POGLED PREKO GRANICA

Umjetnost ne priznaje granice

tekst i foto: Adina Kero
10264636_10202710884846170_1499022000_nBugojno
/ U Galerije KSC-a Bugojno je otvorena  izložba likovnih radova, crteža i akvarela autorice Dragane Đurđević iz Srbije (Šapca) pod nazivom ,,Ljubavni organi“ u organizaciji ULUSD-a u Bugojnu i partnera KSC-a Bugojno. Izložba je ušla  i u program održavanja manifestacije ,,Bugojansko proljeće“.

Sam čin iskaza dobrodošlice upriličila je članica ULUSD-a Sabina Redžić recitirajući poeziju pjesnikinje Vesne Parun, dok je svojim predivnim glasnovnim umjećem Benjamin Redžić izveo pjesmu ,,Odiseja“ te na taj način nadstojeći uvezati i uzajamno podržati različite vidove iskaza umjetničkog djelovanja.

Ispred KSC-a prisutnima se obratio Vahid Duraković i zahvalio se autorici na gostovanju, dok se predsjednica Udruženja Adina Kero izjasnila kako je u radu Galerije ovo već druga samostalna izložba autora koji nam dolazi izvan granica naše države, te naglasila kako i pored situacije u kojoj se nalazi ne samo njihovo Udruženje, organizacija ovakvog vida izložbe nije nimalo lagan zadatak kao i zavidan broj izložbi koje uspijevaju da organiziraju u toku godine, što nadalje govori i o već prepoznatljivosti i potražnji izlaganja u Galeriji, gradu.

Nakon obraćanja same autorice publici, zahvale na organizaciji i pozivu za izlaganje te iskazivanju želje za daljom suradnjom, Adina Kero izložbu je proglasila otvorenom.

Umjetnica, Dragana Đurđević je rođena 11.01.1984.g. u Šapcu. Fakultet primjenjenih umjetnosti završila je u Beogradu, odsjek zidno slikarstvo. Učestvovala na više kolonija, festivala umjetnosti, izlagala na više grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik prve nagrade u KC Šabac za akvarel. Član NVO grupe Kombinart. Učestvovala u realizaciji projekata Otvorena Galerija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments