OKUPLJENI OKO MATICE

tekst: Ankica i Ante Karačić

IMG_1508 (1)Dortmund/ Večer hrvatske glazbe je tradicionalna priredba koju Matica hrvatska za Ruhrgebit svake godine dva puta organizira u Dortmundu.

Ove godine se datum poklopio s  danom pada Vukovara pa je na početku priredbe odan pijetet svim poginulima  u Vukovaru i domovini.

Mjesto održavanja priredbe je Ausländeramt Dortmund, gdje se isto tako dva puta godišnje organizira večer hrvatske literature.

Pored ovih priredbi Matica hrvatska u svom okruženju održava jos dosta priredbi.

Primjerice, tradicionalna fešta u siječnju, u povodu priznanja Hrvatske. Pored toga, organizira predstavljanje književnika, izložbe slika, i sad se još stavlja težište za aktivnosti za djecu preko organiziranja literarnoga natječaja.

Sve ove aktivnosti Maticu uvrštavaju među jednu od najvažnijih krovnih udruga u Ruhrgebit. U pravilu, može zaključiti da se mic po mic ide naprijed.

Svake godine se pojave nova lica, nove ideje i svake godine se vidi pomak na bolje.

Ove smo godine imali prvo javno predstavljanje Hrvatske umjetničke udruge CROart Iserlohn, NRW, i to izložbom slika Kristijana Sekulića i Ankice Karačić te izložbom metalnih skluptura-križeva Ante Karačića.

Ideja je inspirirana djelovanjem CROart Subotica čiji smo Kristijan, Ankica i ja, članovi.

CROart će obuhvatiti aktivnosti djece i odraslih iz svih oblasti kulture. Imamo slikare, kipare, glazbenike, fotografe, recitatore, pisce…

Želja nam je po NRW organizirati izložbe, dječije radionice praćene glazbenim programom kao i oslikavanjem javnih prostora po gradovima, podhodnike ispod pruga i autoputeva, klupe po parkovima. Uz to, htjeli bi organizirati razne perfomanse gdje bi se mogli raditi svjetlosni efekti.

Druga velika stvar i veliki dobitak za Maticu je prvi dolazak u našu sredinu, počasne građanke Dortmunda, operne pjevačice, Katarine Horvat Kann.

Katarina je porijeklom iz Subotice i rođena je sestra našega prijatelja, predsjednika CROart Subotica, Josipa Horvata.

Katarina je pristigla pri kraju priredbe, nakon desetsatnoga rada u Dortmunskoj operi. Ekskluzivno je otpjevala par stihova jedne opere koja je sada na programu.

Katarini je bilo ugodno i obećala je da će ubuduće biti redovito na našim priredbama.

Ovoga smo puta imali i predstavnika konzulata iz Dusseldorfa, gospođu Jakovinu koja je isto tako izjavila da će se ubuduće redovito odazivati pozivima na slične priredbe.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments