“OPOMENA” S GODIŠNJEG OKUPLJANJA

POZDRAV S GODIŠNJEG OKUPLJANJA HKZ -WIESBADEN

tekst i foto: Ivica Košak
Četrdesetak članova i prijatelja zajednice okupilo se na zajedničkom druženju u nedjelju 24. lipnja  na poznatom Grillplatzu “ Jagdschloss Platte“ na obroncima iznad Wiesbadena..
Strepnja, uzrokovana najavom lošeg vremenom,  brzo je rastjerana dobrim raspoloženjem Kulinarsko umijeće iskusnih majstora roštilja zadovoljilo je svaki ukus.
Kratki osvrt na povijest hrvatske kulture doprinijelo je i jačanju  svijesti to tome kako problemi današnjice nisu novi. Ivica Košak, predsjednik kulturne zajednice je uz kratki pozdrav pročitao „opomenu“ Bartola Jurjevića iz 16. stoljeća:

„ (…) Pa onda, predraga Gospodo, što mi kršćani imamo do li gola imena?! U ovo naše doba seljak seje iskvario i hoće se buniti; — građanin je postao varalica i gramzljiv za novcem; — vlast hoće goniti ljude i voli da joj se donose pokloni i mito; — velika su se gospoda odala raskoši i lijenosti i postali su nesložni; — vojnik pak u ratu gleda samo na plaću i da se dograbi plijena, i sve mu je jedno tko je izgubio a tko dobio, prijatelj ili neprijatelj. U svećenstva nema ništa sveće­ničkog osim svećeničke odjeće; nema u njega ni pobožnosti, ni straha božjega ni učenosti, to bi sve ono trebalo posjedovati (…)“ Bartol Jurjević: Exhortatio contra TurcasAd Illustrissimum Principem Maximilianum Archiducem Austriae … Bartholomaeus Georgieuits clientum humillimus. Antuerpiae, 1545. Prema Alojz Jembrih: Hrvatski filološki zapisi, matica hrvatska, Zagreb 1997., str.39.

Ova opomena (lat. Exhortatio), iako nam  se čini suvremenom, nije izazov za buđenje strepnje ili straha. Višestoljetni opstanak jednog naroda, unatoč svim, pa i realnim opasnostima u prošlosti, ukazuje na povijesnu moć zajedništva.

Susret Hrvatske kulturne zajednice je  već dvadesetogodišnja tradicija u Wiesbadenu koja doprinosi njegovanju hrvatskoga duha, zajedništva, ali i kulture.

Sljedeći susret Zajednice, biti će otvoreni sastanak predsjedništva u utorak,  21. kolovoza s početkom u 18:00 sati u Domu kardinala Kuharića, Wiesbaden. Posebna točka dnevnog reda biti će priprema obilježavanja Europskoga dana jezika.


0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments