SIJEČANJSKA ŠKOLA FOLKLORA

U susret siječanjskoj Zimskoj školi hrvatskoga folklora u Koprivnici

U Koprivnici će ovih dana više od stotinu plesača, pjevača i svirača iz dijaspore i domovine pohađati zimsku Školu hrvatskoga folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Predavači su istaknuti folkloristi i koreografi na čelu s etnologom Andrijom Ivančanom, umjetničkim ravnateljem Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“.

piše: Marija Matković
Mladi folklorasi - kanadaZ
imska sesija Škole hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika započinje u Koprivnici u srijedu, 3. siječnja, a koju će pohađati više od stotinu plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala iz zemlje i inozemstva. U intenzivnom cjelodnevnom gotovo dvotjednom programu tako će ljubitelji tradicijske kulture iz domovine i dijaspore vježbati hrvatske narodne plesove i slušati etnološka i etnomuzikološka predavanja u hotelu „Podravina“ do 12. siječnja 2018.

Zimska sesija Škole hrvatskog folklora obuhvaća program plesova, izvornih napjeva, nošnji i glazbala hrvatskoga gorskog područja (tzv. alpsko plesno područje – prema terminologiji I. Ivančana) koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru. Tako će ove zime polaznici učiti narodne plesove Gorskog kotara i Grobinštine, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja; Samoborskog, Zaprešičkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja; Sesvetskog, Zelinskog, Vrbovečkog prigorja i polja; Zagorja, Međimurja i Podravine. Usto, na zimskoj Školi hrvatskoga folklora ovoga siječnja poučavat će se i plesovi gradišćanskih Hrvata, naše autohtone manjinske zajednice kako iz austrijske savezne pokrajini Gradišće (Burgenland), tako i iz ostalih srednjoeuropskih panonskih prostora višestoljetno nastanjenih  gradišćanskim Hrvatima od zapadne Mađarske sve do južnih dijelova Slovačke ali i novijih destinacija raseljenih moravskih Hrvata iz Češke.

Predavači su ugledni etnolozi i etnomuzikolozi s bogatim koreografskim i pedagoškim iskustvom u scenskoj prezentaciji raznovrsne folklorne baštine hrvatskoga naroda. Uz programskog voditelja i umjetničkog ravnatelja proslavljenog zagrebačkoga Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“ profesora Andriju Ivančana,  Odjel tambura vodi afirmirani tamburaški voditelj Tibor Bun, dok Odjel tradicijskih glazbala Matičine ŠHF vodi glazbeni pedagog i glasoviti majstor izrade tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić. Uz glavne predavače i koreografe angažirani su u realizaciji programa ŠHF brojni demonstratori i izvorni kazivači s respektabilnim  voditeljskim, koreografskim i metodičkim plesnim i glazbenim iskustvom u vođenju folklornih ansambla i poučavanju školskih grupa koje njeguju i jačaju našu tradicijsku kulturu kao što su: Nerina Štajner iz Pule; Miro Kirinčić iz Karlovca; folklorne selektorice Senka Jurina, dipl. ing. iz Zaboka i Katarina Horvatović, mag. etn. i kult. antrop. iz Zagreba; voditelj Kola Slavuj Štefan Novak iz Austrije; prof. dr. sc. Goran Oreb sa Sveučilišta u Zagrebu; Kristina Benko Markovica, prof.,  zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca; poznati folklorist i sakupljač narodnoga blaga Vidoslav Bagur te glazbeni korepetitor Antun Kottek iz Zagreba.

Dodanu vrijednost Matičinoj Školi hrvatskoga folklora nedvojbeno daje istaknuti gost predavač maestro Siniša Leopold, plodni hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent te autor jedinstvenog priručnika o tamburi kao našem autohtonom glazbenom dragulju.

Školu hrvatskoga folklora programski i metodički je osmislio prije 55 godina znameniti hrvatski etnokoreolog i koreograf dr. sc. Ivan Ivančan (Molve, 15. VI. 1927 – Molve, 3. VIII. 2006), čiji je istraživački opus hrvatskih narodnih plesnih običaja i napjeva na tlu Hrvatske, ali i višestoljetnih migrantskih odredišta gradišćanskih Hrvata koje je također istraživao – sažet u njegovih dvadesetak najčešće citiranih etnografskih monografija.

Posljednjih dvadesetak godina Matičinu Školu hrvatskoga folklora uspješno vodi istaknuti etnolog Andrija Ivančan, aktualni umjetnički ravnatelj profesionalnoga folklornog Ansambla narodnih plesova i pjesama „Lado“ iz Zagreba – koji je dosad u ljetnoj i zimskoj sesiji poučavao cijele naraštaje ljubitelja hrvatske tradicijske kulture iz više od tri stotine folklornih ansambala koji se pojavljuju s dužim ili kraćim stvaralačkim dahom u četrdesetak zemalja svijeta od Sjeverne i Južne Amerike, preko juga Afrike do Australije i Novoga Zelanda, uključujući i naše mlade folklorne ansamble diljem Staroga kontinenta kao i bližega europskoga susjedstva.

Završni koncert zimske sesije Matičine Škole hrvatskoga folklora, koji će prezentirati apsolviranu prelijepu plesnu i glazbenu baštinu, polaznici će izvesti pred koprivničkom publikom u Dvorani Domoljub s početkom u 20 sati dana 12. siječnja 2018.

 

– Kroz ovaj obrazovni projekt ostvaruju se i važni ciljevi  Hrvatske matice iseljenika kao što su očuvanje i promicanje tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog identiteta u prekooceanskom iseljeništvu te bližim europskim migrantskim odredištima, uključujući i višestoljetne domicilne sredine pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Glavna misija ovoga značajnog projekta Hrvatske matice iseljenika jest očuvanje izvornosti najvišeg standarda ovog segmenta tradicijske kulture, koja nije imuna na procese asimilacije pa i akulturacije u višekulturnim dijasporskim odredištima ljudi naših korijena od susjednih malih sela do planetarnih megapolisa  kako na bližim tako i daljim meridijanima.

Podsjećamo, tradicija je i nadahnuće za suvremeno kreativno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska stvaralačka dimenzija, tj. etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija ovog segmenta tradicijske umjetnosti – jer je folklorno naslijeđe dinamičan proces koji svjedoči poštovanje autentičnih hrvatskih tradicijskih vrijednosti. Današnji život folklorne baštine je važan dio suvremene hrvatske kulture u domovini i svijetu, što je pozicionira u nezaobilazno uporište kulturnog i nacionalnoga identiteta, čije očuvanje je misija Hrvatske matice iseljenika, kazala je rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika Snježana Jurišić.

– Škola hrvatskoga folklora namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima  hrvatskih zajednica koje žive u zemljama srednje i jugoistočne Europe, okupljajući sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta. Aktualni dvodesetljetni umjetnički voditelj Andrija Ivančan u  program ŠHF-a  ugradio je suvremene tendencije plesne edukacije i sveobuhvatne elemente školovanja voditelja folklornih i tamburaških skupina pa njezino pohađanje  s položenim ispitom čini jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja, zaključila je rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika Snjžana Jurišić.

Svečani završni koncert polaznika ŠHF-a  održat će se u petak, 12. siječnja 2018. u 20,00 sati u Dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica te ovim putem ravnateljstvo Hrvatske matice iseljenike zahvaljuje  partneru – Gradu Koprivnici, što je omogućio održavanje završnog koncerta besplatno za građane Koprivnice i sve ljubitelje hrvatskog folklora.

Za sve informacije možete se obratiti na adresu: Hrvatska matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Hrvatska. Voditeljica projekta: mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu , Tel.: 0993328100 www.matis.hr, e-mail: snjezana.jurisic@matis.hr

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments