ISUS U STARIM PERKOVCIMA

Nagrada za njihov rad bio je samo pljesak publike

piše:Antonio Gavran
10247392_1417831915143447_5630769145739868653_nNa Cvjetnicu navečer sam čisto iz znatiželje otišao u Stare Perkovce kako bih prisustvovao prikazanju Muke Isusa Krista koju je u centru sela organizirala udruga mladih „Betlehem“. Naime mladići i djevojke, mahom srednjoškolci i starijeg uzrasta u centru Starih Perkovaca organizirali su predstavu u kojoj su glumili Isusovu Muku, smrt i Uskrsnuće.

I ne bi to bilo ništa spektakularno da su to ljudi koji se bave glumom, već je ustvari ono što veže te mladiće i djevojke zajedništvo i ljubav prema stvaranju boljeg svijeta. Udruga kao udruga postoji tek nekoliko mjeseci, a večeras prikazanim pokazali su da su nešto više od samih slova imena Udruge koju predstavljaju. Osvjetlali su obraz mladosti koja je danas suviše isprazna i lijena za bilo kakve pothvate.

Kazaljka na termometru pokazivala je svega nekoliko stupnjeva iznad ništice te je svima okupljenima (iako u svojim toplim jaknama) bilo hladno, a ti su mladići i djevojke hodali u popularnim „Isusovkama“ sa bosim nogama i u oskudnoj odjeći.

Mladić koji je glumio Isusa u nekoliko je scena poput Isusa bio skoro potpuno gol sa svega nekoliko krpica na sebi. Bilo mi ga je hladno gledati, a kamo li se pokušati zamisliti u njegovoj koži.

Ali sve su to odrađivali poput pravih profesionalaca iako za razliku od profesionalnih glumaca nagrada za njihov rad bio je samo pljesak publike. A publike se skupilo podosta. I ono što me opet fasciniralo u toj svjetini bilo je dosta mladih…

Ti mladići i djevojke ne samo da su uspjeli poput profesionalaca odglumiti svoju predstavu već su i mlade odvojili od internetskog svijeta na ulicu i potaknuli ih da uživaju u svijetu i postanu dio njega. Onaj internetski svijet samo je nestvarna i vrlo loša replika stvarnog svijeta.

Kad bi svi mladići i djevojke bili poput ovih iz Udruge mladih u Starim Perkovcima Hrvatska bi cvjetala. Ono što je nama globalno kao narodu potrebno danas je u Starim Perkovcima upriličeno na vrlo kvalitetan način. Mladenačka proaktivnost iskazana je na visokoj razini. O kad bi barem svi bili poput njih danas Hrvatska ne bi bila ovako osiromašena. Zasigurno bi se glas mladih itekako daleko čuo.

Mi trebamo takve ljude kako bi izvukli sebe i svoju djecu iz stanja u kojem se danas nalazimo. Mladi ako ovo budete čitali ugledajte se na primjer ovih mladića i djevojaka, te poput njih krenite u oživljavanje svoje sredine. Vi ste nova snaga, ne budite uspavani, jer sve što poželite može se postići. A tko će graditi našu budućnost ako je mladost odbaci?

Stoga krenite i poput njih pokažite da mladost još uvijek nije skrenula sa „pravoga puta“ na opće oduševljenje svoje okoline koja žudno iščekuje snagu koja se krije u vama. Poput ovih mladića i djevojaka osvjetlite obraz mladosti!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments