ODJECI S POSAVINE

Uspješna  zabava “Veseli se Posavino” u organizaciji berlinskih “Brođana”

tekst i foto: Sonja Breljak  …foto album ispod teksta
Berlin/ –Gdje god bio, to je moje mjesto, sve dok živim dolazit ću često. nećemo se odreći šargije, nek se pjeva nek se kolo vije, gdje god bio ne stidim se mati uvijek svoju pjesmu zapjevati
Tim i sličnim napjevima izvorna grupa Plehanski odjeci je privukla na plesni podij brojne Posavljake i njihove prijatelje na vrlo uspješnoj zabavi “Veseli se Posavino” u organizaciji Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V. Bila je to 12-ta po redu posavska zabava ovih poznatih berlinskih humanitaraca.

Za glazbenim gostima iz Hrvatske nimalo nisu zaostajale niti njihove berlinske kolege iz sastava Zlatni ritam, Ivanka i Tomi Gelo, pa je pjesme i plesa bilo do jutarnjih sati. U izvornoj  grupi Plehanski odjeci pjevali su: Šimo Bilić i Mate Barišić uz violinistu Antu Marića i šargijaša Marinka Lepana.

Program večeri je vodila urednica portala Hrvatski glas Berlin, potpisnica ovih redaka.

Goste su  u ime organizatora pozdravili predsjednik i dopredsjednica kluba, Ivan Bitunjac i Elizabeta Kopić, zahvalivši svima koji pomažu održavanju zabava i podupiru njihov dobrotvorni rad, prije svega Hrvatskoj katoličkoj misiji te nazočnim svećenicima fra Petru Čirku i fra Radoslavu Toliću, potom sponzorima koji svojim prilozima pomognu ostvarenju vrijedne tombole te medijskim pokroviteljima (Hrvatski glas Berlin, Berlinski magazin) koji svojom promidžbom doprinesu dobroj posjećenosti zabave.

Tijekom večeri je pročitana i zahvalnica pristigla iz Klinike za rehabilitaciju djece Zlatni cekin iz Slavonskog Broda čiji  su rad vrijednom donacijom berlinski Brođani pomogli u prošloj godini te pismo časnih sestara Benediktinki s otoka Krka čiji ručni radovi krunica su ponuđeni gostima zabave za skroman novčani dar potreban renoviranju njihova samostana na Krku.

Vrijedni darovi zabavne tombole obradovali su mnoge posjetitelje a i Brođani su onima koji ih vjerno prate u njihovim aktivnostima, darovali monografiju kluba, “Brođani u Berlinu”.

Mora se reći, puno je posla za organizatore ovakvih zabava no, humanitarni entuzijasti iz Broda i Berlina, do sad su se tijekom svih ovih godina njihova održavanja uspješno  nosili s tim poslom i ostvarivali vesele i upješne zabave, poput i ove netom prošle, s koje su brojni posjetitelji odlazili zadovoljni i ispunjeni a i brojni glazbeni gosti iz Njemačke i Hrvatske jedva čekali sljedeći poziv za nastup na zabavi tipa “Veseli se Posavino” ili “Slavonijo u srcu te nosim” berlinskih Brođana.

Neka i ovoga puta, odjeci s Posavine stignu daleko, do rodoga njihova kraja, zavičaja, do brojnih kutaka i novih domova i domovina iseljenih Hrvata, i zagriju njihova čežnjom i ljubavlju za rodnim krajem, ispunjena srca. -Gdje god bio ne stidim se mati, uvijek svoju pjesmu zapjevati …odjekuje iz Berlina.

Odlična zabava u organizaciji Zavičajnog kluba “Brođani” Berlin e.V. Organizator može biti ponosan na učinjeno. Dalji humanitarni odjeci tek se očekuju …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments