NA POPRAVNI ZBOG RIZNICE

– Izborna skupština Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj –
9.11.2013., Restaurant Marbella, Hainburg, Hessen

piše: Aleksandra Brnetić
foto: Stipe Puđa
IMG_0487 (1)U malom mjestancetu Hainburgu pokraj Frankfurta na Majni u jučerašnju se subotu, 9. studenog, trebala održati izborna skupština Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj.

Skupština na kojoj se okupilo oko 70-tak ljudi, među kojima i predstavnici oko 25 udruga članica od Hamburga pa do Münchena, počela je nakon incidenta u kojem je vlasnik restauranta Miljenko Prskalo zahtijevao da skupštinu napusti urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista Stipe Puđa, njemu nepoćudni gost. Prskalo je tvrdio da se skupština održava na njegovom terenu te da on stoga ima pravo određivati tko će mu biti gostom u ugostiteljskom prostoru.

IMG_0488 (1)Skupštinu je na samome početku pozdravio generalni konzul Republike Hrvatske Josip Špoljarić istaknuvši da svatko ima pravo na svoje mišljenje ali da je u svakoj raspravi, pa i oštrijoj, nužno sačuvati civilizacijsku razinu jer da se jedino tako može pridonijeti razsvjetljavanju problema. U ime Republike Hrvatske Špoljarić je Kongresu prenio zahvalu za sve ono što je Kongres uradio od 1990.-ih godina.

Mijo Marić, predsjednik u odlasku, nadovezujući se na tu konzulovu pohvalu i zahvalu progovorio je o proteklih šest, sedam godina te se posebno osvrnuo na postignuća Kongresa u najvišim njemačkim državnim tijelima koja se bave migracijskim i integracijskim pitanjima.

IMG_0486Tijekom usuglašavanja Dnevnog reda poslovna tajnica Monika Jurović informirala je nazočne da je na sastanku Predsjedništva, koji je zasjedao pred samu Skupštinu, odlučeno da se Skupštinu podijeli na dva dijela, na zatvoreni i na otvoreni dio te da nazočni medijski predstavnici ne mogu prisustvovati ni izvješću rizničara ni izborima.

Mijo Marić je apelirao na nazočne da omoguće da jedan dio sjednice bude zatvoren, budući „da je red da mi sami sebe usuglasimo“. Skupština je u javnom glasovanju s 39 glasa potvrdila odluku Predsjedništva, 12 je nazočnih glasovalo protiv te odluke, a dva su glasa bila suzdržana.

IMG_0493U jednosatnome usmenom izvješću Predsjedništva o proteklome razdoblju uz power point prezentaciju, kojeg su uz predsjednika Marića podnijeli i voditelj radnog odbora za sport i za medije, Danijel Lučić i Edi Zelić, podsjećalo se na projekte uz stalno emocionalno naglašavanje osobnoga volonterskoga rada praćenoga javnim financijskim poticajima bez kojih „ne bi bilo moguće obaviti sav taj zahtjevan posao“.

U tome nabrajanju uspjeha Mijo Marić svako je toliko osuo baražnu paljbu na medije kojima nije ni do čega drugoga nego da obezvrijede visokovrijedni rad Kongresa.

Jedino je Franjo Pavić, voditelj Radnog odbora Humanitarni rad, staloženo i razložno prikazao sufinanciranje izgradnje crkve u Žeravcu i novčanu pomoć za rad Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru.

Povod nediferenciranom Marićevom napadu na medije općenito, nekoliko je napisa o mogućim malverzacijama unutar predsjedništva koji su zadnjih dana objavljeni na internetskom portalu Fenix.

Nakon stanke za objed u kasnijim poslijepodnevnim satima novinari su napustili skupštinske prostorije, a skupštinari su nastavili zasjedati.

Tijekom večeri saznali smo iz službenih izvora da je na zahtjev predsjednika Časnog suda Petra Hinića, koji se prije toga konzultirao s kontrolorom blagajne Krunom Šimovićem, skupština prekinula radom s obvezom pozivanja na novu izbornu skupštinu za tri mjeseca.

Časni sud je osim toga zatražio „da se u predstojećem razdoblju riješe sve nejasnoće oko riznice“.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
Marko
10 years ago

Velika pohvala gospodinu Prskalu….ko je ….napolje….

Josip Mayer
10 years ago

Čim se ovdje krivi i govori o kvazi novinarima i o kvazi portalima..sve mi se više čini da tu nešto grdno ne štima..

Ante Karacic
10 years ago

Domovino mojamila neprimjereno koristite izraze tkz.novinari i slabofrekventni portali.Ako se pila okrene naopako onda moze ispasti”TKZ.KROVNA SLABOFREKVENTNA UDRUGA.
Ako je stvarno skup otkazan zbog nestimanja riznice onda je to velika sramota.Jer HSK za sebe kazeda su skup Hrvatske inteligencije u Njemackoj(a i trebali bi biti)Morali su naci nekoga tko zna zbrajati do 100.

Jer ako je sve u redu onda je to posao za osnovca;
Dugovna strana,Potrazna strana,+ako je neko nesto jamio i gotovo.

Domovina Moja
Domovina Moja
10 years ago

Drzim da nije ispravno suditi o necemu, gdje osobno nismo prisustvovali. Svatko tko je citao ovaj clanak, trebao bi razumjeti da su se skoro svi nazocni clanovi izjasnili za prijedlog predsjednistva, sjednicu podijeliti u otvoreni i zatvoreni dio. To je najnormalnija stvar. I to cine i mnoge druge udruge. Kome je to nepoznato, taj jos moze nesto nauciti. Zasto je vecina clanova tako odlucila? Zato sto su se sami svojim ocima i usima uvjerili da su hajka i klevete na ovu hvale vrijednu krovnu udrugu, bile potpune neopravdane i neistinite. Neki tkz. novinari su nanjusili mogucnost ismisliti neku senzaciju, ili… Read more »

Ante Karacic
10 years ago

Gospodjo Kopic u potpunosti ste u pravu.I ja djelujem godinama u udrugi u kojoj nikada nije falio ni jedan cent.Isto tako radim volontrske projekte koje sam financiram(likovni natjecaj za djecu hrvatskih iseljenika).Ali mi smo sitne ribe.Normalno je da pazimo na svaki cent jer su to nasi novci.Kada sam ono rekao mislio sam na krovne org.i udruge kako one u zemlji tako one u inozemstvu.Imena im nebi spominjao jer su poznata.

Josip Mayer
10 years ago

Slažem se u ovom smislu sa Gospođom,Kopic Elizabeta i sa Gospodinom Ante Karacic ! Društveni smo ljudi i imamo dugogodišnje iskustva u vodstvu hrvatskih kulturnih i sportskih udruga društava i zajednica..u kojima je ponajviše uvjek riznica najslabija karika..oko koje, htjeli mi ili nehtjeli se često svađa a ponekad i lome koplja.Ni sam nisam čuo da bu u nekoj udrugi,samo jedan čovjek vodio riznicu.Tu se valja upitati a gdi su tu zamjenici nadzorni odbori.A nisam čuo ni prjedloge kuda li da se to dogodi,u jednoj tako važnoj krovnoj organizatorskoj udrugi,kao što je to HSK,da jedan dio sjedbice bude zatvoren. Ovdje se… Read more »

Mirela Bajlović Marasović
Mirela Bajlović Marasović
10 years ago

Kaže Mijo Marić:…”da je red da mi sami sebe usuglasimo“. …Dobro, ali nameće se pitanje kako su dosad djelovali kao homogena zajednica, ako se tek sada trebaju usuglasiti?! I zašto se takva jedna sjednica održava u prostorijama u kojima nisu svi jednako dobro došli?! Tko je gospodin Prskalo da može donositi takve odluke? Ako je on taj dan iznajmio/dao svoj restoran u te svrhe…čemu izbacivanje tog novinara? Ne znam puno o radu svih ovih organizacija, ali već mi je muka u želudcu…pa je li moguće igdje biti Hrvat/Hrvatica, a da ti pri tom ‘tvoji vlastiti’ ne mažu oči?!

Kopic
Kopic
10 years ago

Gospodine Karačić,uvrijedili ste one hrvate koji rade volonterski i nikada nisu uzeli iz riznice svoga kluba za bilo kakove troškove ili putni trošak.Mi iz kluba kojem ja pripadam nismo nikada uzeli niti jenu DM ili EUR za plaćanje telefonskih računa dok se još u njemačkoj plaćao svaki poziv.Ja se jako dobro sjećam mog Tel.računa iz 1992 godine koji je iznosio više od 700,00DM.Zato ste me jako razočarali pa i uvrijedili jer ste nas opet sve svrstali u jedan lonac,a to je nepravda.Pozdrav iz Berlin

Ante Karacic
10 years ago

Jasna stvar,u udrugama gdje djeluje samo jedan Hrvat na kraju balade,kada se podvuce crta,riznica nece stimati.

Kopic Elizabeta
Kopic Elizabeta
10 years ago

Samo razmišljanje i prijedlog da jedan dio sjednice bude zatvoren,mislim da dosta kaže.Ja osobno to još nisam nigdje doživila i ako sam prisustvovala u zadnjih 25 godina na mnogo sjednica kako hrvatskih Udruga tako i njemačkih.
Ako je sve u redu ćemu uopće takovo razmišljanje i prijedlog?Za mene to znači da postoji nešto što javnost i članovi nesmiju znati.Žalosno!