MIRA KIŠ NA ČELU HRVATSKE ZAJEDNICE

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin dobila novu upravu i po prvi puta u povijesti ovog udruženja -predsjednicu!

tekst i foto: Sonja Breljak
500Berlin/ Nakon svojevrsne pat pozicije koja je potrajala dva prethodna skupštinska zasjedanja, Hrvatska zajednica Berlin je na trećem izvanrednom sastanku, konačno i ipak dobila novu upravu.

Na čelo upravnog odbora izabrana je Mira Kiš koja je u prethodnom sastavu uprave, bila dopredsjednica. Tako je ovo udruženja po prvi puta u svojoj povijesti na čelo uprave izabralo –  ženu.

493Redom rečeno, skupština održana u nedjeljno popodne započela je u dobrom ozračju.

Dnevni red je glasio: “Opstanak ili zatvaranje Hrvatske zajednice”, no odmah na početku skupštine  je promijenjen u: “Izbor nove uprave Hrvatske zajednice”, što je govorilo da je članstvo prikupilo unutarnje snage za prevladati trenutnu krizu. A ta je nastala, kad je još prije Božića, tadašnja uprava na čelu sa Ivanom Salopekom, podnijela ostavku radi preopterećenosti i nesuradnje i neaktivnosti ostatka članstva.

Prethodna dva skupštinska susreta još su više tu krizu produbila jer se nitko nije (ili malo tko i nedovoljno za kompletnu upravu) želio primiti odgovornosti vođenja društva. Počelo se tad govoriti o proglašenju insolventnosti, zatvaranju, gašenju i slično.

No, Zajednica nije insolventna, čak šta više, financijski stoji možda bolje nego ikad prije. I evo, nedjeljnim izborom i kriza uprave je, nadamo se na dugo vrijeme,  riješena.

465Novoizabrana predsjednica Mira Kiš je skupila, sastavila i predložila svoj tim i svaki član uprave je pojedinačno, javno izglasan i izabran.

Za dopredsjednika je izabran Ivan Vidović. Blagajnica je Nada Zovko. Za tajnicu je izabrana Silvija Pernull, za kulturu Stjepan Đolić, za sport Siniša Cimerman a uz njih još i Zvonko Dužaić i Ankica Prskalo. 

Nadzorni odbor, koji nije podnosio ostavku, ostao je isti i čine ga: Anka Mikić, Ivan Frigan i Ivona Kiš. A kontrolori riznice su Drago Gluhak i Tanja Kain.

Nova uprava će zajedno sa članstvom Zajednice, uskoro, 14. 03. razmatrati prijedloge za rad Zajednice te utvrditit program i plan aktivnosti.

478A prije nego smo u nedjeljno predvečerje napustili prostorije Zajednice gdje se nakon izbora čestitalo i nazdravljalo novoj upravi, najaviše za Cvjetnicu, 29. ožujka, nedjeljno, popodnevno, preduskršnje druženje na kojemu će zajedno, prirodnim bojama bojati jaja, praviti ukrasne košarice, razgovarati o uskršnjim običajima, družiti se. Naravno, i Vas, dragi čitatelji, srdačno pozivaju.

I Ankica Prskalo, voditeljica folklora najavila je kako se sa, već druže vremena planiranim “malim folklorom” za djecu od šest godina pa na dalje, započinje u rujnu, nakon školskih praznika.

Novoizabrana predsjednica Mira Kiš je nakon izbora zahvalila na povjerenju, isto tako i na trudu i razultatima dosadašnjem predsjedniku Ivanu Salopeku, te pozvala sve članove na aktivno sudjelovanje, pomoć upravi i suradnju.

Za nadati je se da su u Zajednici iz ove, netom prošle “krize uprave” ponešto i naučili i da članstvo neće ponovno ostaviti upravu da sama snosi sav teret rada, aktinosti i odgovornosti,  te tako u poslu sagori.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Eto da i ja cestitam, jer ste zasluzili za hrabrost, znam o cemu govorim jer sam i sam bio 4 godine u upravnom, od toga 3 blagajnik. Znam da je nama u neku ruku bilo lakse, jer nismo imali svoje prostorije vec od Wilmersdorfa i kasnije od Kreuzberga, a i Zagreb nas je znao financijski pomoci, kada su dolazili glumci, knizevnici ili pjevaci. Neznam zasto to danas nebi bilo moguce.

Josip Mayer
Josip Mayer
9 years ago

Poštova prijedsjednice Gospođo Mira Kiš!

Slijedi i moja iskrena čestitka,Vam prijedsjednice i upravnom odboru.

Evo vidite kako je dobro,da je došlo do promjena,prem da mi je poznato,da su i predhodnici radili vrlo aktivno.
Pogotovo je ponekad i potrebno, da je prijedsjednica i ženska osoba.
Jer malo kome predsjedniku..tj..osobno ne znam za njega..pa ni sam osobno..nisam došao na tu ideju.

Kojem bi muškome,palo na pamet,da pozve djecu pred Uskrs u udrugu,na bojanje jaja..
Doba početna ideja..u kojoj Vam želim puno uspjeha.

Aleksandra Brnetic
Aleksandra Brnetic
9 years ago

S putovanja u Frankfurt na Majni i okolicu od sveg srca cestitam novoizabranom predsjednistvu na celu s gospodjom Mirom Kis i zelim uspjeh u svemu sto je zacrtano, a pogotovu na okupljanju glava s friskim idejama i ruku koje ce potegnuti. Veselim se buducim manifestacijama.

Ivica Košak
9 years ago

Uz najljepše pozdrave ispred Kulturne zajednice u Wiesbenu. Želim vam puno uspjeha u radu i s nadom kako će dosadašnji kontakti prerasti i u suradnju. http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=134938

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
9 years ago

I od mene iskrene cestitke novom izabranom Upravnom odboru.
Zelim vam dobar i uspjesan rad….
Zdenka G.

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
9 years ago

Svima izabranima članovima Upravnog odbora moje iskrene čestitke u nadi u dobroj suradnji kao što je bila u zadnjih dvije godine.
Elizabeta Kopić dopredsjednica “Brođana”