SURADNJA BEZ KOMPLEKSA

Svoj nastupni posjet Njemačkoj, Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, počeo u Berlinu posjetom Hrvatskoj katoličkoj misiji i susretom s berlinskim Hrvatima

tekst i foto: Aleksandra Brnetić i Sonja Breljak
146Berlin/  Za prvog dolaska u njemačku metropolu, ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Mira Kovača, očekuje u ponedjeljak (danas), razgovor s njemačkim ministrom vanjskih poslova Njemačke, Steinmayerom,  te predavanje koje se ima održati u Zakladi Konrad Adenauer.

No, prije toga je, u organizaciji Veleposlanstva RH u Njemačkoj, ministar vanjskih poslova  posjetio Hrvatsku katoličku misiju Berlin te se susreo i razgovarao sa svećenicima i berlinskim Hrvatima.

U uvodu večeri, ministra Kovača je pozdravio fra Frano Čugura, voditelj misije:

081-Dragi puče kršćanski, dragi puče hrvatski, velika mi je radost i čast što kao kućedomaćin mogu u našoj sredini pozdraviti dragoga gosta, Mira Kovača sa njegovim suradnicima, koji je danas ovdje, gdje i pripada jer je jedan dio svoga života ovdje proveo i radio, to je bilo u vrijeme dok ja još nisam bio u Berlinu. Ali sam čuo, ostali su duboki tragovi. Dobro nam došli. Pozdravljam veleposlanika, našega Antu Cicvarića i sve službenike našega veleposlanstva. Dobro nam došli i evo sada mikrofon našemu veleposlaniku.

Ranko Vilović, veleposlanik RH u SRNj:

048Dobra večer, dragi fra Frano, dobra večer, dragi domaćini. Uvijek je lijepo kad imam ovako visok i važan posjet iz domovine, a osobito je krasno i drago i ugodno kad se radi o mom dragom prijatelju, mom dragom prethodniku, a sada ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miri Kovaču. Dragi Miro, dobro došao natrag! Neću vam uzeti puno vremena, vrlo brzo ću mikrofon predati dalje, u svakom slučaju vrlo je važno, vrlo je značajno u ovoj ranoj fazi tvojega mandata doći u Berlin i osobito nam je drago da se okupilo naših dragi Hrvatica i Hrvata ovdje u ovoj prostoriji da te pozdrave i da s njima porazgovaraš. Da ne duljim. Hvala vam svima, hvala domaćinima.

Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova RH:

128Dragi fra Frano, draga subraćo našega župnika, dragi veleposlaniče, dragi prijatelji, dragi Hrvati i drage Hrvatice. Ja sam danas zaista sretan i privilegiran da sam među vama.

Ovo mi je sada već četvrto putovanje. Prvo putovanje je bilo odmah u Bosnu i Hercegovinu gdje smo obišli sve institucije u Sarajevu. Nakon toga smo bili u Mostaru, na Širokom Brijegu, obišli tamo Hrvate, bili u samostanu, i u Mostaru bili u samostanu.

Nama je vrlo važno da imamo kontinuitet politike prema Bosni i Hercegovini. Želimo da naši Hrvati budu tamo sretni, ravnopravni, i da sa Bošnjacima i Srbima, sa druga dva naroda koja su ustavotvorna, kao i naši Hrvati, da izgrade jedno uspješno društvo i da krenu prema Europskoj uniji. Dogovorili smo da ćemo podržati kandidaturu za članstvo. 15. veljače. Dragan Čović pod predsjedanjem znači Hrvata, predsjednika HDZ-a BiH će biti predana kandidatura za članstvo Bosne i Hercegovine, pardon u Europskoj uniji. Mi ćemo tada isto biti u Bruxellesu to podržati, a kad se onda završi taj proces, mi ćemo potpisati s BiH sporazum o europskom partnerstvu kako bismo im pružili podršku na putu u Europsku uniju. Ono što je važno da naši Hrvati u BiH budu motor integracije BiH u EU. To je velika šansa, da budu preko tog mehanizma snažniji i da ojačaju svoj položaj kao ustavnotvoran narod u samoj BiH.

135Onda smo išli u Mađarsku. Zašto tamo? Jer su tamo bili narušeni odnosi s Mađarima. Kada je izbjeglička kriza izbila, bilo je puno vike i galame, uvreda. Išao sam tamo malo porazgovorati i malo popraviti klimu. I u tome smo, rekao bih, uspjeli. Imat ćemo mi teške razgovore s Mađarima, teške su teme. Tu su hrvatski interesi u pitanju. Mi ćemo ih braniti žestoko ali na jedan civiliziran, kulturan način, bez ikakvih uvreda.

Sad kad sam jučer i prekjučer bio u Amsterdamu, na jednom druženju ministara vanjskih poslova EU, bili su tamo i zemlje kandidatkinje, pa sam vidio i kolege iz Crne Gore, iz zemalja koje nisu ušle u EU, iz Crne Gore i Srbije, Makedonije. Sa svima sam porazgovarao. Želimo sa svima imati normalne odnose ali smo bez kompleksa. Mi želimo sa svim susjedima dobro surađivati bez kompleksa.

Želimo i088mati suradnju jaku vertikalnu, prema srednjoj Europi i jaku prema jugoistočnoj Europi takozvanu horizontalnu suradnju. Danas je četvrti posjet, putovanje u Njemačku. Njemačka je za nas prevažna zemlja. Njemačka je trenutno zemlja koja je najsnažnija u EU. Mi s Nijemcima imamo tradicionalno vrlo snažne odnose, i s Njemačkom i s Nijemcima. Jako dobro se poznajemo, jako je puno Hrvata u Njemačkoj. I sutra ćemo imati razgovore s ministrom vanjskih poslova Steinmeierom. Razgovarat ćemo o nastavku suradnje, političke suradnje, gospodarske suradnje. Želimo s jemačkom imati još kvalitetnije odnose i želimo da hrvatska ekonomija bude povezanija s njemačkom ekonomijom.

Ja sam sretan da mi je omogućeno da večeras budem s vama ovdje  u prostorijama Hrvatske katoličke misije. Velika hvala župniku fra Frani na tome da je to bilo omogućeno. Zaista se sjećam vrlo često svoga boravka ovdje u Berlinu, kada sam ovdje boravio u svojstvu veleposlanika, vi ste meni prirasli srcu. Često smo se družili u raznim oblicima i ja sam iskazao želju da pirlikom svoga boravka  u Njemačkoj posjetim i katoličku misiju, župnika, njegovu subraću, i da tom prigodom i vas vidim. Vama zaista zahvaljujem na dolasku, da ste u ovo vrijeme, ipak je nedjelja, prošlo je osam sati, da ste došli, da malo porazgovaramo, da vidimo kako možemo kao partneri nastaviti, imati jedan odnos koji je kvalitetan.

034Nova hrvatska vlada je, što se tiče Hrvata izvan Republike Hrvatske, bez kompleksa. To nam je inače bilo zapisano i u izbornom programu. Želimo ojačati veze s Hrvatima izvan Hrvatske – to sad pokazuje i ovaj moj prvi posjet. Znam da je bilo puno grešaka i na strani naše hrvatske politike. Ne ćemo se vraćati u prošlost. Ono što je bilo loše, je bilo loše, ono što je bilo dobro, to ćemo nastaviti radit. Naš je cilj ne baviti se previše prošlošću nego baviti se budućnošću. Želimo da naši Hrvati koji žive izvan Hrvatske, da se u Hrvatskoj dobro osjećaju, da ako odluče u Hrvatsku se vratiti, da im to bude omogućeno bez neke velike papirologije, da ih birokracija u Hrvatskoj i u našim konzulatima po svijetu ne štrapacira, nego da im olakšava funkcioniranje. Želimo rasteretiti ljude te birokracije. Evo sad već imamo prve poteze. Nije više potrebna domovnica kad se ide po neke osobne dokumente. Idemo u pravom smjeru. Što se tiče nove hrvatske vlade, imate pozdrave od predsjednika vlade gospodina Oreškovića, i potpresjednika Karamarka i potpredsjednika Petrova, imate pozdrave i od naše predsjednice gospođe Kolinge GK, koju sam isto izvijestio o svojo posjeti Njemačkoj. Ona će biti krajem tjedna u Muenchenu na sigurnosnoj konferenciji.

Želimo zaista, imamo veliku šansu sada, one reforme koje su potrebne na planu gospodarstva, financija provesti. Baš sam ispričao gospodinu župniku fra Frani da želimo konačno biti moderno društvo, koje će biti konkurentno, koje će omogućiti ljudima u Hrvatskoj, ali i našim Hrvatima koji žive izvan HR, da u Hrvatskoj budu kreativni, da žive svoju kreativnost, da mogu biti poudzetni, da se mogu osjećati ugodno. I da imamo društvo koje će biti takvo da ćemi imati niže kamatne stope, da možemo kao država servisirati svoje dugove.

102Imat ćemo sada proračun koji ćemo uskoro prezentirati. Želimo imati deficit ispod 3 %. Nama su potreba ulaganja. Zato treba imati kredibilne financije. Treba nam ulaganja bilo domaćih bilo stranih ljudi. Hrvatska mora biti pokrenuta. Moramo se boriti i za što moderniju i snažniju Hrvatsku u kojoj će se svi naši ljudi u Hrvatskoj, i u svijetu, dobro osjećati i da se možete pohvaliti kada se u Hrvatskoj govori o Njemačkoj ili negdje drugdje.

U tom duhu još jednom zahvaljujem gospodinu župniku na prilici da se s vama ovdje družim, da vam se obratim. Zahvaljujem vama na vašem dolasku i ja vam mogu obećati da ovo ne će biti jedini posjet Njemačkoj ove godine, bit će ih još. To sam rekao i našim Hrvatima u BiH: „Ovo nije jedini posjet Bosni i Hercegovini. Bit će ih još.“

To su danas prevažne zemlje i želimo odnose ne samo između naših zemalja nego želimo jačati odnose između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Hvala lijepa. Živjeli! Živjela Hrvatska!

Po održanom govoru, ministar Kovač se jedno vrijeme zadržao u neposrednom i neformalnom razgovoru s berlinskim Hrvatima s kojima se poznaje iz vremena nedavnog mandata kao veleposlanika RH u Njemačkoj.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments