NOVINARI GLOBUSA U BERLINU

U POTRAZI ZA UMJETNIČKOM KOLONIJOM
tekst i foto: Sonja Breljak

Novinar hrvatskog tjednika Globus, Boris Orešić i  fotograf Darko Mihalić,  boravili su protekloga tjedna u njemačkom glavnom gradu.
U fokusu njihova zanimanja, ispripovjedali su za Hrvatski Glas Berlin, prvotno je bila sporadično pribilježena vijest kako je jedna gospođa iz Zagreba u Berlinu otvorila slastičarski obrt i kako joj poduzetništvo, navodno,  ide jako dobro.
Pa poželješe provjeriti kretanje i intenzitet suvremene hrvatske migracije u glavni njemački grad.
Točnije, poželješe dobru reportažu o novim gastarbajterima.
Potpuno ih je iznenadio podatak koji ustvrdiše uz pomoć  našeg Hrvatskog Glasa,  kako u njemačkoj metropoli živi i radi posljednjih godina, sve više  hrvatskih umjetnika, visokoobrazovanih mladih ljudi, te kako suvremena hrvatska migracija ima ponešto drukčiju sadržinu i status  nego li je to bilo u prvim generacijama.
Tako i pripreme za  njihovu  reportažu iz Berlina, dobiše  novi pravac. Razgovore su potom u Berlinu vodili s opernim pjevačima Evelin Novak, Antom Jerkunica, Markom Špeharom, potom svećenicima fra  Stipom Čirko i dominikancem Franjom Prcela, učiteljicom Vlastom Morović a zatim i slikarom Lovrom Artukovićem kojega su susreli kasnije u Zagrebu a inače  je stanovnik Berlina. Prošetali su od Deutsche Oper do Brandenburških vrata, KuDamma i kafića King. Neke Berlince, poput Tanje Šimić, Matea Granića i Janje Vuletić, radi njihovih obaveza i umjetničkih angažmana u svijetu, nisu uspjeli ovoga puta susresti.
Tako će u novom Globusu sasvim sigurno uskoro osvanuti opsežan prilog o Hrvatskoj umjetničkoj koloniji u Berlinu.
Boris Orešić, novinar Globusa/foto: Sonja BreljakRadimo priču o novim gastarbajterima, trećoj generaciji Hrvata koji dolaze na rad u Njemačku. U prvu računam onu pristiglu šezdesetih godina. U drugu onu pristiglu za rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nova generacija je ova, ako se može nazvati, treća, možda najmalobrojnija ali vrlo specifična. Ako su prije naši ljudi dolazili s manje obrazovanja i na teže i slabije plaćene poslove  onda su ovo sada Hrvati koji se dobro probijaju u Njemačkoj, visokoobrazovani su i predstavljaju svojevrsnu društvenu kremu, rekao nam je Boris Orešić nakon izuzetno zanimljivih razgovora s našim opernim pjevačima koji su zauzeli mjesta u sve tri berlinske operne kuće, Ante Jerkunica u Deutsche Oper, Evelin Novak u Staatsoper i Marko Špehar u Komische Oper.
Inače, 33-godišnji Boris Orešić je 6 godina novinar  Globusa a prije toga je 9 godina radio u Vjesniku.
Prema njegovim riječima, smatra se reporterom, novinarom  koji  nema određenu specijalizaciju već  ide od teme do teme, područja do područja, rata, nevremena, lijepih i ružnih stvari. Bit će zanimljivo u jednom od idućih brojeva zagrebačkog tjednika Globus pročitati kako piše i što reportira Boris Orešić iz Berlina.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments