POTPORA PROJEKTIMA IZVAN HRVATSKE

Donijeta Odluka o dodjeli potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2017.

Hrvati_izvanZagreb/ Temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2017., koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda www.hrvatiizvanrh.hr od 15. veljače do 17. ožujka 2017. godine, donijeta je Odluka o dodjeli financijske potpore.

Na otvoreni Javni poziv, Središnji državni ured zaprimio je 862 prijave u kategorijama, neprofitne organizacije, fizičke osobe te kategoriji ugroženi pojedinci.

Potpora je dodijeljena za 78 projekata hrvatskih udruga, zajednica i pojedinaca iz cijelog svijeta te za 16 pojedinaca – pripadnika hrvatskog naroda koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Podsjećamo da se Javni poziv provodi s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te pomoći ugroženim pojedincima– pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Neprofitne organizacije izvan Republike Hrvatske i u Republici Hrvatskoj koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske kao i fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske bili su u mogućnosti prijaviti projekte i aktivnosti iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Zadani ciljevi i načini njihovog ostvarenja predstavljaju temelj za dodjelu bespovratnih sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske, namijenjenih potpori posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Temeljem provedenog Javnog poziva, a na prijedlog Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, donijeta je Odluka o financijskoj potpori… stoji između ostalog u priopćenju koje nam je stiglo iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Među 78 projekata hrvatskih udruga, zajednica i pojedinaca iz cijelog svijeta koji će Odlukom Središnjeg državnog ureda  dobiti jednokratnu, bespovratnu potporu, nalazi se i pet projekata iz Njemačke. Naime, potporu će dobiti projekt “Ričička večer” –  25.000 kuna (Jakov Budimir, Bad Homburg), Dani hrvatske kulture u Neuisenburgu -20.000 (Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreba,  ( CROEXPRESS, Informativni medij Hrvata izvan RH – 40.000 kuna (Marina Stojak, Hannover), Večernjakova domovnicaIzbor najpopularnijih Hrvata izvan domovine – 60.000 kuna (Stipe Puđa, Frankfurt), Očuvanje rada i prostorija Hrvatske zajednice i njenog folklora -40.000 kuna (Hrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica Berlin)  i Hrvatski glas Berlin-10.000 kuna (Sonja Breljak, Berlin).

Hrvatski glas Berlin je već jednom, 2015. godine dobio potporu Državnog ureda te tako djelomice financirao godišnje troškove portala i tiskanje knjige “Ono malo duše”, Emila Cipara. Dodijenjena sredstava smo tada namjenski utošili i na vrijeme podnijeli financijsko izvješće.

Sad, evo ponovno potpore iz Zagreba našem radu, projektu i njegovu sadržaju.  Potpora Hrvatskom Glasu Berlin  je simbolična ali i važna jer daje podstrek radu i načinu i pravcu rada našeg uredništva te je i i poticaj svim našim suradnicima pa i čitateljima. Istina, sa simbolično odobrenim sredstvima ne možemo graditi “kule u oblacima”, točnije, u trenutku ne možemo ostvariti planirani tisak nove knjige pjesama naših suradnika ali možemo podmiriti godišnje troškove, proširiti, nadomjestiti i učvrstiti Glas, njegovu arhivu i pripadajući sustav računala.

Na potp0ri zahvaljujemo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske! I svim nositeljima projekata želimo uspjeh u njihovoj provedbi!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
6 years ago

Bravo svaka čast gospođo Marija! Upravo to ste mi uzeli iz usta, pa ne moram više ponavljati već bi dodao.“Hrvatski Glas Berlin“ se razlikuje posebno po tome. Što više puta daje dvosmjerne priče i izvještanje, na relaciji, „Domovina i iseljeištvo“..ujedno se pišu uz put i knjige.. Upravo čitam pod naslovom „Potpora projektima izvan Hrvatske”, pa bi rado dodao. U stvari osudit ću se reći. Cijeli portal po mom uviđanju,..a možda će slično uvidjeti i netko drugi..Portal „HGB“ je jedna cijela elektronska u živo pečena knjiga sam po sebi. Uz njegove preminule i živie autore. I, rado bi da se jedna… Read more »

Marija
Marija
6 years ago

Kvaliteta se uvijek nagrađuje. I ova, doduše ne baš preobilna financijska potpora, dokaz je da Hrvatski glas Berlin ide uhodanim stazama istine, iskrenosti, poštenja, poštovanja i uvažavanja svakog suradnika i da daje šansu svakome tko god želi da pokaže drugima svoje izražajne mogućnosti.
Čestitam svima, uredništvu, suradnicima, čitateljima sadašnjim i budućim i želim HGB još puno priznanja i nagrada! Jer on to sigurno zaslužuje.