. godine Vicente Clavel, direktor izdavačke kuće Cervantes u Barceloni, kako bi se odala počast piscu Miguelu de Cervantesu i povećala prodaja knjiga. Prvi put je slavljen 7. listopada 1926., na Cervantesov rođendan, prije nego što je pomaknut na datum njegove smrti, 23. travnja 1930. Proslava nastavlja s velikom popularnošću u Kataloniji, gdje se naziva Danom Sant Jordi (sv. Juraj) ili Danom knjiga i ruža. Konkretno, u Španjolskoj je 1926. godine kralj Alfonso XIII. potpisao dekret o obilježavanju Dana španjolske knjige u Španjolskoj, a nakon nekih polemika odlučeno je da će se taj dan slaviti 23. travnja – dan koji se općenito smatra datum smrti Miguela Cervantesa (u stvari, prema povjesničarima, pisac je umro 22. travnja, ali prema običajima tog vremena, datum smrti bilježi se kao datum sprovoda – 23. travnja). U Barceloni se ovaj dan poklopio s praznikom u čast sveca zaštitnika Katalonije, svetog Jurja, kada su knjižari organizirali grandiozni sajam knjiga. Tamo je od 1931. nastao običaj darivanja ruže svakome tko kupi knjigu.

Godine 1995. UNESCO je odlučio da će se Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježavati 23. travnja, jer je taj datum ujedno i godišnjica smrti Williama Shakespearea. U povijesnoj podudarnosti, Shakespeare i Cervantes umrli su na isti datum — 23. travnja 1616. — ali ne na isti dan, jer je u to vrijeme Španjolska koristila gregorijanski kalendar, a Engleska julijanski kalendar; Shakespeare je zapravo umro 10 dana nakon Cervantesa umro, 3. svibnja po gregorijanskom kalendaru. UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Svake godine UNESCO i međunarodne organizacije koje predstavljaju izdavače, knjižare i knjižnice biraju Svjetsku prijestolnicu knjige na jednu godinu. 2024. godine Svjetska prijestolnica knjige je Strasbourg.

Dat ću ti priču je ovogodišnja kampanja HKZ/OMH-Wi u prostorijama Hrvatske katoličke misije, Holstenstr. 15A u Wiesbadenu, 22. travnja s početkom u 18:00 sati.

Okusite izdavaštvo i saznajte više o izradi časopisa i promociji knjiga: po deseti put HKZ/OMH-Wi nudi čitanja i diskusije u radionici, ukratko: događaj u kojem možete sudjelovati i na videokonferenciji ZOOM: https://t1p.de/hkz-susret


Izvor:

1. https://www.unesco.de/kultur-und-natur/kulturelle-vielfalt/kulturelle-vielfalt-deutschland/23-april-unesco-welttag-des pregledano 17.04.2024.

2. http://www.hkz-wi.de/naslovna/svjetski-dan-knjige-i-autorskih-prava.html pregledano 17.04.2024.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments