NOVI SVEĆENIK U BERLINU

piše: Sonja Breljak
_1210805582Berlin/ Na blagdan Male Gospe, dan rođenja Blažene djevice Marije, bilo je lijepo i svečano u crkvi svetog Bonifacija, na Mehringdammu, jednoj od tri crkve gdje se u njemačkoj metropoli sveta misa slavi na hrvatskom jeziku. -Marijo, o Marijo, o kako lijepa si, zvijezde sjaje oko tvoje glave, anđeli te svojom pjesmom slave, Marijo, o Marijo, o kako lijepa si, pjevao je crkveni zbor.

Misno slavlje je predvodio dr fra Ivan Macut, netom pristigao u Berlin a nakon što je odlukom Franjevačke provincije, fra Ivan Ante Rozić, nakon dvogodišnje svećeničke službe u Berlinu, otišao  u München.

Lijepom propovjedi se berlinskim Hrvatima predstavio fra Ivan Macut. –Upitajmo se gdje je Isus u našem (vašem) životu? Na kojem mjestu? Mi možemo sebe i druge zavarati pa se činiti onakvima kakvi i nismo, ali Boga ne možemo, on vidi u naše srce, zna naše nakane i misli, rekao je, između ostalog fra Ivan i dao kao primjer koji trebamo slijediti, upravo lik Blažene djevice Marije koja je pokazala kako se vjeruje i Boga slijedi.

Berlin je velik, velika je njiva na kojoj ćeš “zaorati”, imat ćeš dosta svećeničkog posla. Zna se na mladim misama mladomisnicima poželjeti: Nagovorio se misa! Eto, tako i ja Tebi kažem: nagovorio se misa u Berlinu, rekao je fra Radoslav Tolić, predstavljajući vjernicima ukratko nakon misnog slavlja mladog svećenika dr fra Ivana Macuta, rodom Vukovarca, učenika Vukovara, Imotskog i Sinja, studenta Splita i postdiplomanta i doktoranta Rima  o čijem smo životopisu već i pisali.

Dobro nam došao u Berlin! Riječi su to fra Radoslava Tolića koje su svi vjernici pozdravili pljeskom. I mi to učinismo.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments