UZ BLAGDAN ZAŠTITNIKA GRADA

Proslava blagdana zaštitnika grada Iloka, Svetog Ivana Kapristana i Dana grada

tekst i foto: Marija Dobošević
DSC_3575 (Medium)Ilok je 23. listopada proslavio blagdan svoga zaštitnika Svetoga Ivana Kapistrana i Dan grada polaganjem vijenaca ispred spomenika palim braniteljima i civilima stradalim u Domovinskom ratu na iločkom groblju.

Uslijedila je svečana Sveta misa u crkvi Svetoga Ivana Kapistrana koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. Misi su nazočili brojni svećenici koji su prije djelovali u Iloku te gosti iz Beograda, domaći evangelički svećenik i vojni kapelani.

Već drugu godinu za redom u iločko svetište Svetog Ivana Kapistrana, zaštitnika vojnih kapelana, hodočasti naša Hrvatska vojska, tako je ove godine misi nazočilo vojno zapovjedništvo s vojnicima iz vinkovačke vojarne, a klapa Svetog Jurja Hrvatske ratne mornarice pjevala je na misi.

Nakon mise u dvorištu Osnovne škole „Juljia Benešića“ pripremljena je izložba kruha, peciva i kolača Dani kruha te su se vojnici i Iločani mogli osladiti ukusnom hranom, a po starinski i šnitom „kruha s mašću“ posutom sitnom paprikom ili šnitom kruha s vrhnjem i šljivovim pekmezom. Uz to su se mogli ugrijati iločkim kuhanim vinom i vrućim čajem.

Obilježavanje Dana grada započelo je 17. listopada Kolonom sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika „Svjetlost dolazi“ na ulazu u Ilok u sjećanje na dan progonstva te Svetom misom u zahvalu za sretan povratak Iločana u Ilok.

U petak su u Osnovnoj školi „Julija Benešića“ obilježeni Dani kruha. Marljive ruke mama i baka skupa s djecom umjesile su i ispekle ukusne kruhove, peciva i kolače koje su djeca izložila u školi, a zatim u slast i pojela.Udruga umirovljenika, u subotu je održala prodajnu izložbu tradicionalnih sitnih kolača, dok su u Muzeju grada Iloka upriličeni 17. dani Julija Benešića s brojnim izlagateljima i zanimljivim temama iz iločke kulturne i društvene povijesti i današnjeg književnog života.

U večernjim satima u Muzeju KUD „Julije Benešić“ na „Večer pjesme“ pozvao je goste iz okolnih mjesta i samog Iloka, pa su brojni posjetitelji uživali u tradicijskoj pjesmi pjevačkih skupina iz Sotina, Vinkovaca, Radoša kao i naših domaćih „Iločkih druga“.

U nedjelju je održano konjičko natjecanje obilaženja čunjeva zapregama i biranjem najljepše zaprege na šetnici uz Dunav s brojnim gostujućim zapregama iz Bogdanovaca, Otoka, Ernestinova, Bijelog Brda, Branjinog Vrha, Širokog Polja, Županje… Ovakva konjička natjecanja održavaju se tradicijski zaprežnim kolima jedino još u naše tri slavonsko-srijemske županije. Svuda gdje se održavaju takva natjecanja utrke se voze fijakerima.

Na ladanjskom imanju Principovac Iločkih Podruma, u svečanoj dvorani „Princepes“ održana je 2. iločka tortijada. Brojni posjetitelji mogli su uživati u prekrasne 33 torte naših Iločanki, a bilo je i torti iz Bačke Palanke, Pivnica, Bapske, Šarengrada, Mohova, Mirkovaca, Borova i Vinkovaca.

DSC_3464 (Medium)Na večernjoj Svetoj misi pjevala je klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i nakon mise održala kratki koncert koji je oduševio sve prisutne pa su klapu ispratili gromoglasnim pljeskom.

Obilježavanje Dana grada Iloka završeno je jučer navečer u dvorani Nikole Iločkog u Muzeju grada Iloka svečanom sjednicom Gradskog vijeća kojoj su nazočili župan vukovarsko-srijemski gospodin Božo Galić sa zamjenikom, gradonačelnik grada prijatelja Novigrada gospodin Anteo Milos te gradonačelnici i načelnici drugih gradova i mjesta iz okolice, predsjednik općine Bačka Palanka gospodin Branislav Šušnica s pratnjom, general Denis Tretinjak i drugi vojni zapovjednici, saborski zastupnici, predstavnici gospodarstvenika iz Iloka i županije, direktor Hrvatskih voda Osijek gospodin Mario Spajuić i brojni drugi uzvanici iz Iloka i županije.

Gradonačelnica gospođa Marina Budimir izvijestila je sve prisutne o dosadašnjem radu gradskog poglavarstva, projektima koji su do sada realizirani ili u realizacije i o budućim projektima i ostalim nastojanjima Grada da život svim stanovnicima olakša i omogući ostanak mladih obitelji u našem gradu. Nazočnima se obratio i župan gospodin Božo Galić rekavši da Iloku kao i cijelom Srijemu i Slavoniji treba pomoći i smanjenjem poreza i povezivanjem s ostatkom Hrvatske brzom cestom kako bi se osigurao ostanak naših ljudi na ovom području. Dodijeljene su Plakete grada Iloka.

Gospodinu Vlatku Miksathu za cjeloživotni doprinos slovačkoj nacionalnoj manjini kroz rad s djecom u osnovnoj školi, pjesmu i ples te pisanu riječ u vidu nekoliko monografija koje je pripremio i objavio. Plaketu grada Iloka dobio je i gospodin Željko Paranos iz Bjelovara za dugogodišnju suradnju s Iločanima u vinarstvu, ali i promociji Iloka kao idealnog mjesta za posjetiti i uživati u njemu.

Petnaest učenika Srednje škole Ilok dobilo je novčane nagrade u iznosu od 1000 kuna za odličan uspjeh u protekloj školskoj godini. Gradonačelnica je sjednicu završila zahvalom svima prisutnima na njihovom doprinosu boljitku Iloka i željom da ne posustanemo unatoč teškoj situaciji u grad već odlučno i hrabro nastojimo raditi za napredak grada.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments