NAGRADE MLADIM ZNANSTVENICIMA

tekst i foto: Sonja Breljak   ….foto album

089Berlin/U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, Hrvatsko veleposlanstvo je, uz od prije neki dan (točnije u ponedjeljak) organizirani svečani prijam za diplomatski kor i predstavnike društvenog života Berlina i Njemačke, priredilo i jedan vrlo vrijedan, kulturno znanstveni  skup.

Naime, organizirana je završnica natječaja najboljih bachelor, magistarskih i doktorskih radova mladih hrvatskog porijekla na njemačkim sveučilištima s temama koje se tiču hrvatskog društva i kulture.

Natječaj je, suradnjom Veleposlanstva, točnije veleposlanika Ranka Vilovića i njegove supruge Ivanke,  s profesoricom na sveučilištu u Siegenu, dr Marijanom Erstić, otvoren i objavljen prije koji mjesec. Nakon prijave, čitanja radova i ocjene vrijednosti, stručni sud u čijem su sastavu, uz dr Ersić bile i njene kolege, sveučilišni profesori, donio je odluku o nagrađenim radovima.

Stručni ocjenjivački sud je riješio dodjeliti četiri nagrade. Tako je, nagrada   u Veleposlanstvu RH u Berlinu predana u ruke nagrađenih a malobrojna, zbilja doživljajem obogaćena publika, poslušala je nagrađene, teme, sadržaj i rezime  te zaključke njihovih istraaživačkih, znanstvenih radova.

Okupljene je pozdravio veleposlanik RH u Njemačkoj, Ranko Vilović. O natječaju i  njegovu značenju, govorila je prof dr Marijana Erstić.

Nagrade su primili te svoje radove predstavili:

B.A. Katarina Stjepandić – „Nationalismus mit Migrationshintergrund. Eine Analyse der nationalen Identitätskonstruktion kroatischer Jugendlicher der zweiten Generation in Deutschland“ (Eberhard Karls Universität Tübingen)
M.A. Mira Soldo – „Stimmen in Ivana Sajkos ,Trilogija o neposluhu‘“ (Humboldt-Universität Berlin)

Dr. des. Daniel Lalić – „Oben geblieben? Der Hochadel Kroatien-Slawoniens 1868-1918 zwischen Verlust, Verteidigung und Neuerwerb gesellschaftlicher Elitenpositionen“ (Universität Passau)
Dr. Klaudija Sabo – „Ikonen der Nationen. Mythische Heldinnen in Kroatien und Serbien nach Tito in visuellen Kulturen“ (Universität Wien)

Nagrade, diplome mladim apsolventima i doktorantima njemačkih sveučilišta, hrvatskog porijekla, za najbolje radove na teme iz hrvatskog društva i kulture, prate i novčana sredstava od po 300 eura. Simboličan je to dar vrijednim, mladim znanstvenicima, koji je Veleposlanstvo RH u Njemačkoj, prema riječima veleposlanika Ranka Vilovića, svojom inicijativom izdvojilo iz financija Veleposlanstva, u želji potaknuti i istaknuti mlade Hrvate i njihov znanstveni rad a njih same upoznati i povezati.

Provednim natječajem, nakon prezentiranja radova i dodjela nagrada, bili su zadovoljni svi sudionici.

Prof. dr Marijana Erstić je u kratkom razgovoru za Hrvatski glas Berlin, izrazila radost radi dobrih i vrijednih znanstvenih radova naših mladih i tema kojima se bave, pohvalno se izrazila o inicijativi Veleposlanstva za uspostavu ove nagrade, te nadu kako ovaj natječaj koji će se još tematski oblikovati, neće biti jednokratan već redovit i svrhovit poticaj našim mladima u Njemačkoj u njihovom znanstvenom usavršavanju.

Dr Veljko Sakoman, liječni, kirurg koji je nazočio dodjeli nagrada mladim znanstvenicima, rekao je kako u više od 40 godina boravka u Berlinu, ovakav, lijep, kulturni i znanstveni  događaj, nije doživio dok je svoje oduševljenje pohvalnim riječima na račun izvanredno prezentiranih znanstvenih radova, izrekla i spisateljica Slavica Klimkowsky.
..

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments