VEČER HRVATSKE PROZE I POEZIJE

Matica hrvatska za Ruhrsko područje organizira prvu Večer hrvatske proze i poezije

097Essen/ U subotu, 25.02.2017. u 18 sati u maloj sali restorana „Am Kreuz“, Ernestinenstr.116 u Essenu, prvu Večer hrvatske proze i poezije organizira  Matica hrvatska za Ruhrsko područje.

– Ove godine obilježavamo 175 godina od osnutka Matice hrvatske koja je uveliko sudjelovala u stvaranju modernog hrvatskog društva i u oblikovanju nacionalnog identiteta.

„Osman stoji na početku Matičina nakladništva kao najvažnijeg i najvidljivijeg oblika njezina rada. Novo izdanje Gundulićeva Osmana, uz Marulićevu Juditu najvažnijega epa starije hrvatske književnosti prigodna je gesta kojom ta najstarija hrvatska institucija podsjeća na svoje početke.“ napisala je u svom članku u listu Vijenac gđa Lahorka Plejić Poje pročelnica odjela za književnost iz Matice hrvatske iz Zagreba.

Na Večer hrvatske proze i poezije dolazi nam u posjet gđa Lahorka Plejić Poje koja će nam održati i kratko uvodno predavanje.

Večer je dalje zamišljena tako da su svi prisutni dobrodošli pročitati svoju omiljenu pjesmu i prozu ( ljubavnu, domoljubnu, filozofsku ili neku drugu ), te tako mogu i aktivno sudjelovati u našoj večeri ako to žele. Mi knjigoljupci iz Matice ćemo vas ohrabriti vlastitim primjerom izabranog. Donesite svoje zbirke pjesama sa sobom kao i knjige s bilo kojom tematikom. Ako i sami pišete i radite trenutno na nečemu, možete predstaviti i svoje uratke. Svatko može dobiti svojih 5 minuta. Moderirati će Jadranka Gradac. 

Bez obzira što možda prevladava mišljenje da je masovnost na priredbama znak uspjeha priredbe, baš u poeziji i prozi nikada nije bilo masovnosti, pa je ne očekujemo ni ovaj puta. Poezija i proza kao sastavni dio kulture nosi u sebi jezični identitet jednog naroda pa je sama sebi dostatna i preživljava sve sisteme i mjerenja. Kako je večer dvojezična pokušat ćemo pjesme i prozu približiti i njemačkim prijateljima, stoji u najavi prve Večeri hrvatske proze i poezije u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrsko područje.

Ulaznina: 8.-€,

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments