U BRODU VUKOVAR SVIJETLI

Brođani odaju počast žrtvi Vukovara:  tisuće lampaša duž Vukovarske ulice

Tekst i foto: Ivica Vlašić

DSC_0611SLAVONSKI BROD – I ove su se godine na dostojanstven način građani Slavonskog Broda poklonili Gradu heroju odajući počast svim žrtvama vukovarske tragedije 1991., molitvom, paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice i sudjelovanjem na misi za sve žrtve Domovinskog rata.

Ulica koja u Slavonskom Brodu nosi ime grada Vukovara, večer uoči Dana sjećanja u utorak, 17. studenog zasvijetlila je tisućama lampiona koje su Brođani upalili uzduž kolnika.

Program sjećanja koji su zajednički organizirali Grad Slavonski Brod, župa i svetište Gospe Brze Pomoći, Udruga civilnih stradalnika i ostale udruge iz Domovinskog rata počeo je molitvom koju je kod kapele svete Ane u Tvrđavi Brod pred više od tisuću okupljenih Brođana predvodio župnik i dekan slavonskobrodskog dekanata Ivan Lenić, a pjevanjem prigodnih pjesama o Vukovaru animirala ženska vokalna skupina Adastra.

Potom su građani u povorci iz Tvrđave krenuli prema Vukovarskoj ulici, gdje su ostavljali upaljene lampaše u spomen na sve žrtve iz Domovinskog rata. U koloni su bili predstavnici udruga iz Domovinskog rata, branitelji, veterani, djeca i obitelji poginulih branitelja, učenici i nastavnici nekoliko brodskih škola, predstavnici brojnih udruga građana, političkih stranaka (HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS), izaslanstvo Brodsko posavske županije na čelu sa zamjenikom župana Davorom Vlaovićem, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom te ostali građani, koji su posvjedočili svoj pijetet prema žrtvi Vukovara, te u njoj otkrili svjetlo sadašnjim nastojanjima za dobro Domovine. Lampioni su upaljeni i ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te Spomenika poginuloj djeci u Domovinskom ratu.  Misu za sve žrtve predvodio je župnik Lenić u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći.

Učenici četvrtih razreda Klasične gimnazije “Fra. Marijan Lanosović”, pod vodstvom pedagogonje Ane Alar Vuković i ove su godine uapalili lampione i posložili ih na jedan od bedema brodske Tvrđave u obliku vukovarske golubice, a tijelima su ispisali ime grada heroja – Vukovara.

Album s fotografijama: U BRODU VUKOVAR SVIJETLI

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments