ZAJEDNO ZA ZAJEDNICU

piše: Ivan Tumbas

Subotica/ Čovjek koji pozitivno ili pak negativno razmišlja uvijek priželjkuje promjenu koja za ishod očekivanja iziskuje boljitak u svomu mišljenju.

Promjena u svakome pogledu donosi nekome nezadovoljstvo, sujetu ili odbačenost od ustaljenog načina života, rada, planiranja, te pozicije koju na primjer, gledano iz političkog ugla rukovođenja zajednice, pozicionirane osobe svojemu radu smatraju uvijek da najbolje ostvaruju svoj zacrtani cilj.

Gledano iz drugoga ugla, iste osobe, koje nisu pozicionirane a žele nešto da naprave u svojemu radu nemaju pristupa od pozicioniranih osoba. Zato uvijek oporbena mišljenja makar i dobroga djela ne smatraju se relevantna, dok  pozicionirane snage imaju jaču snagu u svome periodu rukovođenja.

Ovakav primjer u našoj zajednici smo vidjeli u proteklim godinama.

Dobar pastir čuva svoje stado i nikada ne dozvoljava udaljavanje od svojega zacrtanoga cilja.

Taj cilj u našoj hrvatskoj zajednici nije zacrtan. Zašto?

Nemamo jasan stav prema našoj pripadnosti, jer se bavimo previše našom, lokalnom, na primjer, bunjevačkom povijesti u zamršenim odnosima koje druge zajednice na uškrb nas koriste te ubacuju svu povijest  nametnutu nama, koju mi sami ne priznajemo već drugi ostvaruju svoj zacrtani cilj na uškrb nas.

Da, netko bi rekao:- Nije istina, dok ne dođe u poziciju.

Negativni postupci dolaze do izražaja nakon isteka funkcija na toj poziciji, te sami sebe optužuju za loše postupke i mišljenje te svoje krive odluke. A za upit, od svojih istomišljenika zašto ste na primjer; u Subotičku lokalnu skupštinu postavili mlade neiskusne vijećnike, pokrajinskog zastupnika tko je predložio, koaliciju sa Demokratskom strankom potpisali pod velom tajne, kakav je bio naš predstavnik u Saboru Srbije, tko je krivac za loše organiziranje prikupljanje potpisa za ostvarivanje izravnih izbora za nacionalno vijeće?

Odgovor  je:- U konačnici-i loša procjena, ili guranje krivnje na druge.

Mjesec listopad je donio u našu zajednicu mnogo novih zaokreta ali i nedorečenih stavova koje su pojedinci činili, te izabranih novih rukovodilaca političke strake DSHV-a.

Očekivanje od novih čelnika prije i sada su velika. Novoizabrani predsjednik  je prof Tomislav Žigmanov, koji je u svojemu programu iznio:

– Svijest o odgovornosti dužnosti predsjednika.

-Važnost kontinuiteta u djelovanju.

– Zauzetost za dostojanstvo Hrvata u Vojvodini

– Ostvarivanje ciljeva i pitanja suradnje.

U iznesenom programa Žigmanov opet odguruje Hrvate koji žive na centralnom području Srbije, a čine skupinu ljudi od izjašnjenih na popisu jedne trećine od izjašnjenih na popisu stanovništva a koji žive u svim gradovima osim u Tutinu gdje se nije izjasnio nijedan građanin hrvatske nacionalnosti. No, činjenica je da se na tome području slabo organiziraju u udruge, te tako prepušteni sami sebi, uz jedino svjetlo koje na tome području okuplja građane hrvatske nacionalnost -katoličke crkve.

Medijsko djelovanja Hrvata bi trebalo biti iz Beograda sa osmišljenim programom nekoga informacionog glasila koji bi bio dostupan svakome građaninu Hrvatske zajednice u Republici Srbiji, ali se osvrnuti na djelovanje Srpske zajednice u Republici Hrvatskoj koja djeluje medijski iz Zagreba.

Život teče dalje, građanin Hrvatske zajednice u Republici Srbiji očekuje bolju zastupljenost, netretiranja hrvatskog građanina drugorazrednim građaninom koji izmiruje svoje sve obveze prema državi, koji želi ništa više negoli ista prava kao svi ostale nacionalne manjine u Republici  Srbiji, glede obrazovanja, kulture, političke zastupljenosti u Republičkom saboru koja je davno potpisana u međudržavnim sporazumom tadašnjem nazvanim Z4, te zastupljenost u institucijama.

Da bi ostvarili svoja prava moramo se organizirati, umrežiti u program suradnje i zajedničkog djelovanja, pružiti ruku svakom građaninu hrvatske pripadnosti te činiti zajednicu kompaktnom.

Ostvariti željeni cilj nije nimalo lako ako se koristi samo šutnja, trebamo tražiti svoja prava.

Svakako, mala smo zajednica al fina, prerutirana iz većinskog naroda u manjinu koja je priznata na mišiće, i čeka svoj boljitak.

Ne dajmo se asimilirati!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments