POSLJEDNJI LET PUPAČIĆEVIH

Marko Sladić Črčkarije.com
aviogenex_21_copy1Od 1950. godine, otkad se detaljno bilježe svi podaci o avionskim letovima, do danas, u Hrvatskoj se dogodilo više od 160 avionskih nesreća. Za jednu od najtežih, onu na otoku Krku, u kojoj je poginulo 78 putnika, izdvojit ćemo te izložiti neke interesantne detalje.

23. svibnja 1971. godine, avion Tupolev TU-134A, beogradske avio kompanije Aviogenex, poletio je s londonskog aerodroma. Let preko Europe, za 83 putnika, uglavnom britanskih turista, prošao je planirano. Njegovo je slijetanje bilo predviđeno za 19 sati i 40 minuta, no to se, nažalost, nije dogodilo. 

Prilikom slijetanja, avion je zahvatila jaka kiša i turbulencija …izjavio je jedan od petorice preživjelih putnika. Naknadno je utvrđeno kako je i snažan jugo imao svoje prste u nemilom događaju. To nije ništa neobično pošto je ovaj kraj poznat po snažnim vjetrovima. Sve se zbivalo u zraku, na samo 4 km udaljenosti od mjesta slijetanja.

Neposredno prije slijetanja na poletno-sletnu stazu, pri brzini od 260 km/h, avion je bubnuo na tlo. Nakon kotrljanja 700-injak metara po pisti, zapalio se, eksplodirao i raspao. Ugljični dioksid i vatra, sve su proždirali, a jedini putnik koji se uspio spasiti bio je Ranko Sarajčić. Iz agonije su se, srećom, izvukla još i četiri člana posade.

Među poginulim putnicima, bila je i obitelj našeg poznatog književnika Josipa Pupačića, kao i on sam. Sa suprugom Benkom i kćerkom Rašeljkom, te se nesretne predvečeri vraćao iz Londona. Ovaj je slučaj posebno interesantan zbog toga što je Josip Pupačić poginuo na mjestu koje je obožavao, u gradiću Omišlju, mjestu pokraj mora gdje je namjeravao kupiti i kuću.

Cijela nesreća još je misterioznija zbog toga što su i tri Pupačićeva brata također poginula u vatri kao i to što je on svoju smrt predvidio u posljednjoj zbirci pjesama Moj križ svejedno gori, objavljenu malkice prije nesreće.

Pjesnikova kćer Rašeljka, od rođenja je bolovala na srce zbog čega je bila i operirana u Londonu. Pupačiću London nije bio nepoznat. Čak je i predavao u jednoj gradskoj školi kako bi dodatno zaradio te financijski pripomogao liječenju svoje kćeri.

Operacija je bila uspješno obavljena i sve je krenulo u pozitivnom smjeru. Obitelj Pupačić se odlučila na povratak u Hrvatsku, no zašto nisu otputovali direktno u Zagreb, već su odabrali dulji i kompliciraniji put – slijetanje na Krk, zatim trajektom na kopno te vlakom ili autobusom do Zagreba!?

Avionske karte su, u ono vrijeme, bile luksuz i time preskupe za prosječnu obitelj poput Pupačićevih stoga su, zahvaljujući jednom njihovom poznaniku koji je radio u agenciji Yugoturs, kupili karte za, puno jeftiniji, charter let. Ne sluteći ništa, izabrali su let u vječnu tamu.

Njihov ih dom, u Čakovečkoj ulici 3a u Zagrebu, zasigurno još uvijek očekuje kako bi se u njemu proveselili i proslavili Rašeljkinu pobjedu nad svojom bolešću.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments