OTVOREN DUĆAN ZA SIROMAŠNE

 Održana prezentacija jedinstvenog „Besplatnog dućana za siromašne“ u gradu Krapina, Frana Galovića bb, za potrebe cijele Krapinsko-Zagorske Županije.

tekst i foto: Mirko Prelčec
diucan
Krapina/ Dana 26.kolovoza 2014 godine s početkom u 10,00 sati  u gradu Krapina, ulica Frana Galovića:bb, u prostorijama (prije 10 godina) nekadašnjeg salona namještaja  napuštenog objekta bivšeg poduzeća „ŠAVRIĆ“, sada u vlasništvu samostalnog poduzetnika Josipa Mihalića iz Pojatnog, pred auditorijem od 40 pozvanih, održana je prezentacija prvog jedinstvenog „BESPLATNOG DUĆANA ZA SIROMAŠNE“ za područje Krapinsko-Zagorske Županije, a prema ideji, organizaciji i realizaciji   HUMANITARNE UDRUGE „POSLJEDNJA NADA“ iz Podgore Krapinske:137.

 

Humanitarna udruga „Posljednja Nada“ ima jedinstvene projekte u smislu da se  dosadašnje aktivnosti „KRUH ZA POSLIJE I DRUGI PEKARSKI  PROIZVODI, ALTERNATIVNA PUČKA KUHINJA  u prostoru objekta  korporacije „KTC“ u Krapini i BESPLATNI DUĆAN ZA SIROMAŠNE u Krapini financiraju i opskrbljuju s namirnicama, artiklima, predmetima, odjećom i sl.,isključivo posredstvom svih subjekata u društvu bez ikakve ugovorne obveze ne uključujući državne, regionalne i lokalne vlasti kao i političke strukture, te vjerske zajednice govoreći u kontekstu dosadašnje prakse, što ne znači da iz verbalnih obećanja  neće doći do  konkretne realizacije.

Dosada su pomoć oko uređenja dućana koji poduhvat je bio izuzetno sofisticiran gledajući iz svih perspektiva, pružali nekolicina određenih prijatelja volontera, predsjednik udruge i njegova obitelj u financijskom i tjelesnom smislu,te  samostalni poduzetnici i građani sukladno svojoj savjesti i mogućnostima, od kojih  bi se ne umanjujući ničiji doprinos posebno  izdvojio gospodin Josip Mihalić iz Pojatnog, samostalni poduzetnih veliki čovjek i gospodarstvenik koji je besplatno ustupio svoj prostor i pomogao oko uređenja te obećao da je spreman i dalje pomagati.

Dducan 2osadašnja opskrba dućana  realizirana je posredstvom građana samostalnom donacijom, sistemom postavljanja trajnih košara na području Krapinsko-Zagorske Županije sukladno sporazumu sa trgovačkim centrima „TRGOCENTAR“ Zabok ,“STRAHINJČICA“ Zabok i korporacija „KTC“ iz Križevaca, gdje građani mogu deponirati željene artikle sukladno svojim mogućnostima, kao i konkretnim donacijama korporacija „LIDL“ Hrvatska, “DROGERIE DM“ Hrvatska ,mesna industrija „KUDELIĆ“ iz Bedenice i poduzeće „CARPONA PACK“  vl. Zdenka Vidovića , bez kojih se u ovom trenutku ne bi mogla održati prezentacija. Traju pregovori o trajnim ugovornim donacijama sa  trgovačkim centrima i drugim gospodarstvenim subjektima te se očekuju pozitivni ishodi.

Temeljem gore navedenih imputa Humanitarna Udruga „Posljednja Nada“ prioritetno je do daljnjega odredila devet obitelji  teškog imovinskog stanja na rubu životne egzistencije u neadekvatnim i za čovjeka neprihvatljivim životnim  derutnim prostorima, invalidne osobe najmanje jedna i više u obitelji sa teškim tjelesnim i intelektualnim  trajnim oštećenjima zbog čega su doživotno nesposobni za samostalan rad i život, zaboravljeni od svih struktura društva bez u potpunosti ostvarenih svojih minimalnih zakonom zagarantiranim i određenim pravima  poradi svojih gore navedenih zapreka zbog kojih se ne mogu integrirati u društvo.

Cilj udruge je pružanje administrativno –pravne pomoći  kao i integraciju te populacije kroz razne prilagođene programe posredstvom stručnih suradnika u posebno osmišljenim radionicama za izradu i prodaju vlastitih proizvoda na malo sukladno zakonu, neki vid prilagođene mikro poljoprivredne proizvodnje i sl, s namjerom  razvijanja međusobne ljubavi  ispunjavajući pozitivnom energijom um,dušu i tijelo.

Drugim riječima  članovi udruge,volonteri i krajnji korisnici  uz slogan “NE ŽELIMO BITI PROSJACI, VEĆ SAMI ZARADITI SVOJ KRUH“ zbore povezani  Božjim vodstvom i njegovom ljubavlju „zajedno smo jači“, uz napomenu dosta nam je  ovisiti o nečijoj milosti  i stalno na svoju jad i bol iznositi svoje teške probleme.

Temeljem gore navedenog  Humanitarna udruga „Posljednja Nada“ kao i sadašnji i budući krajnji korisnici  i članovi MOLE sve strukture društva od pojedinaca do pravnih subjekata, političkih i vjerskih institucijama na svim razinama u Republici Hrvatskoj kao i u svijetu aludirajući na Hrvatske državljane a i strane koji su na bilo koji način spremni pomoći, jer krajnji cilj udruge je socijalno poduzetništvo i zapošljavanje gore navedene populacije.

Udruga ima ideje i na tragu je zaštite dizajna kao osnove za poduzetništvo, a trenutačno ima trajnu za izradu i prodaju vlastitih proizvoda na malo sukladno zakonu. Predsjednik udruge posjeduje u regiji Hrvatsko Zagorje kuću od 180 m2 obnovljenu koju treba prilagoditi zamišljenim programima a time i uvjetima na površini od 2000 m2.

Unaprijed HVALA u ime SVIH NAS!

Žiro račun udruge Zagrebačke banke –IBAN: HR8123600001102411090, kontakt mob:095/878-1257, E-mail adresa: mirko.prelcec@gmail.com.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments