JUBILEJ HRVATSKE ZAJEDNICE IZ WIESBADENA

Hrvatski glas Berlin je medijski pokrovitelj obilježavanja jubileja Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena

unnamedWiesbaden/Hrvatska kulturna zajednica iz Wiesbadena  obilježava 25 godina djelovanja. Tim povodom priprema u subotu 28.11.2015. svečanost koje se medijskog pokroviteljstva, na ponudu iz Wiesbadena, vrlo rado primismo i mi iz Hrvatskog glasa Berlin.

O predstojećoj obljetnici, predsjednik HKZ Wiesbaden, Ivica Košak, piše nam sljedeće:

-Pred nama je jubilarna 25. godišnjica rada, zalaganja i nesebičnog doprinosa na očuvanju, razvoju i stvaranju kulture u hrvatskom migrantskom okruženju glavnog grada Savezne  pokrajine Hessen u Njemačkoj.

Bez tog doprinosa i rada na očuvanju i izgradnji kulturnog identiteta Hrvatica i Hrvata, hrvatskih državljana u Njemačkoj, ne bi bilo našeg zajedništva, a još manje pozitivnog odraza u svijetu u kojem živimo. Nije lako niti jednostavno biti Hrvaticom ili Hrvatom, biti ponosan na hrvatsko porijeklo  pored ne samo teškog bremena povijesti nego i objektivnih teškoća i svakodnevnih kriza u društvu. Iz nas, u Hrvatskoj kulturnoj zajednici je 25 gona rada, doprinosa i razmjene u kulturi, umjetnosti te rada u okviru opće društvenih potreba zajednice iseljenika u Wiesbadenu. S preko šezdeset javnih nastupa u proteklih pet godina, Hrvatska kulturna zajednica u Wiesbadenu svrstava se medu najaktivnije zajednice hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske.

U izložbu slika, knjiga i vlastitog izdanja časopisa najavljujemo i predstavljene novog  izdanja časopisa RIJEČ broj 48/49. Riječ se pohranjuje u nacionalnim knjižnicama Frankfurta, Leipziga i zagreba, a kao uspje predstavljanja na Sajmu knjiga u Frankfurtu bilježimo i pretplatu Državne knjižnice u Berlinu Knjižnica u Berlinu (früher auch Königlich Preußische Staatsbibliothek zur Berlin) je sveučilišna knjižnica s najobilnijem zbirkom hrvatskih knjiga izvan RH.  Sveučilišni studij slavistikee u Berlinu zasnovao je hrvatski znanstvenik, prof. dr. Vatroslav Jagić u 19. stoljeću.

Naša zajednica priređuje ovo svečano obilježavanje 25. godišnjice rada na koje Vas/Tebe srdačno pozivamo, piše u pismu Ivice Košaka, predsjednika HKZ Wiesbaden.

Svečana proslava jubileja je 28.11.2915., u prostorijama župne zajednice St. Kilian, Waldstraße 39, Wiesbaden s početkom u 18:00 sati.

U programu svečanosti su, pored pozdravnih govora predsjednika i pokrovitelje te počasnih gostiju, i glazbeni i umjetnički prilozi ( Njemačko-hrvatski muški zbor iz Wiesbadena, Folklorna grupa HKM Wiesbaden, pjevač i kompozitor Senad Ajanović, Rajko Rajko Radišić-klavir,Peter Wayand-tenor, Iva Lesica-ssopran). U sklopu programa, bit će predstavljeno i novo izdanje RIJEČI.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments