SPOMENIK TRAJNIJI OD KAMENA I MJEDI

tekst: Sonja Breljak
zvonimir-mitar-4-660x330
-POZIVNICA: svečana akademija u povodu početka obilježavanja 100-te obljetnice od spašavanja gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvoga svjetskog rata (1917. ‒1919.).

Tako je pisalo u nadnevku poruke koju mi je proslijedio kolega i prijatelj Zvonimir Mitar. Meni bi događaj promaknuo, godine su davne kad je fra Didak Buntić činio djela kojih i danas i uvijek nedostaje. Velim, događaj bi mi možda i promaknuo, svečana akademija …hmmm, zvuči nekako službeno, kruto.

No, kolega Zvonimir proslijeđenoj je najavi dodao i svoje vlastite redove  koji me navode prenijeti i cijelo izvješće.

Zvonimir (nekadašnji urednik Croatia.ch) piše:

“Rado proslijeđujem ovu POZIVNICU, jer jedno od 17 tisuća (ili koliko?) hercegovačke djece, koju je fra Didak Buntić spasio od gladi i doveo u Slavoniju bio je i tada 8-godišnji Stjepan Mitar, selo Osoje kraj Posušja, a s njim i njegov stariji brat Božo Mitar, koje je u Slavonskoj Orahovici k sebi uzela i odhranila obitelj Marija i xxx(?) Dorić. Zato mi je fra Didak Buntić drag, jer da nije bilo njega, ne bi ni mene bilo; naime Stjepan Mitar je moj pokojni otac!!!”

Eto, sad cijelo izvješće koje slijedi ima, nama važnu, osobnu, toplu i dragu notu.

Svojim je djelom fra Didak ostavio spomenik trajniji od kamena i mjedi

Zagreb, 22. veljače 2017. – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Svečanoj akademiji u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjeli priznanja „Didak”. Riječ je o povijesnom spašavanju gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata, koje je predvodio hercegovački franjevac fra Didak Buntić.

„Kao svećenik franjevačkog reda fra Didak Buntić bio je duboko prožet osnovnom mišlju sv. Franje o ljubavi prema siromašnima, nejakima i ranjivima. Kao vizionar u vrijeme strašne gladi omogućio je opstanak naroda šaljući djecu u bogatu Slavoniju kako bi, kada nemani rata i gladi napuste zemlju, mladost mogla u njoj stvoriti novi život“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebno je istaknula kako su se u njegovom vlaku spasa prema Slavoniji našla djeca svih vjera i nacionalnosti. „Takvim je primjerima fra Didak Buntić pokazao što znači ljubiti Boga, ljubiti čovjeka i ljubiti Domovinu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako se posebno zauzimao i za opismenjavanje djece i mladih te posebno djevojčica.

I upravo zbog toga, danas, kada bilježimo alarmantne demografske pokazatelje, pothvat fra Didaka Buntića shvaćamo kao snažan poticaj da se izborimo za bolji život naše djece i mladih kako bismo ih zadržali u domovini“, kazala je Predsjednica. Istaknula je kako su nam njegovo domoljublje danas uzor i nadahnuće da se pobrinemo za zapošljavanje mladih, da im omogućimo podizanje obitelji i povratak iz iseljeništva te uključimo u gospodarski napredak. „Čovjek koji je prije stotinu godina shvatio da je za ostanak i opstanak važan i kruh i knjiga, da je svaka mržnja prolazna, a ljubav vječna jer stvara, a ne razara, zaslužuje našu vječnu zahvalnost“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

predsjednica.hr

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments