JAVLJAM TI SE IZ TUĐINE

tekst i foto: Sonja Breljak
011Berlin/ Kao kompliment primih poziv organizatora, grupe Konjičana potpomognutih Hrvatskom zajednicom Berlin, voditi program treće po redu humanitarne zabave Konjic-Klis.

Naime,  zadovoljstvo je voditi program u kojemu ima lijepog sadržaja i ima se što i čuti i vidjeti, što bi se reklo i zaplesati i za pojas zadjenuti.

Dakle, bi vrlo lijep program ove zabave čiji je prihod namijenjen obnovi ratom oštećenih župa Konjic i Klis. – Konjic je jedna od devet općina Heregovačko neretvanske županije koju zapljuskuje ljepotica rijeka-Neretva. Prije rata je tu živjelo oko 12 tisuća Hrvata a danas tek dvije tisuće.

012A Klis je smješten s lijeve strane Jablaničkog jezera u konjičkoj općini i broj Hrvata se u njemu, od prijeratnih pet tisuća,  sveo na koju stotinu.

Eto, valja nam prikupljati svijetom rasute naše bisere. Otimati od zaborava. brisati prašinu. Povezivati. Davati nadu. pružati ljubav …rekoh u uvodu večeri.

Nakon što su se poštovanjem i ljubavlju zapjevali stihovi: -Lijepa naša domovino, oj Hrvatska zemljo mila, stare slave djedovino da bi  vazda sretna bila ...te pozdravismo i zahvalismo onima koji su svojim sponzorstvom i pomoći omogućili održavanje ove zabave, okupljenim Hvatima  se s par riječi obratio i berlinski župnik fra Frano Čugura pohvaljujući humanitarnu i organizatorsku stranu domaćina te započeo zajedničku molitvu.

020Dvoranu su potom ispunili zvuci staroga kraja -naime grupa Konjičanki je odjevena u narodne nošnje Klisa, zapjevala tradicionalni bećarac. Zaradili su lijep pljesak publike.

Zatim je pozornicu zauzeo folklor Hrvatske katoličke misije Berlin koji vodi Katarina Čarapina. Nakon izvedbe pjesme “Javljam ti se iz tuđine”, izvrsno su zaplesali splet hercegovačkih plesova. Pratio ih je na diplama Milan Begić koji je za ovu prigodu došao iz Frankfurta.

023Nakon plesa i pjesme uz diple, publici se predstavio i guslar Josip Begić koji je stigao iz Posušja.

Ovako staru tradiciju (guslanja) mogu da čuvaju samo Posušani. Jer čim se rodi najprije kad progovori uči se pivat gangu a posle gange gusle a posle gusla diple, kaže se duhovito u narodu. I uistinu, guslanje Josipa Begića s pažnjom su svi slušali a neki su pustili i po koju suzu na dirljive narodne stihove poput ovih: Hvaljen Isus hrvatski narode, željan mira, sreće i slobode …Kršni kamen tko god svoj  ostavi, često puta u snu mu se javi …i slično.

Nakon gusala, Josip je u ruke uzeo instrument naziva lijerica i zasvirao poznatog Linđa. A folkloraši su pokazali da ih ništa ne može iznenaditi te su izvrsno zaplesali ovu živu i veselu dubrovačku poskočicu.

002Poslije hercegovačkog plesa, diplanja, guslanja i dubrovačkog Linđa što je sve publika s oduševljenjem pozdravila, predstavio se, Hrvatima u Berlinu dobro poznati, Ženski vokalni sastav DueDeni koji vodi Marija Budimir.

Djevojke, inače njih dvanaest o čemu govori i njihovo latinsko ime, ovaj puta su nastupile u manjem sastavu -njih pet. Iza DueDena su brojni nastupi kao i snimljen nosač zvuka na kojemu je trinaest pjesama iz drage domovine. Ovom prigodom su zapjevale: “Zeleni se zimzelen” i Hecegovački bećarac a na koncu i pjesmu “Mi smo rekle zapivati ovde”.

040Da i u nastavku programa ove večeri bude ugodno, raspjevano i razigrano, potrudili su se domaćini i organizatori, uskusnom gastronomskom, slanom i slatkom ponudom te glazbeni gosti, Tomislav Gelo a potom i Stari kamen uz vokal Stjepana Džolića.

Rekosmo, bila je to prva, a uz to i izvrsna, zabava berlinskih Hrvata nakon ovogodišnjih ljetnih praznika. Nakon ove humanitarne za Konjici i Klis, slijede uskoro i druge zabave.

Tako Hrvatska zajednica Berlin organizira 10.10.2015. godine Dalmatinsko-ličku večer u svojim prostorijama a Zavičajni klub “Brođani”  17.10. 2015. organizira, na uobičajenom mjestu u Barnet Strasse, tradicionalnu humanitarnu zabavu pod motom “Slavonijo u srcu te nosim” gdje će nastupiti i Tamburaški sastav “Zora” iz Slavonskog Broda.

Eto uskoro novih prigoda za ples i pjesmu! Ova, prva nakon ljetnih praznika, humanitarna zabava Konjic-Klis, pokazala se u najljepšem svjetlu.

Komplimenti organizatoru i svim sudionicima u programu!

061

Galerija s fotografijama “Humanitarana zabava Konjic-Klis”

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments