NA DAN KAD JE …

Na dan kad je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske: Čestitamo, 25-ti po redu, jubilarni rođendan-Dan državnosti! 

ilustracija: Ivan Juroš
Dan državnosti
 u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Prigodom usvajanja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, tadašnji predsjednik dr Franjo Tuđman je rekao:

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

I bi tako!

Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske!

Uredništvo

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Današnji dan državnosti dobiva jednu posebnu povjesnu notu.

Drage Hrvatice i Hrvati sretan nam i veseo Dan hrvatske državnostosti.Našim Vatrenima želimo sretnu pobjedu.Pa će to biti dodatan ,razlog za novu dodatnu proslavnu i povjesnu činjenicu.

Josip Mayer
9 years ago

Nažalost i ove godine!

Dan državnosti RH je proslavljen u nekom čudnom usudit ću se reći i žalosnom smislu.Neki su tugovali radi izgubljene nogometne tekme na SP-u,neki su radili i sretni bili da mogu makar raditi i na taj dan.Neki su radili na privatnim imanjima i objektima.Neki nisu ni znali, za što se slavi Dan hrvatske državnosti.
Žalosno zar ne.

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

Mislim da naši bahati, političari izjaviše kako ćemo: MI SAMI SANIRATI SVE U RH, a u državnoj kasi ni lipe mljekarima niti za jednu kravlju sisu,
stočarima ni jedan doručak teletu,
voćarima ni za popravak ljestava…

Hajte, molim vas:
Skinite se narodu s grbače svi odreda,
bilo koje stranke,
bilo kojih lažno,prevarantskh planova.

I zapamtite, ne kvarite mladež:
Hrvatskoj ne treba nikakva ustrojena i preodgojena stranačka – nego hrvatska mladež ( bila hrvatskog, srpskog, bošnjačkog, češkog, talijanskog, mađarskog, slovačko, romskog ilo kojeg predznaka)
P