NOVI VODITELJ MISIJE WUPPERTAL

 Fra Josip Repeša uveden u službu voditelja misije Wuppertal
tekst i foto: Adolf Polegubić
Wuppertal
/Novi voditelj Hrvatske katoličke misije (HKM) Wuppertal, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Josip Repeša uveden je u službu, u nedjelju 18. prosinca. Svečano ga je tijekom misnog slavlja, koje je u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Wuppertalu predvodio o. Repeša, u službu uveo pomoćni kelnski biskup mons. dr. Heinrich Koch, koji se nalazi na čelu Međunacionalnog katoličkog dušobrižnišva u toj nadbiskupiji. Misnom slavlju pribivao je veći broj djece, mladih i odraslih vjernika u hrvatskim narodnim nošnjama. O. Repeša je na početku pozdravio mons. Kocha, domaćeg župnika njemačke župe Srca Isusova vlč. Michaela Grüteringa te dvojicu indijskih svećenika koji djeluju u toj njemačkoj župi, kao i sve okupljene vjernike.

Mons. Koch je u prigodnoj riječi kazao kako je važna uloga svećenika, poglavito u vremenu prije Božića da vjernike čini budnima. „Isus je došao, ali dolazi svakoga dana ponovno. On je prisutan među nama po svoj riječi i sakramentima. Kršćani su trajno na putu prema nebeskom kraljevstvu“, kazao je potaknuvši novog voditelja misije neka bude bliz ljudima u različitim situacijama, posebno ističući starije ljude kojima je poslan biti blizu, posjećivati ih i podijeliti im sakrament bolesničkog pomazanja. Ujedno je o. Repeši zahvalio na spremnosti preuzimanja te zahtjevne službe. Potom je pročitao dekret nadbiskupa Kölna kardinala Joachima Meisnera o imenovanju o. Repeše voditeljem HKM Wuppertal i uveo ga u službu. O. Repeša je obraćajući se mons. Kochu kazao: „S radošću i odgovornošću prihvaćam povjerenu službu voditelja HKM Wuppertal. Zahvaljujem svojoj provincijalnoj upravi u Splitu na povjerenju. Nisam došao ovdje zbog sebe, nego sam došao zbog vas, dragi vjernici. Doista je čast biti voditeljem ove zajednice, ali ja to osjećam više kao obvezu da vam služim i da vam iz dana u dan pokušam približiti Isusa Krista“, kazao je podsjetivši kao će HKM Wuppertal, koja broji oko 4000 Hrvata katolika, sljedeće godine proslaviti 40. obljetnicu postojanja te kako je ove godine njemačka crkva Srca Isusova u Wuppertalu, u kojoj se Hrvati okupljaju na središnje misijsko misno slavlje, proslavila 125. rođendan. „To su dvije činjenice koje se nikako ne smiju zaboraviti. Iskreno se nadam i vjerujem da ćemo zajedničkom suradnjom vjernika hrvatskog i njemačkog naroda unaprijediti razinu duhovnosti u ovome gradu, župi i Hrvatskoj katoličkoj misiji.“

Na kraju misnog slavlja predsjednik misijskog vijeća Frano Ljubić je izrazio radost što je ta hrvatska misija dobila mladog, dinamičnog i duhovnog svećenika koji će biti od velike važnosti za sve uzraste hrvatskih vjernika u toj misiji. Ujedno je o. Repeši zaželio uspješan početak djelovanja u misiji. Župnik Grütering je podsjetio kako se Hrvati već više desetljeća u toj župi okupljaju na misna slavlja na hrvatskom jeziku. Posebno je zahvalio Hrvatima koji su u velikom broju sudjelovali u ovogodišnjem božićnom sajmu u toj njemačkoj župi te su se tako s drugim vjernicima zauzeli za dobro ljudi u potrebi. „To je zasigurno jedan korak zajedničkog puta, s kojim će se, vjerujem, krenuti posebno s novim voditeljem hrvatske misije.

Uime delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivice Komadine slavlju je pribivao dr. Adolf Polegubić koji je istaknuo:  „Okupili smo se kako bismo najprije zahvalili Bogu na postojanju i djelovanju ove hrvatske misije. Valja ovom prilikom zahvaliti svim svećenicima Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja koji su djelovali u misiji: pok. fra Anđelku Validžiću, fra Berislavu Nikiću, fra Rafaelu Begiću, fra Nediljku Noracu-Kevi, fra Ivanu Vidoviću, fra Anti Malešu i fra Željku Ćurkoviću, kao i  pastoralnim suradnicama redovnicama Provincije školskih sestara sv. Franje iz Mostara: s. Majdi Ravlić, s. Ivanki Bošnjak, s. Mariji Čarapina, s. Miri Landeka, s. Zori Jažo, s. Vitaliji Križanac i s. Lidiji Glavaš te sadašnjem pastoralnom suradniku Marku Peuliću i njegovoj obitelji. Na poseban način zahvaljujem vama, drage vjernice i vjernici, koji ste svoju ljubav ugradili u ovu misiju. Bez vas je ne bi ni bilo. Odnedavno u ovoj misiji djeluje fra Josip Repeša, koji se danas u tu službu svečano uvodi, a koji je pastoralno iskustvo u hrvatskom dušobrižništvu u Njemačkoj stjecao u Kölnu i u Stuttgart-Bad Cannstadtu“, kazao je poželivši o. Repeši u ime delegata vlč. Komadine radostan i uspješan početak u toj misiji, kojoj, kako je istaknuo, životnosti i aktivnosti nikad nije nedostajalo. „Sjetimo se samo folklorne skupine `Zagreb i njezina neumornog voditelja Stjepane Pište Bablija, kao i svih drugih misijskih aktivnosti. Poštovane sestre i braćo, novi voditelj misije s vama može puno toga, a bez vas ne može ništa. Svatko je pozvan na djelovanje, svatko prema svojim darovima i mogućnostima. U misiji je dosad djelovalo više svećenika, ali svaki od njih nosio svoj broj cipela. Dragi fra Josipe, zakorači na ovu njivu Gospodnju sa svojim brojem cipela na svoj način uz svesrdnu pomoć ove zajednice i uspjeh neće izostati.“  Slavlje je uveličao misijski zbor odraslih zajedno sa zborom mladih.

Fra Josip Repeša rodio se 1976. u Splitu. Odrastao je u Metkoviću. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Sinju. Studij filozofije i teologije pohađao je u Makarskoj i Splitu. Za svećenika je zaređen 2001. u Splitu. Pastoralno je djelovao u domovini u Kninu, Drnišu i Banjevcima te u Njemačkoj u Kölnu i Stuttgart – Bad Cannstattu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments