KAD POBJEDIMO…

Tekst i foto: Sonja Breljak
182Berlin/ Gosti javne tribine koju je u dvorani Hrvatske katoličke misije, u nedjeljno popodne nakon misnog slavlja, organizirao HDZ-ov ogranak Stjepan Radić, bili su Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a i zastupnica u EU parlamentu, te Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a i bivši veleposlanik u Njemačkoj.

Tribini je prisustvovao i Božidar Trčak, predsjednik Koordinacije HDZ-a za Sjevernu Njemačku a među 181gostima je bila i Mirjana Božić,  ministrica-savjetnica u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj.

Tribinu je vodio, i goste i posjetitelje pozdravio, Krešo Urban, predsjednik berlinskog ogranka.

Teme javne tribine su bile: pripreme za izbore u Europski parlament te aktualna politička situacija u Republici Hrvatskoj. O radu i djelovanju zastupnika Europskom parlamentu, o djelovanju HDZ-ovih predstavnika, o ciljevima i nakanama HDZ-a, o vjeri u osvajanje većine mandata na izborima za EU parlament koji su  25. svibnja, a koji će biti i svojevrsna prekretnica, odnosno pokazatelj o tome kako će teći idući izbori u Hrvatskoj, govorila je gošća iz Brisela, odnosno Dubrovnika, Dubravka Šuica.

189Dr. Miro Kovač je s pozicije međunarodnog tajnika HDZ-a, govorio o trenutnoj, teškoj, situaciji u Hrvatskoj, o atmosferi u kojoj se nametnulo beznađe, o namjerama, po osvajanju vlasti, mijenjati  zakone koji, prema riječima dr Kovača, nisu u skladu s potrebama i hrvatskim vrijednostima.

Čuo se poražavajući podatak o 380 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj, o 53 posto nezaposlenih mladih do 29 godina. Usporedbe radi taj postotak u Njemačkoj doseže 7 %. Isto tako, rečeno je, Hrvatska ostvaruje 59 posto od prosječnog dohotka  EU, i po tome je tek nešto ispred Bugarske i Rumunjske.

Kriza je teška i odražava se po svim linijama …rekao je dr Kovač.

185Posjetitelji tribine, koji su dvoranu HKM prilično popunili, zahvaljujući i tome (budimo realni) da je termin održavanja tribine neposredno iza mise u crkvi svetog Sebastiana kojoj su nazočili i gosti, postavljali su nakon uvodnih izlaganja gostiju, i pitanja po raznim temama. Neka su se ticala funkcioniranja HDZ-a te stranačkih personalnih rješenja i uređenja a neka i tema koje se tiču iseljenika, za koje su gosti rekli kako su dio hrvatskog bića. Primjerice, poput pitanja o legitimnosti i ustavnosti  novog Zakona o prebivalištu.

205Dubravka Šuica je obećala takvo pitanje postaviti i u odborima Europskog parlamenta.

Nadam se, tako ćemo i na ovo važno pitanje, uskoro imati i pravi “europski odgovor” a taj ću vam onda dostaviti, rekla je Šuica.

Ovaj zakon ćemo svakako promjeniti kad pobjedimo na izborima, rekao je međunarodni tajnik HDZ-a , dr. Kovač.

215Ukratko, gosti javne tribine su ovim nastupom željeli animirati potencijalne glasače da iziđu na predstojeće izbore za EU parlament (jer je na prošlim izborima glasalo tek 20 posto glasačkog tijela), a potom i da svoje glasove, naravno, povjere kandidatima HDZ-a koji su prema riječima gostiju, zaslužni za priznanje, osamostaljenje Hrvatske, ulazak u Nato i ulazak u EU te opći napredak.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

Kako si svi pripisuju zasluge, a tko je kriv za lose stanje u Hrvatskoj ? uvjek oni drugi.
HDZovci bili ste tolike godine na vlasti i sto ima hrvatski narod o d toga. “SIROMASTVO” bijedu, nezaposlenost itd.
A kad pricate o opcem napretku, valjda mislite na sebe.

Da nije tako zalosno koliko je smijala bi se, ali ovako ne mogu.
Nadam se od sveg srca da necete ponovo doci na vlast.