ČUDO IZ BRAZILA

Iz naše arhive/objavljeno 27.06.2014.

Dok ovih dana promatrate, navijate, uživate, radujete se ili  žalostite uz sportske vijesti iz dalekog Brazila, evo i par zanimljivosti o kipu koji je odavno postao prepoznatljivim simbolom ove po broju stanovnika (192 milijuna), pete države na Zemlji.

Download (1)Kip Krista Otkupitelja (portugalski: O Cristo Redentor) je kip koji prikazuje Isusa Krista na brdu Corcovado u Rio de Janeiru, Brazil.

Skulptura je visoka 39,6 metara (od čega samo postolje ima visinu od 9,5 metara) i ima težinu od 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine.
Izgrađena je od armiranog betona i steatita.

Krist Otkupitelj simbol je kršćanstva. Ideja o gradnji ovog  religioznog spomenika prvi puta se  pojavila 1859. godine. Prijedlog su dali otac Pedro Marija Bos i princeza Izabela. Ideja je opet uzeta u razmatranje1921. godine, kada se približavala stogodišnjica neovisnosti Brazila.

DownloadPrvi kamen temeljac je postavljen 4. travnja 1922., a radovi su početi 1926. godine. Kip je napravljen u Francuskoj godine 1926. U Brazil je prenesen u dijelovima, godine 1931.

Radovi na kompleksu su trajali pet godina, a kip je svečano otvoren 12. listopada 1931. godine.

Među mnogima koji su sudjelovali u izgradnji ovog spomenika, mogu se spomenuti Heitor da Silva Costa, autor projekta, umjetnik Carlos Oswald, autor konačnog dizajna spomenika, i francuski kipar Paul Landowski, izvršitelj radova.

8. srpnja 2007. godine kip Krista Otkupitelja proglašen je za jedno od novih sedam svjetskih čuda.

(izvor: Wikipedia)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments