TO VRIJEDI POGLEDATI

IZLOŽBA SLIKA ZVONKA KERMCA U GALERIJI PILLANGO
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Kratkim i nepretencioznim činom predstavljanja autora, otvorena je izložba akvarela i crteža akademskog slikara Zvonka Kermca u berlinskoj galeriji Pillango na adresi Elberfelder Straße 31, 10555 Berlin.
Galeriju Pillango više od 25 godina vode tri uporne dame, Cornelia Kirschnick, Marianne Krovzilek i Sabine Emrath. Radovi hrvatskog slikara  koji dugi niz godina živi i radi u Berlinu, nisu prvi puta izloženi na ovom  mjestu. Suradnja je vrlo korektna, složili su se i autor i galeristice. Na zidu galerije Pillango ovoga puta se našlo 30 starijih i novijih radova  Zvonka Kermca. Akvareli i crteži  olovkom i tušem, radovi s kojih pred posjetitelje, kao iz kakve bajke, dolazi neobični  slikarov svijet, humor  i  groteska koji sežu  duboku u ljudsku dušu  te  prenose ljudske osjećaje, mržnju, ljubav, radost, mir, tjeskobu, žalost.
Zvonko Kermc je akademski slikar. Rođen je u Metkoviću 1958. godine.  Završio je Akademiju za slikarstvo u Novom Sadu. Živio i radio je  u Karlovcu. Od 1993. godine je stanovnik Berlina.
Izlagao je na 13 samostalnih i 20 skupnih izložbi. Pored toga, Zvonko Kermc vodi i Likovnu udrugu koja djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin. Hrvati okupljeni u ovoj udruzi odazvali su se i njegovoj izložbi u galeriji Pillango. Izložbu je posjetio i  njemački slikar Jürgen Mitransky. Pažljivo razgledajući radove Zvonka Kermca, Mitransky se vrlo pozitivno izrazio o tehnici izloženih djela.
–Koja je po redu ovo  samostalna izložba od kako ste  u  u Berlinu?- pitamo radoznalo Zvonka Kermca.
– Pa i ne brojim ja to, može biti sedma ili osma.  U Berlinu  uvijek predstavim  stare i nove radovi. To su radovi koji su produkt kotinuiteta rada a  u smislu razvoj a  ne ponavljanje teme ili formata.  Ovdje je crtež, tuš i pero  i akvarel.  Htio sam pokazati širu paletu tema i tehnike.  Promjene u tehnici i tematici, odraz su razvoja i modificiranja stava.
Tajna umjetnost je u njenom  pokušaju da se nešto kaže. No, sve mora biti iskreno i prirodno.  Napravio sam 640 grafika, crteža i ulja od kako sam u Berlinu. Nemam točan osjećaj što je u toj masi radova jer leže u mapama. A kad se desi jedna velika izložba onda  jednim dijelom vidite  i povratnu inforamciju: Nije navažna stvar rekacija ljudi.

Može li se dogoditi  jedna tako velika izložba Zvonka Kermca?

-To bi bio moj san!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Biserka Milic
Biserka Milic
10 years ago

Bravo
Samo naprijed.
Pozdrav.

Dragoljub Grkovic
Dragoljub Grkovic
11 years ago

Pozdrav,za kolegu iz klase! Grk