“ELEMENTS” U BERLINU

Izložba “Elements” Julija Knifera u Berlinu -otvaranje večeras, petak 29.04.2016.

tekst: Vesna Kukavica
Julije_Knifer_(2001)U okviru manifestacije Berlinski vikend galerija 29. travnja tj. večeras se u Galeriji Gregor Podnar otvara samostalna izložba “Elements” Julija Knifera, jednog od najznačajnijih umjetnika u hrvatskoj povijesti umjetnosti. Izložba donosi izbor njegovih radova u različitim medijima koji ističu važnost umjetničkog procesa, vidljivih u različitim aspektima Kniferova rada, najavljeno je iz berlinske galerije slovenskog galerista Gregora Podnara.

Julije Knifer (Osijek, 1924.- Pariz, 2004.) jedan je od najznačajnijih umjetnika povezanih s konkretnom umjetnošću nakon 1945. godine. Kao pripadnik umjetničke grupe Gorgona, Knifer se još ranih šezdesetih jasno postavio prema umjetnosti i društvu općenito, stvarajući djela koja u to vrijeme nisu naišla na razumijevanje sredine.  Naizgled jednostavan, kruti rad (u formalnom smislu) posljedica je umjetnikovih misaonih procesa i kontinuiranog rada na skicama i zapisima, napominje se u najavi izložbe.  Jedna od najvažnijih sekcija njegova rada, ponavljanje motiva, predstavit će se na izložbi ranim studijama. Naime, Knifer je još početkom pedesetih, kao student na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, krenuo s ponavljanjem motiva lišenih bilo kakvih emocionalne prefiksa, bez obzira je li riječ o krajolicima sela oko Zagreba ili autoportreta, dodaje se.  Isti je princip, s manjim varijacijama prisutan u seriji crteža olovkom od kraja sedamdesetih, a s vremenom je radio sve veće crteže koji su nastajali danima i mjesecima strpljivim nanošenjem slojeva koji su isticali bjelinu papira.  Radeći olovkom, umjetnik je stvorio odnos s materijalom, a pročišćavanjem i reduciranjem oblika došao je do najimpresivnijeg elementa svoje umjetnosti – meandra, koji se interpretira ovisno o razdoblju u kojemu je nastajao, počevši od konteksta geometrijske apstrakcije i neokonstruktivizma Novih tendencija.

Knifer je u dnevničkim zapisima koje je vodio od pedesetih sve do svoje smrti, bilježio tehničke procese svog rada, ali i frustracije s kojima se suočavao.  S obzirom da se u tim bilješkama objašnjavaju filozofska polazišta njegova razvoja prema egzistencijalizmu i pojmu apsurda, ti su dnevnici izloženi usporedno i ravnopravno s njegovim slikama i crtežima.

Djela Julija Knifera bila su izlagana u najvažnijim svjetskim izložbenim prostorima i nalaze se u brojnim privatnim i muzejskim kolekcijama. Kao predstavnik Hrvatske 2001. je nastupio na Venecijanskom bijenalu, a prije dvije godine mu je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti bila postavljena velika retrospektiva.

Kniferova berlinska izložba, koja će biti otvorena do 18. lipnja, ostvarena je u suradnji s njegovom kćeri Anom Knifer.

Galerija Gregor Podnar utemeljena je 2003. u Kranju, dvije godine kasnije seli u Ljubljanu, a 2007. se otvara i u Berlinu (Lindenstr. 35 10969 Berlin). U suradnji sa sličnim europskim i svjetskim institucijama Galerija predstavlja i međunarodno priznate umjetnike, većinom iz Istočne Europe. Među ostalima, ondje su izlagani radovi Tomislava Gotovca, Goran Petercol i Gorana Trbuljaka.

Ovogodišnji Berlinski vikend galerija, koji se održava od 29. travnja do 1. svibnja, okupit će pedesetak galerija koje će predstaviti svoje izložbe, programe i aktivnosti.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments