SAJAM DOBROTE I PRIJATELJSTVA (1.dio)

piše: Marijana Šundov
Igralište udruge Srce sagrađeno sredstvima BazaaraBruxelles/10.studenoga 2013./ Točno za tjedan dana 17.studenoga 2013. u NATO-ovom sjedištu, u Bruxellesu će biti održan tradicionalni NATO dobrotvorni sajam ili kako ga ovdje popularno nazivaju „Charity Bazaar“. Ova šarena, bučna i živopisna, te nadasve humanitarna priredba neprekinuto se održava od 1968.godine.

Cilj održavanja Bazaara je prikupljanje novaca za humanitarne udruge koje su se javile na međunarodni javni natječaj. Na natječaj se mogu javiti udruge iz NATO zemalja tj. članica i partnera. Od 2005.godine Bazaar je donirao preko milijun eura za točno 200 humanitarnih udruga. Uglavnom se radi o udrugama koje pomažu bolesnoj i djeci sa teškoćama u razvoju, pomažu se projekti za unaprjeđenje života određenih ugroženih skupina poput žena žrtava nasilja, liječenih alkoholičara, narkomana.

Detalj manifestacije BazaarPozivu za sudjelovanje na ovogodišnjem Bazaaru odazvali su se volonteri iz 38 zemalja, a među njima i Hrvatske. Zemlje sudionice imaju svoj štand sa nacionalnim proizvodima, hranom, pićem, ručnim radom. Svi proizvodi izloženi na hrvatskom štandu su donirani od strane sponzora. O tome tko je sve donirao u humanitarne svrhe od domaćih firmi više u nastavku idući tjedan, poslije održavanja Bazaara.

Nacionalni restoran stvar je izbora svake države. Hrvatska i ove godine ima svoj restorana, a posjetitelji će moći uživati u slavonskom čobancu, dalmatinskoj salati od hobotnice, štruklama i preko dvadeset vrsta domaćih kolača. Naravno sve ove specijalitete će besplatno napraviti djelatnici hrvatskog stalnog predstavništva u NATO-u i njihove obitelji.

Prihod za Bazaar su i srećke tombole. Svaka država osigurava po dvije nagrade. Prva ovogodišnja nagrada dobrotom Turističke zajednice grada Raba je vikend na ovom predivnom otoku. Druga nagrada su kristalne čaše sa hrvatskim pleterom. Cijena jedne lutrije je 2,5 eura.

Plesačica na pozornici BazaaraUz humanitarnu stranu koja rezultira prikupljanjem i do 180 tisuća eura na samoj priredbi Bazaar ima i druge strane. Jedna od njih je obogaćivanje prijateljskih veza i zajedništva. Gotovo je nemoguće opisati jutarnju gužvu i smijeh volontera koji u subotu pred Bazaar slažu štandove, pripremaju hranu i prodaju tombole.

A, onda u nedjelju kada krene događaj kuda god pogledaš bogatstvo, raznolikost, šarenilo i šušur – ukusa i mirisa. Ne znaš što bi prije poželio kušati talijanske manistre, španjolsku paellu, bosanke ćevape, mađarski gulaš, francusko vino, belgijsko pivo…A, na pozornici plesačica iz Turske pleše trbušni ples, klapa pjeva, orkestar svira neke stare evergrine…

Iduću nedjelju znam sve će ići svojim tokom i dan će proletjeti. Prije toga treba sve dobro organizirati. Prošle godine jedan naš mali suvenir licitarsko srce sa natpisom CROATIA je bio hit Bazaara. Prvo smo ga mi na našem štandu i restoranu stavili oko vrata.

Razni kolači - s prijašnjih prodajaPotom smo ga dijeli prijateljima iz drugih zemalja koji su kupovali naše proizvode. Potom su djeca dolazila i svi su htjeli imati to naše srce oko vrata. Ubrzo gdje god bih pogledala vidjela bih srce. Ljudi su ga spontano stavljali vjerojatno zato što je otvoreno prijateljsko i milosrdno srce i bit Bazaara.

Znam da ću Božićne poklone i ove godine uglavnom kupiti na Bazaaru. Sa svakog štanda sam kupila ponešto. Već znam -na njemačkom štandu budu krasni adventski vijenci i ukrasi, na turskom razni nakit, kod Nizozemaca papuče i keramika, kod Kanađana kolačići sa javorovim sirupom…

Družit ću se sa prijateljicama iz drugih država, a i one će doći na naš štand. Svi ćemo biti dio velike razdragane ljudske zajednice ujedinjene u želji da čini dobro.

NATO Wives Bazaar 2012

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments