DODIR ISELJENIŠTVA I DOMOVINE

Berlinčani “pokupili” nagrade: Večernjakova domovnica SD Croatiji Berlin i glumcu Ivanu Vrgoču iz Berlina a priznanje za razvoj sporta i zajedništva Franji Husajina, počasnom predsjedniku SD Croatia Berlin

tekst i foto: Sonja Breljak   …foto album

259Berlin-Bad Homburg/ Ugodan put i ugodno druženje je odlazak i sudjelovanje na dodjeli Večenjakove domovnice. Ponajprije, jer ga provedem u ugodnom društvu a potom i nazočnošću ugodnu događaju pa sve od početka do kraja protekne u dobru raspoloženju. Tako je bilo i ove godine.

Suprug i ja s Elizabetom i Draganom Kopićem iz Zavičajnog kluba “Brođani” zaputismo se do, kojih pet sati, udaljenog Bad Homburga kod Frankfurta na Majni. Na poziv urednika inozemnog izdanja Stipe Puđe, evo nas i ove godine na dodjeli  jubilarne, desete po redu, Večernjakove domovnice u Bad Homburgu.

Svečana, kongresna dvorana Kurhaus, primila je u večernjim satima netom prošle subote,  oko 550 posjetitelja.

Na ovogodišnjoj 10. jubilarnoj Domovnici bili su brojni ugledni gosti među kojima i Ivan Tepeš, potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr. Miro Kovač, ministar vanjskih poslova, Ranko Vilović, veleposlanik RH u Njemačkoj, Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, Ante Babić, zamjenik ministra za socijalnu skrb, Božo Ljubić, predsjednik Saborskog dobora za Hrvate izvan Hrvatske, saborski zastupnici Margareta Mađerić,  Željko Glasnović, Ivan Šuker. Zatim, Markus Koob (CDU) zastupnik u Bundestagu, Josip Juratović, SPD, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Alexander Hetjes, gradonačelnik Bad Homburga, zamjenik gradonačelnika Karl Heinz Krug, te dr. Tomislav Vlajnić, predsjednik Glavnog stana HSP AS, Marcus Koob, Zastupnik CDU u Bundestag,  Holger Fritzel, predsjednik Gradskog vijeća Bad Homburga, hrvatski branitelji Josip Klemm i Đur Glogoški, brojni predstavnici hrvatskih klubova i društava iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Monaka.

Tijekom večeri pjevali su: Sandra Bagarić, Goran Karan i Paola Jusić.

Za najpopularniji događaj godine, glasovima čitatelja izabran je Susret čuvara hrvatske etno baštine, Filderstadt a odlukom žirija i Slavonska večer, Stuttgart.

Najpopularniji glazbenici su muška klapa Bandira iz Düsseldorfa, odlukom čitatelja i  Ivona Urošević, pjevačica, Hamburg, nagrada žirija.

Domovnica je pripala i Victoriji Stvorić, nogometašici, kao najpopularnijoj sportašici prema izboru čitatelja dok je žiri Domovnicom nagradio i nogometaša Ivana Rakitića.

Domovnicom se opet okitila  i SD Croatia Berlin kao i SK Cro Wienna, jer su imali isti broj glasova čitatelja dok je žiri nagradu uručio NK Pajde Möhlin.

Kao najpopularniji, Domovnicu je, prema glasovima čitatelja, primio Ivan Vrgoč, glumac i producent s berlinskom adresom a nagradu žirija Ivan Jurčević iz Kölna.

A Domovnica za najpopularniju medijsku osobu predana je, prema glasovima čitatelja i odlukom stručnog žirija, znanstveniku Ivanu Đikiću.

Pored ovoga, uručene su i jubilarne nagrade za potporu Večernjakove Domovnice.

Jubilarne nagrade dobile su institucije i pojedinci: Grad Bad Homburg, Grad Dubrovnik, VIADUKT iz Frankfurta i Udruženje hrvatskih tvrtki INGRA DET iz Düsseldorfa. Večernjakove nagrade pojedincima koji su svih ovih godina pružali potporu Domovnici primili su: Miro Kovač, ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Olga Stoss, humanitarka Bad Homburg, Petar Budimir, firma Budimir Bad Homburg, Tihomir Krtalić, Restaurant Am Roemerbrunnen Bad Homburg, Suzana Flanz iz tvrtke Ekoma Wiesbaden, Ivan Tolj, predstavnik vlasnika Styrie, Pero Šarić, povjerenik HNS za iseljenički nogomet.

Za razvoj sporta i zajedništva Povelju je od Sportske udruge hrvatskih klubova Njemačke, dobio Stipe Puđa a priznanje Franjo Husajina iz Berlina.

Bilo je prigodnih govora predstavnika Večenjaka, ministra Kovača, predstojnice Krističević pa potom i gradonačelnika gradova prijatelja Dubrovnika i Bad Homburga. Bilo je i simpatičnih detalja poput oblačenja darovanog dresa hrvatske reprezentacije gradonačelnika Bad Homburga i Stipe Puđe, urednika inozemnog izdanja Večenjeg lista.

Bilo je i radosti poradi nagrada. Primjerice, tri su ove godine otišle u Berlin: SD Croatiji, glumcu Ivanu Vrgoču i u ruke Franji Husajina.

Svakako smo mi iz Berlina i ove godine svečanosti dodjele Domovnice, nazočili u većem broju, pa smo se ugodno i družili. Uz Dragana i Elizabetu Kopić iz Brođana u Bad Homburgu su bili i Josip Begić i Pero Kolobarić iz SD Croatije a potom i predsjednica Hrvatske zajednice Berlin, Mira Kiš i članovi Silvija Pernull, Nada i Željko Zovko.

Bila je to lijepa mogućnost razgovora, upoznavanja, druženja i uspostave kontakta s drugim društvima i predstavnicima tijela i organizacija kojima je iseljeništvo  tema i sadržaj rada. Mogućnost za rijedak i neposredan dodir iseljeništva i domovine.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Čestitam dobitnicima i organizatorima.

Kako vidim na popisu,više gostiju nego dobitnika nagrada.Ispada da je premalo predlagača.
Jer, teško je za povjerovati brojčano,da su to svi njemačkii seljenički,
umjetnici,stručnjaci,glazbenici,kuhari i gospodarstvenici..i mnogi drugi,liječnici i specijalisti.
Koji bi se, da su predloženi mogli također naći na ovoj listi.