ZAHVALNI “ULRICHOVCI”

Društvo za promicanje obnove Ulrichove crkve u Magdeburgu zahvalilo hrvatskom veleposlaniku Gordanu Bakoti na inicijativi za  postavljanje informativne ploče u čast i spomen Matiji Vlačiću Iliriku, uručivši mu monografiju Die Magdeburger Ulrichskirche – Geschichte. Gegenwart. Zukunft”.

piše: Aleksandra Brnetić

„Dan pokajanja i molitve“ u Njemačkoj je blagdan protestantske crkve, koji korijene vuče iz vremena velikih nevolja i nedaća – rata i gladi, ugroza i opasnosti. Obilježava ga se u srijedu prije zadnje nedjelje u crkvenoj godini, zapravo, jedanaest dana prije prve nedjelje Došašća.

Ove je godine pao u srijedu, na 16. studenog. I tog je dana Gradsko poglavarstvo Magdeburga, glavnoga grada savezne zemlje Sachsen-Anhalt, u središtu grada, otkrilo lijepu, živopisnu i poveliku ploču u čast i spomen Matiji Vlačiću Iliriku. Hrvatski glas Berlin izvijestio je o tom svečanom činu otkrivanja.

Informativna ploča je smještena na travnjak Ulrichovog parka, na istoimenom trgu, tik uz jednu šetnicu. Ploča izdaleka privlači prolaznike. Bogati i informativni tekst i živopisne ilustracije nude najvažnije podatke o djelovanju ovog Labinjanina, koji je tijekom prijelomnog razdoblja reformacije djelovao u crkvi sv. Ulricha i Levina, od milja nazvanu Ulrichova crkva.

Na svečanom činu otkrivanja, a ploču su otkrili gradonačelnica Magdeburga Simone Borris i veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota, usprkos jakoj kiši okupilo se dvadesetak uzvanika, među kojima regionalni biskup magdeburškog protestantskog okruga dr. dr. h. c. Johann Schneider Stephan Hoenen, dekan magdeburške protestantske zajednice i Anne-Marie Kedding, potpredsjednica Zemaljskog parlamenta Sachsen-Anhalt.

Neki dan mi je pod ruke došlo online glasilo udruge „Kuratorium Ulrichskirche – Gesellschaft zur Förderung der Rekonstruktion der Ulrichskirche zu Magdeburg“ (“Kuratorij Urichskirche – Društvo za promicanje obnove Ulrichove crkve u Magdeburgu”, a za oko mi je pak zapela fotografija s poznatim licima – s dr. Lukom Ilićem, pokretačem postavljanja informativne ploče u onim njemačkim gradovima u kojima je djelovao Vlačić pa tako i u Magdeburgu, nasmiješenim veleposlanikom Bakotom, koji je uspješno pregovarao s Magdeburgom i jednom razdraganom damom koja u lijevoj ruci drži najlon vrećicu s natpisom BOOK, te u pozadini diplomatski savjetnik Domagoj Marić.

Razdragana dama je dr. Astrid Stein, koja se u ime udruge zahvalila veleposlaniku Bakoti na inicijativi za postavljanje informativne ploče uručivši mu monografiju Die Magdeburger Ulrichskirche – Geschichte. Gegenwart. Zukunft.” (Ulrichova crkva u Magdeburgu – povijest, sadašnjost, budućnost).

Uručenju monografije prisustvovao je i arheolog Rainer Kuhn, dr. ing. Wilhelm Polte, prvi gradonačelnik Magdeburga nakon ujedinjenja Njemačke, Waltraut Zachhuber, prva žena imenovana na mjesto superintendanta Magdeburga i bivša pastorica magdeburške prvostolnice i njen suprug Gerhard Zachhuber, bivši upravitelj magdeburške evangeličke crkve.

Ali, među nazočnima nije bilo autora monografije dr. Tobiasa Köppea, predsjednika udruge, koji je u to vrijeme bio na svom radnom mjestu – u operacionoj dvorani.

Köppe čitatelja vodi na putovanje kroz bogatu povijest Ulrichove crkve i pri tome ju opisuje s tri pridjeva – „ottonska, protestantska i ispovjedajuća“. Köppe ocrtava i moguću budućnost te crkve, jako zbombardirane u Drugom svjetskom ratu, a 5. travnja 1956. eksplozivom sravnjene sa zemljom.

Informativna ploča je podignuta na mjestu nekadašnjeg župnog dvora u kojem je Vlačić živio i radio od 1549. do 1557. boreći se protiv rekatolizacije, odnosno protiv protureformacije, i tako ostavio veliki i značajni trag u crkvenoj, društvenoj i političkoj povijesti sasko-anhaltske metropole.

Köppea sam u jednom mailu upitala kako on osobno, i kako njegova udruga, gleda na Vlačića i što on njima danas znači. Evo Köppeovog odgovora:

“Kao što znate, vaš sunarodnjak Matthias Flacius Illyricus znatno je pridonio povijesnoj važnosti naše Ulrichove crkve. Flacius je odavde razašiljao reformatorske polemičke tekstove i tu je pokrenuo znamenite „Magdeburške centurije“. Ulrichova crkva ima veliku simboličnu vrijednost. Bila je središnji akcijski centar “Božje propovjedaonice” pa je time stekla i europsko značenje.

 Ovu našu podupirajuću udrugu „Kuratorium Ulrichskirche e. V.“, čiji sam ja predsjednik, osnovali smo 2007., na Dan reformacije. Cilj nam je promovirati ovu značajnu reformatorsku crkvu koja je 1956., u vrijeme DDR-a, po nalogu Jedinstvene socijalističke stranke Njemačke iz ideoloških razloga dignuta u zrak. Želimo ju obnoviti po uzoru na „Frauenkirche“ u Dresdenu. Magdeburško Gradsko vijeće izglasalo je 2010. rezoluciju kojom su podržali naš projekt. Međutim, tada se oformio protupokret, kontroliran slijeva, i propale su naše ambicije da za 500. obljetnicu reformacije, u listopadu 2017,. inauguriramo obnovljenu Ulrichovu crkvu. Na referendumu 2011. 75 % glasača bilo je protiv obnove, a 25 % za obnovu. Za dlaku je u Gradskom vijeću 2017. propalo i izglasavanje rekonstrukcije portala, a prošle godine, 2021., otkrivanje temelja.

 Stoga se cijela naša udruga, svi smo se mi, svih 150 članova i ja, jako obradovali kad smo saznali za ideju hrvatskog veleposlanika, Njegove ekscelencije Gordana Bakote, o postavljanju ploče u čast Matthiasu Flaciusu Illyricusu i na spomen na njegovo djelovanje u Magdeburgu. Time je g. Bakota naglasio značenje Ulrichove crkve i njenog župnog dvora. Mi ćemo i dalje pokušavati oduševiti građane Magdeburga za Ulrichovu crkvu i njenu veličanstvenu povijest.

 Možda postoje, i možda su mogući, još neki drugi oblici sjećanja na važnog Istranina Flaciusa Illyricusa u Magdeburgu.”

Izvori fotografija /Screenshot

https://ulrichskirche.de/fileadmin/user_upload/Bilder/Verschiedenes/HomepageLiteratur.JPG

https://www.buchfreund.de/de/d/e/9783865686770/die-magdeburger-ulrichskirche-geschichte?bookId=96373379

tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Bnews%5D=1153&cHash=04aeffe2683ee897a355d0a65ecf3ec3

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments