17. SUSRET HRVATSKE IZVANDOMOVINSKE LIRIKE

 

Dan-Knjige-1-600x330Vukovar/ Udruga Hrvatska izvandomovinska lirika sa sjedištem u NY (SAD) i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar organiziraju od 06. do 10. srpnja 2017. godine u Vukovaru, 17. po redu Susret hrvatske izvandomovinske lirike.

Suorganizatori ovog Susreta su: Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Franjevački samostan u Vukovaru, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Udruga Braniteljice u Domovinskom ratu VSŽ. Suset se održava pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

U okviru Susreta bit će, između ostalog, i predstavljanje 16. zbirke pjesama udruge HIL-e ‘U okrilju kraljice Jelene uz žubor Jadra ispovijesti pjesnika Hil-e”, te organiziran recital  pod naslovom: “Na braniku lipe nam hrvatske riči”, u subotu, 08. srpnja u 19 sati u Pastoralnom centru Sv. Bono u Vukovaru, Samostanska 2. 

U programu sudjeluju: hrvatski iseljenici pjesnici, članovi Udruge Hrvatska izvandomovinska lirika te pjesnici, hrvatski branitelji. O novoj zbirci pjesama govorit će recenzentica zbirke, sc. Željka Lovrenčić i nakladnik Zoran Bošković iz Splita.

Uglazbenom dijelu nastupit će Marija Jurić, učenica glazbene škole i Mario Zbiljski iz sastava Slavonske lole.

“Udruga pjesnika Hrvatska izvandomovinska lirika (HIL) sa sjedištem u New Yorku djeluje u okviru Hrvatskog svjetskog kongresa. Ova hrvatska iseljenička udruga okuplja hrvatske iseljenike, pjesnike iz Amerike, Kanade i Europe. Svake godine svoj godišnji kreativni skup održavaju u drugom mjestu. Do sada su svoje godišnje susrete održali u raznim gradovima Amerike i Kanade, a posljednjih godina sudionike susreta ugostili su europski i hrvatski gradovi, poput Beča, Zadra, Zagreba i Solina, a ove godine Vukovar. Ideja ovih skupova je da se pjesnici iseljenici međusobno upoznaju, razmjene svoja iskustva, njeguju hrvatski jezik i kulturu, te iznjedre i zajednički prikažu svoje brojne uratke poglavito domoljubne tematike. Na njihovim skupovima kao gosti uvijek sudjeluju ugledni kulturni djelatnici, a posebnu suradnju njeguju s hrvatskim braniteljima.”, stoji u obavijesti i pozivu što ga je odaslao oganizator Susreta hrvatske izvandomovinske lirike.

 

 

  

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments