ZAPOČEO ECO HERITAGE TASK FORCE

OBAVIJEST MEDIJIMA: Ljetni projekti Hrvatske matice iseljenika

task force 1Fužine/ U posebno osebujnom Gorskom kotaru, točnije živopisnim Fužinama, započeo je tradicionalni ljetni program Hrvatske matice iseljenika – ECO HERITAGE TASK FORCE, koji se ove godine održava od 22.07.-11.08. u Fužinama i  na Otoku Cresu.

Organizator projekta je Hrvatska matica iseljenika i ovogodišnji partner Primorsko-goranska županija.

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira dragovoljni program TASK FORCE u kojem mladi iz iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, pa je je i nastala transformacija projekta u ECO HERITAGE TASK FORCE.

Potreba za očuvanjem prirodne i kulturne baštine je izazov koji će ostati. Uključivanje mladih iz hrvatskog iseljeništva uvelike doprinosi u očuvanju hrvatske tradicije u zemljama iz kojih dolaze, ali i jačanja veza s domovinom. Tako se svake godine uključi pedesetak mladih, hrvatskog porijekla iz najmanje 15 zemalja svijeta.

Projekt je začet u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, a iseljenička je mladež nastavila održavati TASK FORCE i u mirnodopsko vrijeme.

Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju, Stonu, Murteru, Međimurskoj županiji, na otoku Visu, Šibeniku, NP Krka i Nin.

Prepoznavši vrijednost ovoga programa, ove godine domaćin projekta je Primorsko-goranska županija gdje su odrađuju poslovi na pomaganju samačkim domaćinstvima u Fužinama zajedno s volonterima Crvenog križa te uređenju okoliša na otoku Cresu.

Tako, oko 40 mladih iz 15 zemalja svijeta trenutačno sudjeluje u volonterskom radu i uređenju okoliša u Fužinama, gdje će se zadržati 10 dana. Nakon toga, drugi dio projekta bit će realiziran na Otoku Cresu.

Osim volonterskog rada, mladi iz hrvatskog iseljeništva, imaju organiziranu jezičnu, medijsku i filmsku radionicu te izlete kojima se upoznaju s prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom kraja u koji su došli.

Voditeljica ovog projekta je Nives Antoljak.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments