USKRSNI DVOBROJ “ŽIVE ZAJEDNICE”

 

piše: Adolf Polegubić
NaslonicaZZFrankfurt na Majni/Iz tiska je izašao uskrsni dvobroj Žive zajednice, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se ona o imenovanju posebnog izaslanika Svete Stolice za Međugorje mons. Henryka Hosera, SAC, poljskog nadbiskupa, aktualnog Ordinarija Varšave-Praga.

Tu je i razgovor s doc. dr. sc. s. Valerijom Kovač, s Katedre za dogmatsku teologiju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojem s. Valerija govori o otajstvu Uskrsa, podsvjestivši kako nam je po Isusu svima zajamčeno uskrsnuće.

U pet njemačkih gradova početkom veljače održane su prve područne sjednice u 2017. hrvatskih pastoralnih djelatnika, koji djeluju u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, na čelu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i hrvatskih katoličkih misija i zajednica na čijim su se području sjednice održavale. Na sjednicama se okupilo oko 110 pastoralnih i nekoliko socijalnih djelatnika. Predavanje pod nazivom „Koju ulogu trebaju i imaju hrvatske katoličke misije i zajednice u integracijskom procesu?“ u Kemptenu i Nagoldu održala je dr. Jenny Winterhagen iz Berlina. O svemu se tome iscrpnije može čitati u uskrsnom dvobroju, kao i o seminaru za đakone i pastoralne suradnice i suradnike, održanom početkom ožujka u „Haus Hochfelden“ kod Sasbacha.

Predavanja o Dekalogu i Blaženstvima u praktičnom životu vjernika održao je dr. Darko Tomašević iz Sarajeva, dok je o crkvenom glazbeniku i njegovoj ulozi u očuvanju glazbe u liturgiji Crkve govorila prof. Dragica Bošnjak. Dr. Boris Vulić s KBF-a u Đakovu u novom dvobroju, nastavljajući teološke osvrte o tjelesnim djelima milosrđa, ovoga puta piše o djelu tjelesnog milosrđa „Žedna napojiti“.

Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. Predstavljen je i Hrvatski iseljenički zbornik 2017. u izdanju Hrvatske matice iseljenika. Tu su i rubrike za najmlađe „Dječji kutak“ i „Mladi i mediji“, u kojoj autor dr. Danijel Labaš ovoga puta odgovara na pitanje: Širimo li i mi lažne vijesti?

Na zadnjoj stranici dvobroja je program proslave 50. obljetnice Ravnateljstva dušobrižništva za hrvate u inozemstvu, koja će se održati u Zagrebu od 24. do 26. travnja. Više informacija na: hip.hbk.hr/simpozij/.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku piše o pozivu na obnovljeni bračni i obiteljski pastoral.

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Bog je jači od smrti“ te je s tim mislima svima poželio radostan i blagoslovljen Uskrs.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments