FESTIVAL MIGRACIJA S POČETKA OŽUJKA

prilog: Goran Filipović
FESU Luksemburgu se 3. i 4. ožujka 2018. u prostoru velesajma Luxexpo na Kirchbergu održava tradicionalni, 35. po redu „Festival migracija, kultura i građanstva“.

Hrvatsko društvo Luksemburg na tom će velikom događaju po prvi put biti zastupljeno u sva tri salona Festivala (štand s hrvatskim proizvodima, Salon knjiga, Umjetnički salon), a posjetitelji ĆE imatI priliku upoznati tradicionalne hrvatske proizvode, suvenire, nakit, domaću hranu i pića te turističku ponudu Hrvatske.

Na festivalu će gostovati brojni umjetnici iz Hrvatske, točnije iz Petrinje i Siska, koji će predstaviti dio moderne hrvatske kulture, umjetnosti i književnosti.

Gosti festivala su tako ALF acoustic band, Ivana Švragulja, Dragana Čubrilo, Maja Šiprak te Mario Lovreković koji će izložiti svoje pisane i likovne radove.

FES 2Osim što će moći uživati u predstavljanju hrvatskih umjetnika na velikoj pozornici festivala, posjetitelji će moći sudjelovati i u okviru dječje likovno-literarne kreativne radionice gostiju iz Hrvatske potpomognutima profesoricama hrvatskog jezika Majom Emeršić i Matijom Manenica te Josipom Tomek Bekić (subota, 3. ožujka 2018. u 17 sati na Umjetničkom salonu) i provesti nezaboravnu glazbeno–poetsku večer istog dana s početkom u 20 sati u Bosso Baru uz nastup uživo ALF Acoustic banda.

Spomenuti petrinjski bend sačinjavaju Antonija Kihalić, Leon Rokić, Franjo Ivišić i Damir Prskalo, a publiku će zabaviti bogatim pop-rock repertoarom.

Ivana Švragulja učiteljica je likovne kulture i voditeljica Učeničke zadruge „Lovreki“ u Petrinji te surađuje s brojnim domaćim i stranim portalima kao suradnica ilustratorica.

Dragana Čubrilo predstavit će svoj biografski roman „Plavuša s panikom” i slikovnicu „Ana i maslačak“.

Siščanka Maja Šiprak publici u Luksemburgu prezentirat će svoje zbirke poezije (Vatra jasnog pripadanja) i pjesme koje su uvrštene u brojne hrvatske i međunarodne zbornike.

Mario Lovreković pripremio je, pak, slikovnicu „Slatkica“ i zbirku kratkih priča strave “Tamna strana užasa”, koju je izdala Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja.

Kako naglašava voditelj projekta Mladen Lamza, bit će to još jedan nezaboravni hrvatski vikend u Luksemburgu u organizaciji vrijednih volontera Hrvatskog društva Luksemburg koji su posjetiteljima štandova na velesajmu Luxexpo osigurali i lavandine proizvode EKO OPG Modri Bregi, kupinovo vino i propolis OPG Petrović, nakit proizvodnog obrta Pavičić, licitare proizvodnog obrta Lola, proizvode od stakla školske zadruge Lovreki te proizvode od keramike koje izrađuju članovi udruge osoba s invaliditetom „Mala kuća“.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments