STIHOVIMA PROTIV NASILJA

tekst: Stjepan Poljaković
25-ti studeni u svijetu se obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim povodom pjesnikinja Lidija Puđak je 2012. godine otvorila blog naziva: STOP NASILJU NAD ŽENAMA.

Na tom su blogu pjesnici objavljivali pjesme s temom problema nasilja nad ženama. Prošle godine su pjesnici  krenuli i s javnim okupljanjem i isčitavanjem svojih pjesama na tu temu.

Ove godine priča je dobila međunarodni karakter. Pjesnici su u isto vrijeme u više gradova spleli rukoveti stihova i uputili jedan umjetnički apel.

Gradovi u kojima su se  pjesme čitale su: Zagreb (kao domaćin), Subotica, Petric-Bugarska, Beograd, Niš, Wiena Austria, Kostolac, Sremska Mitrovica, Rijeka, Maribor Slovenija, Osijek, Rešetari, Mostar, Podgorica, Novi Sad, Požarevac, Vranje, Split, Jabuka, Bogatić, Vlasotince, Zadar, Pazin, Varaždin, Županja, Tuzla, Smederevo i Slavonski Brod a prijenos je bio direktan preko Unitas Web radija Nova Gradiška.

Odaziv je bio veliki i hvale vrijedan. Ovo je jedinstvena manifestacija u organizaciji  pjesnika koji temi i problemu na svoj upečatljiv način daju obol svojim stihom.

organizatori u BroduGrad Slavonski Brod je dostojno propratio ovu manifestaciju u restoranu Glembay koji bio popunjen do posljednjeg mjesta. Odazvali su se  svi brodski pjesnici. Organizatorica i voditeljica ove uspješne večeri bila je je Vesna Andrejić Mišković, pjesnikinja iz Slavonskog Broda.

Program je, uz gitaru, uljepšao i kantautor Zoran Tomac, a također je nastupila pjevajući svoju pjesmu naša  vrsna Nedjeljka Andrić. Ova manifestacija je bila i medijski odlično propraćena.

-Ovim putem se zahvaljujem svima koji su nam pomogli u organizaciji ovog susreta. Moje  kolege i ja se nadamo se da će dogodine susreti biti još masovniji i da će glas protiv nasilja nad ženama odjeknuti Europom i svijetom, poruka je organizatorice i voditeljice Susreta u Slavonskom Brodu Vesne Andrejić Mišković.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments