IZLOŽBA UDRUGE CROART

Izložba povodom jubileja udruge CroArt

tekst: Davor Palković
foto: AnteKaračić

DSC_0964Pet godina stvaranja lijepoga

Udruga je našla svoje mjesto na kulturnoj sceni Subotice, promičući »stvaranje lijepoga«. Želim im zahvaliti što tom ljubavlju i ovakvim djelima obogaćuju kulturnu produkciju ovoga grada, rekla je otvarajući izložbu Nela Tonković

Za mjesec dana, točnije 25. siječnja, bit će navršeno pet godina od osnutka Hrvatske likovne udruge CroArt iz Subotice. Tim povodom je u ponedjeljak u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici otvorena izložba članova ove udruge i njihovih gostiju. Svoja djela izložili su: Ruža Tumbas, Cilika Dulić Kasiba, Cecilija Miler, Ružica Miković Žigmanov, Šandror Kerekeš, Marta Peštalić, Tomislav Marjanović, Eva Horvat Uzon, Kata Seleši, Nela Horvat, Laslo Kelč, Janoš Nađpastor, Anđelka Dulić, Snežana Buljovčić, Ankica Perge Karačić, Ante Karačić – Karas, Kata Šetrov, Slobodan Zovko, Nora Evetović, Nera Matijević i Kristijan Sekulić.

Stvaranje lijepoga

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Suvremene galerije Nela Tonković koja je istaknula kako je udruga CroArt našla svoje mjesto na kulturnoj sceni Subotice, zahvaljući time što promiče »stvaranje lijepoga«. »U ovoj se udruzi svi spajaju u velikoj ljubavi prema umjetnosti, bez obzira jesu li amateri ili profesionalci. Želim im zahvaliti što tom ljubavlju i ovakvim djelima obogaćuju kulturnu produkciju ovoga grada i želim im još mnogo godina dobrog stvaranja«, rekla je Nela Tonković.

Nazočnima se obratio i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša koji je poželio CroArt-u još puno godina »stvaranja lijepoga«. Predsjednik CroArt-a Josip Horvat zahvalio je svim institucijama i pojedincima koji su u proteklih pet godina pomagali rad te udruge.

Dosadašnja postignuća

Udruga CroArt je osnovana s ciljem poticanja i afirmacije likovnog stvaralaštva i umjetnosti te u tom kontekstu i njegovanja kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji. Radi ostvarenja tih ciljeva, udruga je u proteklom razdoblju organizirala pet saziva Umjetničke kolonije Stipan Šabić koja okuplja akademske umjetnike iz zemlje i inozemstva i koja je vremenom postala zaštitni znak udruge. Četiri puta okupila je slikare iz Srbije, Hrvatske i Mađarske na Likovnu koloniju Panon – Subotica.

Uspostavili su suradnju sa slikarima i sličnim udrugama iz Županje, Vinkovaca, Zagreba, Mohača, Segedina, Kiškunfeleđhaze i Đule, kao i s mnogim hrvatskim udrugama kulture u Vojvodini.

Udruga broji 40 članova, od kojih su 21 slikari, dok su ostali ljubitelji likovne umjetnosti i potpora u realizaciji projekata.

Obilježavanje pete obljetnice CroArt-a svojim su nastupom uveličali: Tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, Antonija Piuković (vokalna solistica) i Robert Đivanović (gitara), pjesnikinja Divna Lulić Jovčić, te recitatorica Ana Dulić.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments