JOSIP JURATOVIĆ -ČETVRTI MANDAT U BUNDESTAGU

tekst i foto: Sonja Breljak
Heilbronn-Berlin
/ –Dragi prijatelji, kao vaš glas ponovno ću biti zastupnik u Bundestagu. Povjerenje ljudi iz mog izbornog okruga bit će mi putokaz za moj politički rad u naredne četiri godine i za to vam od srca zahvaljujem. Ove riječi zahvalnosti biračima, objavljene su na službenoj stranici Josipa Juratovića kojemu će ovo biti četvrti mandat u Bundestagu.

Naime, u biračkom okrugu kojemu pripada, Juratović je dobio glasove preko 40 tisuća (42.454) birača te ulazi u Bundestag putem direktnog mandata (23,2 posto glasova).

SPD je najavio kako u novom mandatu Velika koalicija za ovu stanku nije opcija te da će u Bundestagu biti opozicija. O tome, Juratović kaže: “Meni je jasno da je s ovim izbornim rezultatom, za nas socialdemokrate jedini put vodi u opoziciju. Moramo izgraditi pol s druge strane Unije te u naredne četiri godine polučiti dobar opozicioni rad. također, pokazat će se, hoće li AfD u Bundestag donositi konstruktivne prijedloge i rješenja koji će društvo voditi dalje ili će i dalje doprinositi napetostima u našem društvu.”

O stanju i budućnosti SPD-a, Josip Juratović je rekao:

Opozicioni rad mora SPD iskoristiti da ojača svoj profil. Razlika između Unije i nas nije mogla dovoljno doći do izražaja u predizbornoj kampanji, ali ona postoji. To se treba ljudima i konkretno dokazati. Moje osobno iskustvo radnika na traci uzimam i u Njemačkom bundestagu k srcu i postavljam konkretna očekivanja pred moju stranku, da mi radnicama i i radnicima možemo dati potrebne političke odgovore. SPD je bila, jeste i bit će uvijek stranka radnica i radnika i to mora opet biti jasno prepoznatljivo, rekao je, između ostalog,  Juratović.

Josip Juratović je rođen 15. siječnja 1959. godine u Koprivnici, Hrvatska. U Njemačkoj je od 1974. godine. Prvi je Hrvat u njemačkom parlamentu (Bundestagu)  od 2005. godine i jedan je od najpoznatijih sindikalnih aktivista u južnoj Njemačkoj.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments